Δευτέρα 21 Μαρτίου 2011

H απόγνωση και αγανάκτηση του Έλληνικου λαού και η αναποτελεσματική πολιτική της κυβέρνησης


Γράφει ο Επιμηθέας 


Πολύ γρήγορα  άρχισαν να ξεφουσκώνουν οι πανηγυρισμοί της κυβέρνησης για τις «επιτυχίες» της 11ης Μαρτίου. Οι αποφάσεις των ηγετών της ευρωζώνης  δεν φαίνεται να έδωσαν ουσιαστική λύση σε κανένα από τα προβλήματα της Ελλάδος. Το μόνο που έκαναν ήταν να δώσουν μία μικρή ανάσα στην ελληνική οικονομία, προκειμένου να διαχειριστεί το δημόσιο χρέος και μία «παράταση ζωής», ώστε η Ελλάδα να μπορέσει να λύσει από μόνη της τα όποια προβλήματα έχουν συσσωρευτεί δεκαετίες τώρα. Τα αποτελέσματα της άτυπης Συνόδου Κορυφής κρύβουν όμως και  μεγάλους κινδύνους... για τη χώρα μας. Η κυβέρνηση υποχρεώθηκε  να παραχωρήσει υπέρογκα ανταλλάγματα καθώς είναι σχεδόν βέβαιο ότι υπάρχει και κρυφή ατζέντα. Η συμφωνία που επιτεύχθηκε για επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής των δανείων και την μείωση του επιτοκίου σηματοδοτεί την παραμονή της χώρας μας υπό το καθεστώς ιδιότυπης κατοχής της Τρόικας, το τίμημα των οποίων θα κληθεί να πληρώνει ο λαός τουλάχιστον μέχρι το 2023.
Αυτό  συνεπάγεται για τον ελληνικό λαό τη συνεχή λήψη νέων μέτρων, μνημονιακού χαρακτήρα, τα οποία θα πλήττουν τα νοικοκυριά και επιχειρήσεις και θα αποψιλώνουν την περιουσία του κράτους. Το βέβαιο είναι ότι, εκτός από το ξεπούλημα - «αξιοποίηση» της δημόσιας περιουσίας μέσω ιδιωτικοποιήσεων ύψους 50 δισ. ευρώ έως το 2015, αναμένονται και νέες μειώσεις μισθών και συντάξεων καθώς και επιβολή νέων φόρων.



Το μεγαλύτερο πρόβλημα αυτή την στιγμή για την κυβέρνηση είναι ότι δεν μπορεί να αυξήσει τα έσοδα του κράτους  Η κυβέρνηση οφείλει να βρει τώρα τρόπους να αυξηθούν τα έσοδα. Η μέχρι τώρα πρακτική της  «έχω μείωση εσόδων αυξάνω τους φόρους» όχι απλώς δεν έφερε τα επιδιωκόμενα αποτελέσματα αλλά δημιούργησε πρόσθετα προβλήματα με σημαντικότερα αυτά της ραγδαίας αύξηση της ανεργίας και της ύφεσης.  Είναι το λιγότερο απαράδεκτο το 65% των Ελλήνων να μην  πληρώνει ούτε 1 ευρώ φόρο, ενώ πάνω από 100.000 ευρώ το χρόνο δηλώνουν μόλις 30.000 φορολογούμενοι. Επιβάλλεται  να τα «πάρει» από αυτούς που συστηματικά δεν πληρώνουν και όχι να «πάρει» περισσότερα από αυτούς που πληρώνουν.
Όλα αυτά έχουν δημιουργήσει ένα κλίμα συνολικής απαξίωσης του πολιτικού συστήματος από τους πολίτες, που σε λίγο καιρό είναι πιθανό να μην μπορούν να το ελέγξουν. Ιδιαίτερα όμως, στρέφονται κατά της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ, η οποία όχι μόνο δεν τήρησε τις προεκλογικές δεσμεύσεις και υποσχέσεις, για τις οποίες και ψηφίστηκε από το λαό, αλλά έχει προχωρήσει σε πρωτοφανή μέτρα, που έχουν επιφέρει δραματικές αλλαγές στον κοινωνικό ιστό της χώρας, υποβαθμίζοντας βιαίως το βοιωτικό του επίπεδο και γυρίζοντας το  πολλές δεκαετίες πίσω.
Οι όροι του Μνημονίου, που υπέγραψε η σημερινή κυβέρνηση, έχουν δημιουργήσει συνθήκες κοινωνικής έκρηξης, με απρόβλεπτα αποτελέσματα. Η θέση ότι οι κλιμακούμενες αντιδράσεις προέρχονται μόνο από ένα συγκεκριμένο πολιτικό χώρο, όπως υποστηρίζει ο κ. Πάγκαλος, είναι τουλάχιστον αφελής. Είναι χαρακτηριστικό ότι  ακόμη και στελέχη του ΠΑΣΟΚ, τον τελευταίο καιρό αποδοκιμάζουν δημόσια τον ίδιο και την συγκεκριμένη πολιτική που ακολουθεί η κυβέρνηση. Είναι σαφές επίσης ότι οι αποδοκιμασίες και προπηλακισμοί δεν λύνουν τα προβλήματα της κυβερνητικής πολιτικής, δείχνουν όμως τον βαθμό απόγνωσης και αγανάκτησης του ελληνικού λαού κατά της αναποτελεσματικής πολιτικής που εφαρμόζεται από τηνσυγκεκριμένη «ομάδα» εξουσίας του Γ. Παπανδρέου.

http://expression-gr.blogspot.com/2011/03/blog-post_20.html


1 σχόλιο: