Σάββατο 1 Μαΐου 2010

ΗΡΘΕ ΤΟ ΤΕΛΟΣ...

1.2 εκατ άνεργοι Ελληνες μέχρι τον Ιούλιο έτσι σκατά που τα κάνανε με την οικονομία της χώρας.
Στρατιές ανέργων απειλούν να δημιουργήσουν τα μέτρα για την εργασία στον ιδιωτικό και τον δημόσιο τομέα που «κλείδωσαν».

Σύμφωνα με τις επιταγές του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, θα διευκολυνθούν οι απολύσεις, θα μειωθεί δραστικά η αποζημίωση, θα επιτραπούν απολύσεις ακόμα και μονίμων ή αορίστου χρόνου δημοσίων υπαλλήλων, θα παγώσουν για τουλάχιστον τρία χρόνια οι συλλογικές διαπραγματεύσεις και θα περιοριστεί ο ρόλος του Οργανισμού Μεσολάβησης και Διαιτησίας (ΟΜΕΔ) που έλυνε διαφορές μεταξύ εργαζομένων και εργοδοτών.

Ολα τα παραπάνω μέτρα κατά την εκδοχή των τεχνοκρατών που θα κάθονται στο εξής στο διευθυντήριο της ελληνικής οικονομίας έχουν ως στόχο...
 την τόνωση της ανταγωνιστικότητας μέσω της αύξησης της ευελιξίας στην αγορά εργασίας. Ομως σύμφωνα με του πρώτους υπολογισμούς που έκανε ο επιστημονικός συνεργάτης της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ Γιώργος Ρωμανιάς, «ο αριθμός των πραγματικών ανέργων στη χώρα μας στα τέλη Ιουνίου θα φτάσει το 1,2 εκατομμύριο.

Στον αριθμό αυτόν έχουν υπολογιστεί οι άνεργοι, όσοι δουλεύουν μία ή δύο ώρες την εβδομάδα (περίπου 200.000 άτομα), αλλά και οι άνεργοι που έχουν απογοητευτεί και δεν αναζητούν πλέον δουλειά (150.000 άτομα). Ετσι το ποσοστό της ανεργίας θα ξεπεράσει το 20% από 10% σήμερα».

Αναλυτικότερα στο «συμβόλαιο» που θα υπογράψει η ελληνική κυβέρνηση με την τρόικα για να ξεπαγώσουν τα ακριβά δάνεια από τις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες και την Ουάσιγκτον θα προβλέπεται:

Η διευκόλυνση των απολύσεων στον ιδιωτικό τομέα. Σήμερα το μηνιαίο όριο των ομαδικών απολύσεων είναι 2% και σύμφωνα με το επικρατέστερο σενάριο πρόκειται να διπλασιαστεί φτάνοντας το 4%. Υπάρχει όμως και ένα επίσης σοβαρό ενδεχόμενο να καταργηθεί πλήρως το όριο των ομαδικών απολύσεων.

Να μειωθεί δραστικά το ποσό της αποζημίωσης λόγω απόλυσης. Το σκληρό σενάριο προβλέπει την εξίσωση της αποζημίωσης με αυτήν του εργατοτεχνίτη, η οποία ξεκινά από τα 5 ημερομίσθια και φτάνει τα 165 ημερομίσθια για εργασία στον ίδιο εργοδότη άνω των 30 ετών. Για 10 έως 15 έτη η αποζημίωση είναι μόλις 60 ημερομίσθια.

Εφόσον ακολουθηθεί πιο ήπια γραμμή εξετάζεται να μπει πλαφόν τριών μισθών στις αποζημιώσεις.

Περιορισμός του ρόλου του ΟΜΕΔ, με αποτέλεσμα να κινδυνεύουν να βρεθούν στον «αέρα» οι συλλογικές συμβάσεις εργασίας.

Η αναστολή των συλλογικών διαπραγματεύσεων στον ιδιωτικό και τον δημόσιο τομέα για τα τρία επόμενα χρόνια, ώστε να μην υπάρχει δυνατότητα διεκδίκησης επιστροφής κάποιων από τα κοινωνικά κεκτημένα που σήμερα περικόπτονται.

Η μετάταξη δημοσίων υπαλλήλων φορέων του Δημοσίου και οργανισμών του ευρύτερου δημόσιου τομέα που καταργούνται. Οι υπάλληλοι αυτοί θα υπαχθούν στις σχέσεις εργασίας που θα ισχύουν στον υπό μετάταξη φορέα. Στους φορείς που θα καταργηθούν, όσοι απασχολούνται με συμβάσεις έργου αυτές παύουν να ισχύουν, ενώ δυνατότητα απόλυσης υπάρχει ακόμα και για εργαζόμενους με σχέσεις αορίστου χρόνου ή μονίμους.

ΤΑ ΝΕΑ ΜΕΤΡΑ

Αύξηση του ποσοστού ομαδικών απολύσεων από το 2% στο 4% μηνιαίως ή ακόμα και απελευθέ-ρωση.

Μείωση του ποσού της αποζημίωσης σε περίπτωση απόλυσης τουλάχιστον κατά 50%. Ενδεχόμενο πλαφόν 3 μισθών.

Κατάργηση συλλογικών διαπραγματεύσεων.

Απολύσεις μονίμων και αορίστου χρόνου εργαζομένων από φορείς και ΔΕΚΟ που καταργούνται.

ΟΙ ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ

1,2 εκατομμύριο αναμένεται ότι θα είναι, οι άνεργοι μόνο μέχρι το τέλος του Ιουνίου.

Με την κατάργηση των συλλογικών διαπραγματεύσεων απομακρύνεται η πιθανότητα επανάκτησης κοινωνικών κεκτημένων που χάνονται.

Το όπλο που είχαν στα χέρια τους οι συνδικαλιστικές οργανώσεις για την επίλυση μισθολογικών διαφορών αφοπλίζεται.

Αλλάζει άρδην το εργασιακό καθεστώς για όσους μεταταγούν, αφού θα υπαχθούν στους όρους της νέας υπηρεσίας.
ΤΟ ΕΘΝΟΣ

1 σχόλιο:

  1. Οταν εχείς ανίκανους να σε κυβερνάν τόσα χρόναι αυτά παθένεις!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή