epanastasi-gr:Tα κολοπαίδια της τρόϊκα μας κάνουν ότι θέλουν, και η κυβέρνηση δεν μπορεί να τους κάνει τίποτα.Γείναμε μπουρδέλο!
«Κόκκινες κάρτες» μοίρασαν στους υπουργούς που είδαν τις προηγούμενες ημέρες τα στελέχη της τρόικας και απείλησαν πως θα... διακόψουν το «παιχνίδι» (σ.σ.: τη χρηματοδότηση), αν η χώρα μας δεν συμμορφωθεί με τις υποχρεώσεις της. Η αξιοπιστία της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ, την οποία ο Γ. Παπανδρέου έχει χαρακτηρίσει «όπλο» και θεωρεί προσωπική του επιτυχία, αμφισβητείται. Τα πρώτα μηνύματα ήρθαν στη συνάντηση του Λουξεμβούργου. Ο Γ. Παπακωνσταντίνου τηλεφώνησε από το Μεγάλο Δουκάτο στο Μέγαρο Μαξίμου και είπε μία φράση που ο πρωθυπουργός δεν περίμενε να ακούσει: «Πρόεδρε, μας αμφισβητούν»! Αιτίες; Πολλές. Η στάση υπουργών, η κόντρα με την τρόικα στην προηγούμενη επίσκεψή της, οι καθυστερήσεις, οι αντιφατικές δηλώσεις κ.ά. Ακόμη και οι εσωτερικές ισορροπίες στους μεγάλους «παίχτες» της Ενωσης. Το μήνυμα επιβεβαιώθηκε τις προηγούμενες πέντε ημέρες:...
- Η τρόικα αμφισβήτησε πως το κόστος στο Δημόσιο θα πέσει στα 16 δισ. τα επόμενα δύο χρόνια. Ζήτησε από τον Γ. Ραγκούση πάγωμα των προσλήψεων, ακύρωση της πολιτικής των μετατάξεων και απολύσεις! «Με ονόματα και διευθύνσεις»!
- Η τρόικα τα έσπασε και με τη Λ. Κατσέλη. Το κόστος του ασφαλιστικού (συντάξεις), της υγείας και της πρόνοιας είναι σήμερα 56 δισ., ποσό που οι δανειστές θεωρούν αδιανόητο. Δήλωσαν καχύποπτοι και για την ικανότητα της κυβέρνησης να το μειώσει στα 45 δισ. Ζητούν, λοιπόν, νέο ασφαλιστικό, κόψιμο επικουρικών και βαρέων-ανθυγιεινών, επιχειρησιακές και ατομικές συμβάσεις και μείωση του όγκου της υγείας, με ό,τι μπορεί αυτό να σημαίνει για νοσοκομεία και γιατρούς.
- Πάνω απ' όλα, όμως, η τρόικα αμφισβήτησε τα στοιχεία για τα φορολογικά έσοδα και τις αποκρατικοποιήσεις. Θεώρησε τις ελληνικές προβλέψεις «υπερβολικά αισιόδοξες» και ζήτησε από τον Γ. Παπακωνσταντίνου να ετοιμάσει μέτρα ισοδύναμου αποτελέσματος. Ειδικότερα για το θέμα των αυθαιρέτων στάθηκαν στις διαφορετικές προσεγγίσεις και τις συνταγματικές πρόνοιες που περιπλέκουν το ζήτημα.
- Επιφυλακτικοί εμφανίστηκαν οι εκπρόσωποι των δανειστών και για τις αντοχές του τραπεζικού συστήματος. Για την ώρα αρκέστηκαν να επισημάνουν ένα στοιχείο και μία πραγματικότητα: πως οι καταθέσεις μειώνονται και ότι οι τράπεζες δεν δείχνουν διάθεση για συγχωνεύσεις.
ethnos.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου