Πέμπτη 17 Μαρτίου 2011

Έντονο το ενδιαφέρον για τη γεωθερμία στον Έβρο


Προσφορές 350 εκατ. ευρώ για έρευνες στη χώρα μας από μεγάλες επενδυτικές εταιρείες

Πραγματικότητα φαίνεται ότι θα γίνει μετά από δεκαετίες άγονων συζητήσεων η αξιοποίηση των γεωθερμικών πεδίων της περιοχής.

Το ενδιαφέρον που σημείωσε ο διαγωνισμός του ΥΠΕΚΑ για τα γεωθερμικά πεδία, ανάμεσά τους και αυτά του Δέλτα του Έβρου και της Σαμοθράκης, ήταν ιδιαίτερα μεγάλο. Ο διεθνής πλειοδοτικός διαγωνισμός που διεξήχθη την Τετάρτη 16 Μαρτίου και αφορούσε την «εκμίσθωση των δικαιωμάτων έρευνας και εκμετάλλευσης γεωθερμικού δυναμικού δημόσιων μεταλλευτικών χώρων» για τις περιοχές Δέλτα Έβρου, Σαμοθράκη, Δέλτα Νέστου και Χίο, συγκέντρωσε συνολικά 18 προσφορές, από έξι εταιρίες ή Κοινοπραξίες. Όπως ανακοινώθηκε...
από το υπουργείο, το χρηματικό ύψος των προσφορών και για τα 4 πεδία ξεπέρασε τα 350 εκατ. ευρώ...»

Αναλυτικά, στο διαγωνισμό συμμετείχαν μερικές από τις μεγαλύτερες εταιρείες που δραστηριοποιούνται στο χώρο της γεωθερμίας, όπως η Ιταλική ENEL SA, η Ισραηλο-αμερικανική ORMAT Int. και η Καναδικών συμφερόντων Hellenic Geothermal Holdings Corp., καθώς και μεγάλες Ελληνικές επιχειρήσεις όπως η ΔΕΗ Ανανεώσιμες Α.Ε., η Ενεργειακή Αιγαίου και η ΙΤΑ - ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή.

Συγκριτικό πλεονέκτημα των γεωθερμικών μονάδων στην Ελλάδα, συμφωνα με το ΥΠΕΚΑ, αποτελεί και το φθηνό για καταναλωτές κόστος λειτουργίας - τιμολόγησης τους, που ανέρχεται σε μόλις 99,45 € ανά Mwh, όταν π.χ. στη Γερμανία εξαιτίας του μεγαλύτερου βάθους εντοπισμού των ρευστών η αντίστοιχη τιμή φθάνει στο ύψος των 200 € ανά Mwh.

Στις τέσσερις προσφερόμενες προς έρευνα-μίσθωση περιοχές (Δέλτα Έβρου, Σαμοθράκη, Δέλτα ποταμού Νέστου και Χίος), όπου σύμφωνα με το Ινστιτούτο Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών (ΙΓΜΕ) υπάρχουν βάσιμες ενδείξεις ύπαρξης πλούσιων γεωθερμικών πεδίων, θα επενδυθούν σε πρώτη φάση 40 - 50 εκατ. ευρώ. Εφόσον, όπως αναμένεται, τα αποτελέσματα των ερευνών αποβούν θετικά, η αξία της εγκατάστασης μονάδων ηλεκτροπαραγωγής θα ανέλθει συνολικά σε τουλάχιστον 200 εκατ. ευρώ.

Στην Ελλάδα, το γεωθερμικό δυναμικό υψηλών θερμοκρασιών εντοπίζεται σε βάθη 1000 έως 2000 μέτρων κάτω από την επιφάνεια της γης. Σε άλλες Ευρωπαϊκές χώρες, όπως π.χ. στη Γερμανία, θεωρούνται οικονομικά αποδοτικές ακόμα και μονάδες που αξιοποιούν ρευστά τα οποία εντοπίζονται σε βάθη έως και 3500 μέτρων.

Δήλωση Υφυπουργού Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής

Ο Υφυπουργός Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Γ. Μανιάτης, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Σήμερα έγινε ένα μεγάλο βήμα, τόσο σε επενδυτικό, όσο και σε ενεργειακό επίπεδο για τη χώρα μας. Η προσέλκυση μερικών από τις μεγαλύτερες επενδυτικές εταιρείες γεωθερμίας του κόσμου, με συνολικά 18 επενδυτικές προτάσεις για τα 4 γεωθερμικά πεδία που προκηρύχθηκαν, ανοίγει ένα μεγάλο παράθυρο στον πιο παραμελημένο τομέα της πράσινης ενέργειας, τη Γεωθερμία.

Έναν τομέα στον οποίο η Ελλάδα έχει μεγάλα συγκριτικά πλεονεκτήματα και όπου μπορούν να αναπτυχθούν σοβαρές επενδύσεις, τόσο για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, όσο και για τη χρήση της σε βιολογικές καλλιέργειες, τουρισμό υψηλού επιπέδου, ενίσχυση του εισοδήματος της περιφέρειας κ.ά.

Η περίπτωση της γεωθερμίας αποδεικνύει για άλλη μια φορά ότι, όταν η χώρα μας με σοβαρότητα και τεκμηρίωση αναδεικνύει τα συγκριτικά της πλεονεκτήματα, τότε το επενδυτικό ενδιαφέρον είναι μεγάλο και προς όφελος της εθνικής οικονομίας».
http://alexpolisonline.blogspot.com/2011/03/blog-post_17.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου