Το πακέτο των διαρθρωτικών μέτρων ανοίγει από φέτος η τρόικα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, της ΕΚΤ και του ΔΝΤ, που ξεκίνησε χθες τον κύκλο επαφών για τις πολιτικές και τους όρους χρηματοδότησης της Ελλάδας, η οποία διατηρεί το δικαίωμα εξόδου όποτε το κρίνει η ίδια.
Στις τρεισήμισι ώρες, που διήρκεσε η πρώτη συνάντηση της πολυπληθούς ελεγκτικής ομάδας δανεισμού με τον υπουργό Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου, έγινε μια «πρώιμη συζήτηση των πολιτικών και των όρων χρηματοδότησης», ενώ καθορίστηκαν και τα ραντεβού με τα υπουργεία -κατ' αρχήν- Οικονομίας, Εργασίας, Υγείας και Εσωτερικών, καθώς και με τους φορείς ΓΣΕΕ, ΑΔΕΔΥ, ΣΕΒ και ΓΣΕΒΕΕ.
Οχι φέτος, από το 2011
Μετά τη συνάντηση ο υπουργός Οικονομικών επικεντρώθηκε σε δύο βασικά σημεία: ...
1 «Δεν θα υπάρξουν πρόσθετα δημοσιονομικά μέτρα για φέτος». Αφησε σαφώς να εννοηθεί πως ανοίγει -και μάλιστα άμεσα- το διαρθρωτικό πακέτο και το οποίο κατ' ουσίαν αφορά έξι κρίσιμα ζητήματα: Ασφαλιστικό, εργασιακές σχέσεις (αποκέντρωση συλλογικών διαπραγματεύσεων, αποσύνδεση αυξήσεων δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, περιορισμός χρήσης ρήτρας εξαίρεσης), απελευθέρωση κλειστών επαγγελμάτων (έμφαση σε οδικές μεταφορές, αγορά σιδηροδρόμων και ελεγκτικής ενέργειας) και επιθετικότερη πολιτική ανταγωνισμού, αλλαγή συστήματος Υγείας και ενιαίο μισθολόγιο, σύμφωνα με το κείμενο συστάσεων του Ecofin του περασμένου Φεβρουαρίου, που θα αποτελέσει και τη βάση της συμφωνίας που θα προκύψει από τις διαβουλεύσεις.
2 «Θα υπάρξει περαιτέρω εξειδίκευση των πολιτικών δημοσιονομικής προσαρμογής και διαρθρωτικών αλλαγών για τη διετία 2011-2012». Ανοίγει πλέον ο δρόμος ακόμα και για συζητήσεις σε δημοσιονομικό επίπεδο. Αλλωστε, η ελληνική κυβέρνηση δεν έχει υιοθετήσει πλήρως στον τομέα αυτό τις συστάσεις του Ecofin του περασμένου Φεβρουαρίου, που αφορούν μεταξύ άλλων την κατάργηση των συμβάσεων περιορισμένου χρόνου και τη μόνιμη εφαρμογή του κανόνα των προσλήψεων 1 (πρόσληψη) προς 5 (αποχωρήσεις).
Η ελληνική κυβέρνηση φαίνεται να έχει έρθει σε κάποια κατ' αρχήν συμφωνία, που αφορά τη δυνατότητά της να μπορεί να εξέλθει του μηχανισμού όταν η ίδια το κρίνει -αν και επ' αυτού θα υπάρξει διαπραγμάτευση για την αποπληρωμή του δανείου που θα έχει λάβει μέχρι τότε, δηλαδή αν θα το εξοφλήσει άπαξ ή όχι. Ανεξαρτήτως πάντως της εξόδου ή του τρόπου εξόφλησης, το πακέτο μέτρων θα συνεχίσει να ισχύει, καθώς πρόκειται για το ΠΣΑ, το οποίο περιέχει μέτρα μόνιμου χαρακτήρα.
Το πλαίσιο συμφωνίας
Ξεκάθαρο είναι επίσης από τις προχθεσινές δηλώσεις του υπουργού, ότι η ενεργοποίηση μπορεί να γίνει ακόμα και πριν από την επίτευξη συμφωνίας και φυσικά να ακυρωθεί αν τελικώς δεν υπάρξει συμφωνία. Ο κ. Παπακωνσταντίνου διευκρίνισε, πάντως, χθες ότι αν αποφασιστεί η ενεργοποίηση, για να πάρουμε το δάνειο πρέπει να προϋπάρξει το πλαίσιο συμφωνίας, το οποίο θα είναι κοινό και για τους τρεις δανειστές: Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ΕΚΤ και ΔΝΤ. Ειδικά για το ΔΝΤ εκτιμά ότι «θα συγκλίνει με την άποψη των Ευρωπαίων». Αυτό που προέχει τώρα για την κυβέρνηση είναι η επίσπευση των διαδικασιών. Η τρόικα θα διαπραγματευθεί για περίπου δύο εβδομάδες και πρόθεση είναι να υπάρξει το πλαίσιο των πολιτικών πριν από τη 15η Μαΐου, δηλαδή πριν από την αποστολή της πρώτης τριμηνιαίας έκθεσης για την πορεία του Προγράμματος Σταθερότητας. Το πλαίσιο των πολιτικών αυτών θα είναι κοινό για την έκθεση και για τη συμφωνία δανεισμού.
Η συμφωνία, που θα υπογραφεί από τις δύο πλευρές -Ελλάδα και τρόικα- δεν χρειάζεται επικύρωση από τη Βουλή, δήλωνε χθες ο υπουργός, ο οποίος έχει προγραμματίσει το δεύτερο ραντεβού για αύριο το πρωί, πριν αναχωρήσει για την εαρινή Σύνοδο του ΔΝΤ στην Ουάσιγκτον, όπου θα συναντηθεί και με τον γενικό διευθυντή Ντομινίκ Στρος-Καν. *
enet.gr
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου