Τετάρτη 11 Μαΐου 2011

Πωλ Κρούγκμαν: Εξω από το ευρώ η Ελλάδα;


 

Παραπλήσιες θεωρεί τις περιπτώσεις Ελλάδας και Αργεντινής ο Πωλ Κρούγκμαν, με σχόλιό του στους New Yorκ Times, το οποίο τιτλοφορείται «Εξω η Ελλάδα;».Ο νομπελίστας οικονομολόγος και καθηγητής του Princeton επισημαίνει ωστόσο ότι η Ελλάδα είναι δυσκολότερο να εγκαταλείψει την κοινή νομισματική περιοχή σε σύγκριση με την Αργεντινή, εκφράζει δυσπιστία για το ακολουθούμενο πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής και προκρίνει... την αναδιάρθρωση έναντι της επιμήκυνσης, ως σεισάχθεια από το χρέος. 

Σοκ ή κατάρρευση; 

Οι πορείες των δύο κρατών είναι ανάλογες αλλά όχι απολύτως, γράφει ο Κρούγκμαν: «Παρότι η

Αργεντινή είχε συνδεδεμένο το νόμισμά της με το δολάριο, τα πέσος εκεί εξακολουθούσαν να κυκλοφορούν, οπότε ο μηχανισμός εξόδου [από το καθεστώς της σταθερής ισοτιμίας με το δολάριο] ήταν πολύ ευκολότερος από ό,τι ενδεχομένως μία έξοδος από το ευρώ. Και οι μηχανισμοί», συνεχίζει, «έχουν μεγάλη σημασία. Είναι αυτοί που διαφοροποιούν [αν κάποια οικονομία θα υποστεί] ένα σύντομο σοκ ή μια παρατεταμένη κατάρρευση». 

Κατά βάθος δεν θέλει να φύγει 

«Η Ελλάδα ως φτωχή, σχετικώς, χώρα, με προϊστορία αναξιόπιστης διακυβέρνησης, έχει πολλά να κερδίσει ως μέλος ενός ευνομούμενου ευρωπαϊκού σχεδίου. Χειροπιαστά πράγματα όπως τα κονδύλια των ταμείων συνοχής αλλά και λιγότερο απτά, πλην εξίσου σημαντικά, όπως η σταθεροποιητική, οικονομικά και πολιτικά, επίδραση τού να ανήκεις σε μια ευρεία δημοκρατική συμμαχία. Πιθανή έξοδος από το ευρώ θα μπορούσε, μακροπρόθεσμα, να προκαλέσει περισσότερη ζημιά στην Ελλάδα από όσα προκάλεσε η υποτίμηση στην Αργεντινή», γράφει ο Κρούγκμαν και καταλήγει: 

Το μνημόνιο δεν αποδίδει 

«Το πρόγραμμα όντως δεν λειτουργεί στην Ελλάδα. Για την ακρίβεια ούτε καν πλησιάζει στο να λειτουργήσει. Το ελάχιστο που πρέπει να γίνει είναι μία αναδιάρθρωση που θα μειώσει πραγματικά το βάρος του χρέους παρά μια επιμήκυνσή του. Και όσο περισσότερο η κατάσταση αυτή παραμένει άλυτη, τόσο λιγοστεύει η ελπίδα μου ότι η Ελλάδα θα μπορέσει να μείνει στο ευρώ, ακόμη και εάν η ίδια το επιθυμεί».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου