«Ή θα θυσιάσουμε το κράτος ή την κοινωνία». Το ερώτημα τέθηκε από τον πρωθυπουργό και αποκαλύπτει τον πυρήνα των μέτρων που θα ανακοινώσει σήμερα: μικρότερο κράτος κατά 30%, λιγότεροι υπάλληλοι κατά 30% και διπλασιασμό της παραγωγικότητας στον δημόσιο τομέα. Αλλιώς, θα πρέπει και πάλι οι πολίτες να βάλουν το χέρι στην τσέπη.
Ακόμη, το πακέτο μέτρων που θα ανακοινωθεί....θα πρέπει να περιλαμβάνει μείωση των δαπανών σε υγεία και παιδεία και καθαρές αποκρατικοποιήσεις σε μέσα μαζικής μεταφοράς, επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας, της ΔΕΗ συμπεριλαμβανομένης, τράπεζες και λοιπές δημόσιες επιχειρήσεις και ακίνητα, όπως ο ΟΠΑΠ, τα καζίνο, τα λιμάνια, τα αεροδρόμια και οι αναξιοποίητες εκτάσεις της ΚΕΔ και της ΕΤΑ. Ο άλλος δρόμος είναι η έκτακτη εισφορά, η αύξηση του ΦΠΑ, οι νέες περικοπές σε μισθούς και συντάξεις. Επ' αυτών η κυβέρνηση έχει απορρίψει τις δύο πρώτες προτάσεις και έχει δεσμευθεί ότι δεν θα προβεί σε οριζόντιες μειώσεις. Με το νέο μισθολόγιο, όμως, το οποίο αναμένεται να επεκταθεί και στις ΔΕΚΟ, πολλά επιδόματα θα καταργηθούν, ενώ άλλα θα ενσωματωθούν στις τακτικές αποδοχές.
Ειδικότερα για τη δημόσια περιουσία, το κράτος θα κρατήσει το δίκτυο και θα παραχωρήσει εργοστάσια και υπηρεσίες. Η κυβέρνηση θα αξιοποιήσει και το όπλο των μετοχοποιήσεων ή της εκχώρησης μετοχικών πακέτων, όπως αναμένεται να συμβεί με το 10% του ΟΤΕ και μεριδίου της ΔΕΗ. Ειδικότερα για την τελευταία αναμένεται στο τραπέζι να ανέβει και το ενδεχόμενο πώλησης ή μακροχρόνιας ενοικίασης λιγνιτικών μονάδων. Η σταδιακή και λελογισμένη απόσυρση του κράτους από τις ΔΕΚΟ αναμένεται να μειώσει σε βάθος πενταετίας τον αριθμό των υπηρετούντων υπαλλήλων, που απολαμβάνουν της συνταγματικής προστασίας, σε επίπεδα πέραν του 30%.
Στις επιχειρήσεις που θα αποκρατικοποιηθούν οι εργαζόμενοι θα έχουν δύο επιλογές ή να δεχθούν το καθεστώς εργασίας των συμβάσεων αορίστου χρόνου ιδιωτικού δικαίου, ή να μεταταγούν σε άλλες υπηρεσίες του δημοσίου. Δεδομένου, όμως, ότι τα υπουργεία θα συρρικνωθούν, η βασική διέξοδος θα είναι στην τοπική αυτοδιοίκηση. Η κυβέρνηση απέρριψε κάθε μέτρο εισπρακτικού χαρακτήρα, θεωρώντας πως έχει ήδη υπερβεί τις αντοχές της κοινωνίας και των εναπομεινάντων παραγωγικών στρωμάτων.
Ο κίνδυνος η φορολόγηση να καταστεί αντικίνητρο στην ανάπτυξη οικονομικής δραστηριότητας επισημάνθηκε από τα στελέχη του οικονομικού επιτελείου στους εκπροσώπους της τρόικας, που επέμεναν στην αύξηση της συμμετοχής των φόρων στο πρόγραμμα δημοσιονομικής στρατηγικής. Μετά από αλλεπάλληλες συσκέψεις, όμως, πείστηκαν, τουλάχιστον αυτό αναφέρουν πηγές της Πλατείας Συντάγματος, ότι «νέοι φόροι θα αποσταθεροποιήσουν την κυβέρνηση και δεν θα έχουν κανένα ουσιαστικό αντίκρισμα στα κρατικά ταμεία».
Σε ό,τι αφορά στις κοινωνικές παροχές, δικαιούχοι θα είναι όσοι το έχουν ανάγκη με βάση έναν συνδυασμό ατομικών και κοινωνικών χαρακτηριστικών. Ο κάθε δικαιούχος θα έχει έναν ατομικό λογαριασμό, ο οποίος θα κατατίθεται σε όποιο σχολείο ή νοσοκομείο επιλέξει να εκπαιδευθεί ή να νοσηλευθεί.
ΕΘΝΟΣ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου