Συνεχίστηκαν και χθες για δεύτερη ημέρα οι βομβαρδισμοί στόχων του καθεστώτος του Μουαμάρ Καντάφι από την άτυπη συμμαχία των στρατιωτικών δυνάμεων της Γαλλίας, της Βρετανίας των ΗΠΑ και ορισμένων αραβικών κρατών. Το ΝΑΤΟ δεν έχει λάβει ακόμη ξεκάθαρη απόφαση για ενεργή συμμετοχή του στις επιχειρήσεις. Χθες κατά τη μαραθώνια συνεδρίαση του οργανισμού ελήφθη μια «χαλαρή» απόφαση για την εφαρμογή του εμπάργκο όπλων που έχει επιβληθεί από τον ΟΗΕ, ενώ σήμερα στην έκτακτη σύνοδο των Μόνιμων Αντιπροσώπων των χωρών-μελών του ΝΑΤΟ θα συζητηθεί εκ νέου το ενδεχόμενο πιθανής εμπλοκής του δυνάμεών του στις επιχειρήσεις στη Λιβύη. Παράλληλα χθες, ο Αραβικός Σύνδεσμος διαχώρισε τη θέση του, καταγγέλλοντας ότι σημειώθηκαν «βομβαρδισμοί αμάχων» και ότι οι δυτικές δυνάμεις προχώρησαν πέρα από την επιβολή ζώνης απαγόρευσης πτήσεων. Από την πλευρά τους οι Αμερικανοί απάντησαν υποστηρίζοντας ότι καλύπτονται από το ψήφισμα του ΟΗΕ, που προβλέπει την προστασία της ανθρώπινης ζωής με κάθε μέσο.
Χθες ο Καντάφι ανακοίνωσε για δεύτερη φορά κατάπαυση του πυρός με τις Ηνωμένες Πολιτείες να δηλώνουν ότι δεν την αναγνωρίζουν.
Ωστόσο στα 'απόνερα" των αντιδράσεων του Αραβικού Συνδέσμου και σε μια προσπάθεια να μη στιγματιστούν για παρέμβαση στα εσωτερικά της Λιβύης, οι ΗΠΑ δια μέσου του υπουργού Άμυνας Ρόμπερτ Γκέιτς, δήλωσαν ότι η επέμβαση στη Λιβύη γίνεται από "μία ποικιλόμορφη συμμαχία" και ότι η αύξηση των στόχων ενδέχεται να βλάψει την ομοφωνία της οποίας χαίρει μέχρι στιγμής η απόφαση του ΟΗΕ, διευκρινίζοντας παράλληλα ότι τίθεται κατά μίας στρατιωτικής επιχείρησης που θα έχει στόχο τον λίβυο ηγέτη Μουάμαρ Καντάφι.
"Αν προσθέτουμε στόχους, πιστεύω ότι αυτό θα προκαλέσει προβλήματα", δήλωσε ο Γκέιτς και πρόσθεσε ότι "δεν θα ήταν καλή ιδέα να θέσουμε στόχους που δεν θα μπορέσουμε να εκπληρώσουμε". Διαβεβαίωσε δε ότι οι ΗΠΑ δεν θα έχουν "ηγετικό ρόλο" στην επέμβαση.
"Θα έχουμε στρατιωτικό ρόλο στη συμμαχία, αλλά όχι ηγετικό", τόνισε ο ίδιος.
Επίσης σήμερα, παράλληλα με την έκτακτη συνεδρίαση των μονίμων αντιπροσώπων του ΝΑΤΟ, συνεδριάζουν οι υπουργοί Εξωτερικών της Ε.Ε. προκειμένου να επιχειρηθεί η δημιουργία ενός κοινού τόπου συνεννόησης των κρατών μελών της. Κάτι που στο επίπεδο του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ δεν κατέστη δυνατό, με τη Γαλλία και την Βρετανία, ( τα μόνιμα μέλη του), να ψηφίζουν υπέρ των στρατιωτικών πιέσεων και τη Γερμανία να επιλέγει την οδό της αποχής.
enet.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου