Απόρρητα έγγραφα της αμερικανικής διπλωματίας που αφορούν Έλληνες πολιτικούς φέρνει στο φως η Καθημερινή.
Σειρά τηλεγραφημάτων της αμερικανικής πρεσβείας... λίγο μετά τις εκλογές του 2007 και ενώ βρισκόταν σε εξέλιξη η κούρσα τςη διαδοχής, αναφέρουν για τον σημερινό πρωθυπουργό Γ. Παπανδρέου: “Υποστηρικτές του αναφέρουν ότι ακόμη κι αν νικήσει, το κόμμα χρειάζεται αλλαγή ηγεσίας. Σύμφωνα με τους ίδιους δυστυχώς οι πλέον κατάλληλοι υποψήφιοι δεν συμμετέχουν στη διαδικασία”.Μετά την επικράτηση Παπανδρέου στην εσωκομματική διαδικασία, άλλο εμπιστευτικό τηλεγράφημα δείχνει πώς κάποιοι στο κόμμα εκφράζουν επιφυλάξεις για το αν θα καταφέρει να διατηρήσει την ηγεσία και αν έχει το όραμα για να φέρει το κόμμα στην εξουσία.
“Ο Παπανδρέου απομακρύνεται από την παραδοσιακή δυτική στάση του και καταφεύγει όλο και περισσότερα σε πατριωτικά – λαϊκιστικά σχόλια που θυμίζουν τον πατέρα του” γράφει η πρεσβεία το 2008. “Σε μία προσπάθεια να προσελκύσει παραδοσιακούς ψηφοφόρους του ΠΑΣΟΚ και να θωρακίσει τη θέση του απέναντι σε κατηγορίες ότι ξεπουλιέται στους Αμερικανούς έχει καταφύγει το τελευταίο διάστημα σε αχαρακτήριστα αντιαμερικανικά σχόλια” αναφέρεται.
Πάντως σε εμπιστευτικό τηλεγράφημα της πρεσβείας του 2009, ο πρέσβης μιλά για “θετικές συναντήσεις με τον πρωθυπουργό που έχει αμερικανίδα μητέρα, που γεννήθηκε και σπούδασε στις ΗΠΑ”
Για Πάγκαλο
Γλαφυρή είναι η αμερικανική πρεσβεία για τον Θ. Πάγκαλο. Σε τηλεγράφημα αφού ανακοινώθηκε το νέο υπουργικό σχήμα, τον Οκτώβριο του 2009 ο αντιπρόεδρος παρουσίαζεται ως “επηρεασμένος από τα διδάγματα του Γαλλικού Μαοϊκού Κινήματος”. Ο αμερικανός διπλωμάτης σημειώνει ότι ο αντιπρόεδρος είναι “αρνητικός προς τον καπιταλισμό και βασικό μέλος της “επαναστατικής” ομάδας του ΠΑΣΟΚ που βρισκόταν κοντά στον Α. Παπανδρέου”.
“Με μακρά ιστορία και ευμετάβλητη ιδιοσυγκρασία, μαχητικός πολιτικός” ο Πάγκαλος ξεχωρίζει για την “καυστική γλώσσα που χρησιμοποιεί εκθέτοντας φίλους και εχθρούς”.
Για Βενιζέλο
“Η γνώση του σε αμυντικά θέματα είναι ελάχιστη προς το παρόν, παρόλο που οι υποστηρικτές του λένε ότι είναι επιδέξιος μαθητής και θα καλύψει την απουσία εμπειρίας με τη γνωστή εργασιομανία του” λέει ο αμερικανός πρέσβης.
Σε άλλο τηλεγράφημα της πρεσβείας αναφέρεται: “Ο Βενιζέλος είναι έξυπνος και δεινός ρήτωρ και δεν αντέχει συζητήσεις με χαζούς. Το πρόσωπο έχει μία μόνιμη έκφραση δυσαρέσκειας και χρησιμοποιεί πλούσιο λεξιλόγιο για να την εκφράσει”. Τηλεγράφημα την περίοδο της κούρσας διαδοχής στο ΠΑΣΟΚ λέει: “Είναι φιλόξος, εριστικός, καυστικός και υπερήφανος, πονηρός, ελαφρώς ενοχλητικός και ενώ όχι αντιαμερικανός, όχι και μεγάλος θαυμαστής της Αμερικής”.
Για Καραμανλή
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσίαζει η αναφορά της πρεσβείας για τον πρώην πρωθυπουργό Κ. Καραμανλή, στην οποία περιγράφεται η πρώτη συνάντηση του τότε πρωθυπουργού με τον νέο πρέσβη τότε Ν. Σπέκχαρντ.
Το τηλεγράφημα της 5ης Ιανουαρίου του 2008 αναφέρει: “Ο τέως πρωθυπουργός ήταν άνετος, εκφράζοντας με κάθε ευκαιρία τον σεβασμό και την τρυφερότητα του για τις ΗΠΑ. (...) Η συζήτηση κύλησε χωρίς παύσιες και όταν το θέμα πέρασε στο Κόσοβο και το Μακεδονικό η συζήτηση άναψε. Καθόταν “στην άκρη της καρέκλας του” και έπαιζε με το κομπολόι του”.
Στο τέλος της συζήτησης δεν παρέλειψε να δώσει μία φιλική συμβουλή στον νέο πρέσβη: “Πρέπει να είσαι διακριτικός, να μην έχεις πολλά πάρε δώσε με πολιτικούς δημοσιογράφους και επιφανείς επιχειρηματίες γιατί θα γίνεις στόχος βαλκανικού κουτσομπολιού”.
Για Σαμαρά
Τηλεγράφημα της πρεσβείας από τον Ιανουάριο του 2009 αναφέρει για τον σημερινό πρόεδρο της ΝΔ: “Η επανεμφάνιση του φιλοαμερικανού Σαμαρά από την πολιτική ερημιά, είναι καθαρά σχεδιασμένη ως ένας τρόπος να επανεισαχθείστην κυβέρνηση της ΝΔ προετοιμάζοντάς τον για μεγαλύτερα πράγματα στο μέλλον”.
“Θα του ταίριαζε καλύτερα κάποιο από τα οικονομικά υπουργεία ή το υπ. Εξωτερικών, στο οποίο κάποτε ήταν υπουργός, αλλά τώρα μάλλον δεν θα μπορούσε να δουλέψει με την Μπακογιάννη ή από κάτω της”, αναφέρεται στο ίδιο τηλεγράφημα.
Για τη διαδοχή στη ΝΔ ο πρέσβης σχολιάζει: “Ο Σαμαράς ελπίζει σε στήριξη της καραμανλικής “φυλής” και των συμμάχων της που θέλουν να βρουν έναν αντίπαλο για τη μητσοτακική “φυλή” που εκπροσωπείται από την Μπακογιάννη. Σίγουρα δεν υπάρχει κίνδυνος να έχει κάνει ο Σαμαράς κάποια συμφωνία με την Μπακογιάννη, οι δύο τους έχουν προσωπική έχθρα από παλιά, μετά το ρόλο που διαδραμάτισε ο Σαμαράς στην πτώση της κυβέρνησης του πατέρας της”.
newsit.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου