Τετάρτη 25 Μαΐου 2011

Δημοψηφίσματα για τις αλλαγές


Ο πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του Υπουργικού Συμβουλίου. Ο Γ. Παπανδρέου έδωσε το στίγμα των κορυφαίων βημάτων που προτίθεται να προωθήσει, με στόχο την «αναγέννηση» τηΗ συζήτηση για την αναθεώρηση του Συντάγματος και δημοψηφίσματα, έτσι ώστε να «ξεμπλοκάρουν» σημαντικές θεσμικές και διαρθρωτικές αλλαγές για την «αναγέννηση» της χώρας, ανοίγει με πρωτοβουλία του πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου.

Σύμφωνα με εγκυρότατες πληροφορίες, κατά την προχθεσινή (σε δραματικούς τόνους) συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου για την έγκριση του «μεσοπρόθεσμου» και των αποκρατικοποιήσεων, ο κ. Παπανδρέου έδωσε το...
στίγμα άλλων κορυφαίων βημάτων που προτίθεται να προωθήσει παράλληλα με τον στόχο της μείωσης του ελλείμματος και της αντιμετώπισης του χρέους. «Ολα όσα σας προανέφερα δεν είναι έργο μόνον της κυβέρνησης. Ηταν και είναι έργο εθνικό και όλων των Ελλήνων. Γι' αυτό και η διαβούλευση σ' αυτά τα ζητήματα πρέπει να υπάρξει.
Ακόμη και με τη μορφή δημοψηφισμάτων, αν χρειαστεί.
Την ευχέρεια μας τη δίνει το Σύνταγμα, την αναθεώρηση του οποίου ανοίγουμε προς συζήτηση», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Παπανδρέου, απευθυνόμενος στους υπουργούς αλλά ουσιαστικά προς όλους τους αρχηγούς του κομμάτων για τη συνεννόηση σχετικά με όλα τα κορυφαία ζητήματα.
Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι κατά την περιγραφή των αποφάσεών του ο πρωθυπουργός έκανε λόγο για την εντολή του λαού για «το έργο των μεγάλων αλλαγών» - μάλιστα συνέδεσε τις πρωτοβουλίες του με τις υποσχέσεις του ΠΑΣΟΚ κατά την προεκλογική περίοδο.
Αφού εν συνεχεία επεσήμανε τις θεσμικές και διαρθρωτικές αλλαγές που εμπεριέχονται στο «Μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα» και στον «Οδικό Χάρτη» της κυβέρνησης (π.χ. για την Παιδεία, την Κοινωνική Πρόνοια, το Κράτος κ.ά.), επεχείρησε να αναδείξει τα πολιτικά χαρακτηριστικά της μέχρι τώρα κυβερνητικής διαδρομής. Το έργο αυτό -είπε- ξεκίνησε με ορμή, νομοθετικό έργο, διαβούλευση και συγκρούσεις, αλλά έχει δρόμο μπροστά του και αφορά σε μεγάλα θέματα και σε συνταγματικές αλλαγές.
Τα θέματα, δε, που υπογράμμισε έχουν να κάνουν με αλλαγές στη σχέση εκτελεστικής και δικαστικής εξουσίας, με την αναμόρφωση της δικαιοσύνης, την αλλαγή του πολιτικού και εκλογικού συστήματος, τις ανατροπές στην Παιδεία, τη διαφάνεια, την ευνομία, την τακτοποίηση θεμάτων αυθαιρεσίας από το παρελθόν, όπως τα αυθαίρετα, την πλήρη αναδιάταξη του κεντρικού κράτους, τον ρόλο του δημοσίου υπαλλήλου και άλλα πολλά.
Είναι σαφές ότι στο Μέγαρο Μαξίμου υπάρχει έτοιμο σχέδιο για παράλληλες δράσεις, με την εφαρμογή του «μεσοπρόθεσμου», που αποτελούν πρόσκληση-πρόκληση συναίνεσης και συνεργασίας με τα άλλα κόμματα. Βάσει πληροφοριών ο κ. Παπανδρέου εκτιμά ότι οι πολιτικοί αρχηγοί θα υπερβούν την κομματική λογική και θα προσέλθουν σε συζήτηση που παραπέμπει στην υλοποίηση εθνικών στόχων.
Σε κάθε περίπτωση ο πρωθυπουργός εμφανίζεται (το είπε στο Υπουργικό Συμβούλιο) αποφασισμένος να προχωρήσει, οποιαδήποτε κι αν είναι η ανταπόκριση των πολιτικών αρχηγών.
Οι πληροφορίες λένε ότι θα επιμείνει ειδικά στην πρόσκληση προς τον κ. Σαμαρά για τη συμφωνία σε σειρά προτάσεων και την προσέγγιση απόψεων που δεν έχουν μέχρι τώρα συμπεριληφθεί στο κυβερνητικό πρόγραμμα...
ΦΩΦΗ ΓΙΩΤΑΚΗ
ΕΘΝΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου