Ως έργο που… γίνεται αλλά ποτέ δεν αρχίζει, εξελίσσεται ο φράχτης του Έβρου για την αποτροπή εισροής παράνομων μεταναστών από τα χερσαία ελληνοτουρκικά σύνορα. Πέντε μήνες μετά την κυβερνητική εξαγγελία για την κατασκευή του φράχτη και ένα μήνα μετά την πρόβλεψη ότι αυτός «θα είχε ολοκληρωθεί αρχές Απριλίου», ο ευρωπαϊκός σκεπτικισμός που είχε εκφραστε...
ί διά της κοινοτικής επιτρόπου Εσωτερικών Υποθέσεων Σεσίλιας Μάλμστρομ και οι αντιδράσεις από ΜΚΟ και φορείς, εντός και εκτός της περιοχής, έχουν μάλλον θέσει το σχέδιο του φράχτη «εν υπνώσει» όπως χαρακτηριστικά δήλωσε στην «Κ» η Αντιπεριφερειάρχης Έβρου κ. Γεωργία Νικολάου-Μαυρανεζούλη.
Το σίγουρο είναι ότι η κατασκευή του φράχτη έχει καθυστερήσει χρονικά. Παρόλο που ο κ. Χρ. Παπουτσής επαναβεβαίωσε, μέσα Μαρτίου, την πρόθεση για την κατασκευή του, δηλώνοντας ότι «έχουν ήδη ολοκληρωθεί οι μελέτες οι οποίες βρίσκονται στο στάδιο της αξιολόγησης και ξεκινούν άμεσα οι διαδικασίες υλοποίησης», το τελευταίο διάστημα παρατηρείται κυβερνητική απροθυμία να «τοποθετηθούν» γι’ αυτόν και για τις διαδικασίες κατασκευής του...»
«Μέχρι στιγμής δεν υπάρχει καμία ενημέρωση και καμία κίνηση για την κατασκευή του» είπε η αντιπεριφερειάρχης Έβρου, επισημαίνοντας ότι η περιφέρεια Αν. Μακεδονίας και Θράκης έχει πάρει σχετική απόφαση και στηρίζει τη βούληση της τοπικής κοινωνίας που στην πλειονότητά της έχει ταχθεί κατά της κατασκευής του. Ο Δήμος Ορεστιάδας με απόφαση του δημοτικού συμβουλίου του έχει μεν ταχθεί υπέρ της κατασκευής του φράχτη, μήκους 12,5 χλμ. από τις Καστανιές έως τη Νέα Βύσσα, «αλλά δεν γνωρίζουμε αν θα γίνει ή όχι. Δεν υπάρχει καμία ενημέρωση» ανέφερε χθες στην «Κ» ο δήμαρχος κ. Δ. Μουζάς.
Όσον αφορά τη σημερινή κατάσταση με την εισροή λαθρομεταναστών, κατά τον δήμαρχο, η περιοχή παραμένει «ξέφραγο αμπέλι». Τα στατιστικά στοιχεία της ΕΛ.ΑΣ. (και της Frontex) δείχνουν μείωση από τα χερσαία σύνορα στον βόρειο Εβρο, αλλά σταδιακή αύξηση από τα περάσματα του ποταμού στον νότιο. Με τη βελτίωση των καιρικών συνθηκών οι φορείς του Έβρου αναμένουν ότι οι αριθμοί των λαθρομεταναστών θα αυξηθούν και πάλι κατακόρυφα.
Οι Δήμοι Διδυμοτείχου και Αλεξανδρούπολης εμφανίζονται αρνητικοί στη δημιουργία κέντρων υποδοχής μεταναστών στην επικράτειά τους, καθώς θεωρούν ότι αυτά θα εξελιχθούν σε μόνιμα κέντρα. Σύμφωνα με πληροφορίες, το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη προσανατολίζεται στη λειτουργία δύο κέντρων, σε παλιό στρατόπεδο της Καρωτής Διδυμοτείχου και στις εγκαταστάσεις βιομηχανίας στις Φέρες. Τον νομό Έβρου επισκέφθηκε προχθές κλιμάκιο του Ευρωπαϊκού Δικτύου Πόλεων για την αστική ασφάλεια και οι επικεφαλής δεσμεύτηκαν να υποστηρίξουν τις ελληνικές θέσεις για τη λαθρομετανάστευση στα ευρωπαϊκά όργανα.
Πηγή: Εφημερίδα ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου