Η αξιοποίηση του ορυκτού πλούτου της Ελλάδας μπορεί να φέρει
μεσοπρόθεσμα πολύ μεγάλα οφέλη στην ελληνική οικονομία, επανέλαβε ο
Γιάννης Μανιάτης.
Οπως εκτίμησε, η Ελλάδα διαθέτει στο υπέδαφός της κοιτάσματα
τουλάχιστον 400-500 εκατ. βαρελιών τα οποία μπορούν τις επόμενες δύο
δεκαετίες να αποφέρουν...
ως 15 δισ. ευρώ στην ελληνική οικονομία, εάν
προωθηθεί η εκμετάλλευσή τους.
Το υπό κατάρτιση νέο πλαίσιο που θα διέπει τις έρευνες για πετρέλαιο
εντός της ελληνικής επικράτειας, θα περιλαμβάνει βελτιωμένα κίνητρα για
τους επενδυτές (όπως η μείωση φορολογίας στο 20 %), καθώς και την ίδρυση
φορέα διαχείρισης των δικαιωμάτων του Δημοσίου στην έρευνα και
εκμετάλλευση υδρογονανθράκων.Την ίδια ώρα προωθείται η επέκταση των υποδομών και των δικτύων, όπως η λειτουργία του αγωγού φυσικού αερίου Ελλάδας - Βουλγαρίας εντός της επόμενης διετίας, όπως είπε ο υφυπουργός Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, μιλώντας στο συνέδριο του Economist.
Βασικές προτεραιότητες της ενεργειακής πολιτικής είναι η ασφάλεια εφοδιασμού, η μείωση της εξάρτησης από εσαγόμενα καύσιμα, η αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και η αντιμετώπιση της αστάθειας από τις διεθνείς εξελίξεις στην αγορά ενέργειας, τόνισε ο υφυπουργός.
Στην κατεύθυνση αυτή προωθείται και η κατασκευή νέων αγωγών φυσικού αερίου (Τουρκίας - Ελλάδας - Ιταλίας, Ελλάδας - Βουλγαρίας, South Stream, TAP) και πετρελαίου (Μπουργκάς - Αλεξανδρούπολη) που διέρχονται από τη χώρα μας.
Ειδικά για τον αγωγό Τουρκίας - Ελλάδας - Ιταλίας (ITGI), ο κ.Μανιάτης είπε ότι θα έχει και δυνατότητα αντίστροφης ροής (από Ιταλία προς Ελλάδα). Σε συνδυασμό με τον ελληνοβουλγαρικό και τις επεκτάσεις του προς Ρουμανία, Ουγγαρία μπορεί να συμβάλλει αποφασιστικά στην ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης και της περιοχής μας.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου