Με σκληρές απαιτήσεις στο διπλό μέτωπο δημοσιονομική σταθεροποίηση-διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, έρχεται στην Αθήνα η τρόικα, διαμηνύοντας στις ελληνικές αρχές «ανεβάστε ταχύτητα για να καλυφθεί το ήδη μεγάλο χαμένο έδαφος, πριν υπάρξει εκτροχιασμός του προγράμματος». To πρόγραμμα αυτό για την Κομισιόν, ναι μεν αποτελεί μονόδρομο, αλλά θα πρέπει να επικαιροποιείται... άμεσα με τη λήψη πρόσθετων μέτρων κάθε φορά που διαπιστώνονται αποκλίσεις.
Με δεδομένες τις καθυστερήσεις στην εφαρμογή του προγράμματος, η τρόικα ζητεί να επισπευσθούν τα μέτρα εκείνα που ήταν προγραμματισμένα για την επόμενη τριμηνιαία αξιολόγηση, όπως η ολοκλήρωση του συνταξιοδοτικού, ο εκσυγχρονισμός της δημόσιας διοίκησης, η λειτουργία της αγοράς εργασίας και το άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων. Στο επίκεντρο της προσοχής βρίσκονται οι περικοπές δαπανών στα κοινωνικά επιδόματα, τις ΔΕΚΟ, τα νοσοκομεία, τις επιχορηγήσεις νομικών προσώπων δημοσίου και ιδιωτικού δικαίου, αλλά και οι περικοπές των λειτουργικών δαπανών των υπουργείων καθώς και οι αμυντικές δαπάνες.Πηγές της Επιτροπής ανέφεραν ότι μετά την τελευταία «άκαρπη επίσκεψη λόγω των γενικόλογων και αόριστων απαντήσεων που έλαβαν», οι ελεγκτές της Κομισιόν, της ΕΚΤ και του ΔΝΤ αναμένουν πλέον πειστικές απαντήσεις για το πώς θα αποδώσουν άμεσα τα πρόσθετα μέτρα που είχε εξαγγείλει η κυβέρνηση.
Το έλλειμμα θα πρέπει πλέον να μειωθεί από 24,1 δισ. ευρώ το 2010 σε 17 δισ. ευρώ το 2011. Διαπιστώνεται μάλιστα ότι οι προσπάθειες της Ελλάδας «ροκανίζονται» από τη μεγάλη ύφεση, τον υψηλό πληθωρισμό και τις αμφιβολίες για αποτελεσματική πάταξη της φοροδιαφυγής που εξελίσσεται σε «αχίλλειο πτέρνα του προγράμματος».
Οι Βρυξέλλες αφήνουν μάλιστα ανοιχτό το ενδεχόμενο να ισχύσει και για τη νέα επιβάρυνση ύψους 2,2 δισ. ευρώ που προέκυψε από την αναθεώρηση του 2010, ο κανόνας «1 προς 3».
Σύμφωνα με αυτόν τον κανόνα, στην κατάρτιση του προϋπολογισμού του 2011, για κάθε 1 δισ. ευρώ προσαρμογής, η τρόικα είχε αποσπάσει τη δέσμευση της Αθήνας για μέτρα ύψους 3 δισ. ευρώ. Κάτι που, αν ισχύσει και πάλι, λόγω του ανοίγματος της ψαλίδας, θα επιφέρει πρόσθετα μέτρα ύψους πάνω από 6,6 δισ. ευρώ, αντί για τα 3 δισ. ευρώ που σχεδιάζει το οικονομικό επιτελείο. Βέβαια προς το παρόν η Επιτροπή δεν είναι κατηγορηματική γι' αυτό το ιδιαίτερα δυσμενές σενάριο, καθώς εκτιμά ότι αναμένονται κάποια «καλά νέα» σε ό,τι αφορά την ανάσχεση της ύφεσης. Η εξέλιξη αυτή αναμένεται να αποτυπωθεί με την ευκαιρία των εαρινών οικονομικών προβλέψεων που θα δημοσιοποιηθούν στις 13 Μαΐου.
ethnos.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου