Σάββατο 21 Μαΐου 2011

«Στρίβειν διά του αρραβώνος»


thumb
Την τακτική... «στρίβειν διά του αρραβώνος» θα ακολουθήσει η Ν.Δ. σε ό,τι αφορά την περίφη­μη συναίνεση την οποία αναζητούν Ευρώπη και κυβέρνηση για την εφαρ­μογή του Μεσοπρόθεσμου Προγράμ­ματος, το οποίο θα συνοδεύεται από νέα σκληρά μέτρα προκειμένου να δοθούν οι επόμενες δώσεις του δα­νείου των 110 δισ. ευρώ.
Ο Αντώνης Σαμαράς, αφού ξεκαθά­ρισε...
ότι σε καμιά περίπτωση η Ν.Δ. δεν πρόκειται να ψηφίσει το Μεσοπρόθε­σμο Πρόγραμμα λέγοντας πως «έχου­με υποχρέωση να στηρίζουμε ό,τι εί­ναι καλό για την πατρίδα, δεν έχουμε δικαίωμα να στηρίζουμε ό,τι βλάπτει την πατρίδα», μέσω συνεργατών του άφησε να εννοηθεί ότι δεν αποκλείε­ται το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης να στηρίξει κάποια από τα μέτρα που θα πάρει η κυβέρνηση.
Πρόθυμος...
Δηλαδή θα συναινέσει σε θέματα που για την κυβέρνηση δεν είναι θέ­ματα αιχμής και άρα δεν ζητά τη σύμ­φωνη γνώμη της αξιωματικής αντιπο­λίτευσης και θα πει όχι στο ουσιαστι­κό κομμάτι, που στην πραγματικότητα έχει να κάνει με την επιβεβαίωση του μνημονίου αλλά και με την εφαρμογή αυστηρότερων μέτρων.
Με αυτόν τον τρόπο ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης πιστεύει ότι θα δείξει προς τους Ευρωπαίους εταίρους ότι είναι πρόθυμος να συ­νεργαστεί για τη «σωτηρία της χώρας» με την κυβέρνηση, χωρίς ωστόσο να παρεκκλίνει στο ελάχιστο από την αρχική του θέση ότι η Ν.Δ. δεν συναινεί στο μνημόνιο.
Μάλιστα συνεργάτες του Σαμαρά, σχολιάζοντας τη φημολογούμενη ντιρεκτίβα που ήρθε από τις Βρυξέλλες και τον πρόεδρο του Eurogroup Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, αλλά και τον επίτροπο Όλι Ρεν «για έγγραφη δέσμευση ότι θα υπάρξει πολιτική συναίνεση προκειμέ­νου να προχωρήσει το μνημόνιο», έλεγαν ότι τέτοιου είδους κινήσεις μόνο σε εκλογές μπορεί να σπρώξουν τη χώρα, αφού η θέση της Ν.Δ. είναι δεδομένη και δεν μπορεί να αλλάξει. Έτσι, παρά τις πιέσεις των Ευρωπαί­ων προς την κυβέρνηση να ζητήσει την ψήφο 180 βουλευτών για το Με­σοπρόθεσμο Πρόγραμμα, τίποτε δεν δείχνει ότι θα γίνουμε... Πορτογαλία. «Μας ζητούν να αυτοκτονήσουμε πο­λιτικά» έλεγαν οι ίδιοι άνθρωποι. ♦ «Πώς είναι δυνατόν η Ν.Δ. να έχει ταχθεί κατά του μνημονίου την πρώ­τη φορά και τώρα να της ζητούν να το υπερψηφίσει;».
♦ «Τι άλλαξε σε αυτό το διάστημα ώστε να μας πείσει ότι πρέπει να αλ­λάξουμε θέση, εκτός απ' το ότι ο κόσμος έγινε φτωχότερος, οι άνεργοι περισσότεροι και η ύφεση μεγαλύτε­ρη;».
Να επισημανθεί μάλιστα ότι για τα στελέχη της Ν.Δ. η περίπτωση της Πορτογαλίας είναι ακριβώς αυτό που τους φοβίζει. Το παράδειγμα του κεντροδεξιού ηγέτη Κοέλιο, ο οποίος, ενώ έριξε την κυβέρνηση Σόκρατες, στη συνέχεια τη στήριξε υπερψηφίζο­ντας το μνημόνιο με αποτέλεσμα να υποστεί ανεπανόρθωτη δημοσκοπική πτώση, είναι στο μυαλό των συνεργατών του Σαμαρά. Ωστόσο η ηγεσία της Ν.Δ. γνωρίζει πολύ καλά ότι αυτή η θέση εμπεριέχει σοβαρούς κινδύνους, αφού το ενδεχό­μενο των πρόωρων εκλογών είναι κά­τι παραπάνω από ορατό. Για τον λόγο αυτόν μάλιστα ο Σαμαράς κάλεσε τους ευρωβουλευτές και τους τομεάρχες του κόμματός του, προκειμένου να τους ζητήσει να επικοινωνήσουν τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό τη θέση αυτή.
Ανάμεσα στα επιχειρήματα που θα χρησιμοποιήσουν τα στελέχη της Ν.Δ. είναι ότι η κυβέρνηση ζητά κάτι οξύ­μωρο. Ενώ στα μέτρα δεν συναινούν υπουργοί και βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, ζητά συναίνεση από την αξιωματική αντιπολίτευση. Σε ό,τι αφορά την ου­σία, το βασικό επιχείρημα θα είναι ότι «η Ν.Δ. συμφωνεί στον στόχο της μείωσης του ελλείμματος και του χρέ­ους, αλλά διαφωνεί στον τρόπο με τον οποίο θα φτάσει η κυβέρνηση σε αυτό τον στόχο».
Mε τα μάτια στραμμένα στις δημοσκοπήσεις
Οι «γαλάζιοι» θεωρούν ότι οι στόχοι που είχαν βάλει στο «Ζάππειο 2» κερδήθηκαν, αφού, όπως λένε, μέσα από μια εμπεριστα­τωμένη ανάλυση που έκανε, ο Σαμαράς απέ­δειξε ότι τελικά το κόμμα του έπραξε σωστά όταν καταψήφιζε το μνημόνιο και ταυτόχρο­να, παρουσιάζοντας τη δική του τεκμηριωμέ­νη οικονομική πρόταση, άνοιξε ένας νέος κύ­κλος συζητήσεων, με τη λογική ότι υπάρχει κι άλλη λύση, κάτι το οποίο θέλει να κεφαλαιο­ποιήσει η ηγεσία της Ν.Δ. Έτσι όλο το τελευταίο διάστημα τα μάτια των συνεργατών του Σαμαρά είναι στραμμέ­να στις κυλιόμενες δημοσκοπήσεις, που θα δείξουν με τον πιο ανάγλυφο τρόπο εάν το «Ζάππειο 2» έπιασε τόπο. Εάν δηλαδή το μήνυμα ότι υπάρχει και άλλος δρόμος πέρασε στην κοινή γνώμη.
Τις επόμενες ημέρες μάλιστα θα δοθούν στα στελέχη και τους βουλευτές του κόμματος οδηγίες προκειμένου να αρχίσει η... κάθοδός τους προς την επαρχία. Στόχος των γαλάζιων είναι να απαντηθούν όλα τα ερωτήματα τα οποία προέκυψαν από το «Ζάππειο 2» και να εκλαϊκευτεί όσο το δυνατόν καλύτερα η πρό­ταση της Ν.Δ.
Στις συσκέψεις που έγιναν πριν και μετά το Ζάππειο ένα ήταν το ζητούμενο: πώς θα εκ­μεταλλευτούν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο αυτή την οικονομική πρόταση, που αποτελεί το βασικό εργαλείο δουλειάς για όλα τα στε­λέχη της Ν.Δ. Η εντολή είναι σαφής: «Βγεί­τε στον κόσμο και εξηγήστε πως υπάρχει κι άλλη λύση». Στη Συγγρού μάλιστα πιστεύουν ότι η πρότασή τους έδωσε πνοή και μια νότα αισιοδοξίας στην αγορά, αφού δεν ήταν λίγοι οι οικονομικοί παράγοντες που τη χαρακτήρι­σαν ρεαλιστική και τεκμηριωμένη. Όσο για το περιβόητο τηλεφώνημα του πρω­θυπουργού στον Σαμαρά λίγες ώρες πριν πάει στο Ζάππειο προκειμένου να του δηλώσει την πρόθεσή του ότι μπορεί να κάνει αποδεκτές κάποιες από τις προτάσεις του, η απάντηση του προέδρου της Ν.Δ. ήταν: «Συναίνεση α λα καρτ δεν γίνεται. Η πρόταση της Ν.Δ. είναι ολοκλη­ρωμένη και έτσι θα πρέπει να εφαρμοστεί». Με λίγα λόγια... ραντεβού τον Σεπτέμβρη - στις κάλπες
topontiki.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου