Δευτέρα 14 Μαρτίου 2011

Οι επενδυτές περιμένουν την 25η Μαρτίου

Η υποβάθμιση της ελληνικής οικονομίας από τη Moody's κατά τρεις βαθμίδες (από το Ba1 στο Β1) σημάδεψε την πορεία του Χρηματιστηρίου Αθηνών κατά τη διάρκεια της προηγούμενης εβδομάδας, καθώς «παγίωσε» το κλίμα αβεβαιότητας στις τάξεις των επενδυτών.

Παρά την αντίδραση της ελληνικής κυβέρνησης, η υποβάθμιση αυτή οδήγησε σε σημαντική πτώση την αγορά, η οποία συνδυάστηκε με εκτόξευση των spreads των δεκαετών ομολόγων πάνω από τις 970 μονάδες βάσης και των ασφαλίστρων κινδύνου (CDS) πάνω από τις 1.000 μονάδες βάσης.
Πίεση
Κάποιοι αναλυτές έκαναν λόγο...
για κίνηση... πίεσης από τους διεθνείς οίκους, προκειμένου να δοθεί οριστική λύση στο πρόβλημα της Ελλάδας στη Σύνοδο Κορυφής της 25ης Μαρτίου, ωστόσο η πραγματικότητα είναι ότι τα δεδομένα για την οικονομία της χώρας δεν είναι ιδιαίτερα... ενθαρρυντικά.
Η υστέρηση στα έσοδα, η εκτόξευση της ανεργίας στα επίπεδα του... 14,8% και ο δανεισμός του Δημοσίου με υψηλότερα επιτόκια (4,75% σε σχέση με το 4,64% της αμέσως προηγούμενης δημοπρασίας), συνθέτουν ένα σκηνικό το οποίο δεν δικαιολογεί μεγάλη... αισιοδοξία για αντιστροφή του κλίματος στο εγγύς μέλλον.
Σε ό,τι αφορά τις εξελίξεις περί των... δημοσιονομικών της Ελλάδας και της συμβολής της Ευρωζώνης στην εξεύρεση λύσης, ο Ευρωπαίος επίτροπος Ολι Ρεν δήλωσε πρόσφατα ότι οι χώρες που μοιράζονται το ευρωπαϊκό νόμισμα θα πρέπει να δώσουν στην Ελλάδα και στην Ιρλανδία ευκολότερους όρους επί των δανείων που τους έχουν χορηγηθεί. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η γερμανική πλευρά, παρά τη σθεναρή αντίσταση που έχει προβάλει μέχρι σήμερα, δεν εμφανίζεται αρνητική στην επιμήκυνση του δανείου των 110 δισ. ευρώ για την Ελλάδα, ωστόσο η μείωση του επιτοκίου θα χρειαστεί αρκετές διαβουλεύσεις.
«Σε ό,τι αφορά το Σύμφωνο Ανταγωνιστικότητας», σημειώνουν οι αναλυτές της Merit Securities, «φαίνεται πως κερδίζει αρκετούς πόντους έως τώρα η πρόταση του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Βαν Ρομπέι που δεν υιοθετεί όλες τις ακραίες προτάσεις του Βερολίνου αλλά περιέχει αρκετά στοιχεία που συνιστούν αυστηρή δημοσιονομική πειθαρχία».
Επιτόκιο
Θα πρέπει ακόμη να σημειώσουμε ότι η ΕΚΤ εξετάζει την αύξηση του επιτοκίου πολύ συντομότερα απ' ό,τι αναμενόταν (ίσως και μέσα στον Απρίλιο), εξέλιξη η οποία μπορεί να δημιουργήσει πρόβλημα σε χώρες, όχι τόσο όπως η Ελλάδα που βρίσκεται ούτως ή άλλως εκτός αγορών αυτήν τη στιγμή, αλλά σε χώρες που βρίσκονται στο μεταίχμιο μεταξύ δανεισμού από τις αγορές και ένταξης στον μηχανισμό στήριξης, όπως είναι π.χ. η Πορτογαλία και ενδεχομένως η Ισπανία αργότερα.
Τέλος, οι υποβαθμίσεις της πιστοληπτικής αξιολόγησης έξι ελληνικών τραπεζών από τη Moody's δεν προκάλεσαν ιδιαίτερη έκπληξη καθώς ήταν αναμενόμενες μετά την υποβάθμιση της χώρας. Αξίζει να αναφερθεί, άλλωστε, πως οι τέσσερις μεγαλύτερες ελληνικές τράπεζες υποβαθμίστηκαν σε Ba3 από Ba1, δηλαδή έχουν υψηλότερη πιστοληπτική αξιολόγηση από την... Ελλάδα.
imerisia.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου