3 Εμπορικά κέντρα
Μακαρι να γίνουν να βρεί ο κόσμος δουλειά.
Χιλιάδες θέσεις εργασίας αναμένεται να δημιουργήσουν τα επόμενα χρόνια στη Θράκη τα τρία εμπορικά πάρκα, που έχουν μπει στα σκαριά από ισάριθμες επιχειρήσεις, όπως υποστηρίζουν οι κατασκευάστριες. Τα πάρκα, συνολικού εμβαδού άνω των 95.000 τετραγωνικών, δίνουν παράλληλα αντικείμενο σε τοπικές κατασκευαστικές εταιρίες, σε μια περιοχή όπου η οικοδομική δραστηριότητα έχει σχεδόν μηδενιστεί και τα ποσοστά ανεργίας στον κλάδο της οικοδομής χτυπούν κόκκινο.
Οι επιχειρηματίες που αναπτύσσουν τα πάρκα δεν προσβλέπουν μόνο στη "στενή" τοπική αγορά, αλλά σε μια ευρύτερη ζώνη επιρροής, που περιλαμβάνει 1 εκατ. κατοίκους, σε ανατολική Μακεδονία-Θράκη και, γιατί όχι, σε Νότια Βουλγαρία, καθώς οι νέες οδικές υποδομές δημιουργούν προϋποθέσεις αυξημένων ροών από Βαλκάνια.
Χρυσόμαλλο «Δέρας» για 800 συν 650 εργαζομένους
Περισσότερες από ...
650 θέσεις εργασίας στο στάδιο της κατασκευής, συν άλλες 600 άμεσες και 200 έμμεσες κατά τη λειτουργία του, προβλέπεται να «ανοίξει» το εμπορικό πάρκο, ύψους επένδυσης 35 εκατ. ευρώ, που πρόκειται να δημιουργήσει στην περιοχή «Δέρας» της Ξάνθης η «Αθωνική Τεχνική ΑΕ».
Αυτό υποστηρίζει ο υπεύθυνος ανάπτυξης της εταιρίας, Κώστας Κετίπης, μέλος του διοικητικού συμβουλίου. Το πάρκο, επιφάνειας 20.000 τ.μ, προβλέπεται να δημιουργηθεί σε ιδιόκτητη έκταση 100 στρεμμάτων.
'Εχει ήδη εξασφαλίσει εγκρίσεις του νομαρχιακού συμβουλίου Ξάνθης, περιβαλλοντικών όρων και κυκλοφοριακής μελέτης, ενώ προσεχώς ολοκληρώνεται και η διαδικασία έκδοσης οικοδομικής άδειας. Μετά το ξεκίνημα της κατασκευής και αναλόγως και των συμβάσεων εκμίσθωσης καταστημάτων που θα υπογραφούν, ο χρόνος έναρξης λειτουργίας του πάρκου προσδιορίζεται -κατά τον κ.Κετίπη- στους 18 έως 24 μήνες.
Το πάρκο, που έχει άμεση προσπέλαση μέσω της Εθνικής Οδού Ξάνθης-Καβάλας, αλλά και από την Εγνατία Οδό μέσω του κόμβου της Δυτικής εισόδου της Ξάνθης, προβλέπεται να στεγάσει τέσσερα μεγάλα καταστήματα λιανεμπορίου, συν άλλα 64 μικρά, για τοπικούς επιχειρηματίες.
Πάντως, ο τοπικός Εμπορικός Σύλλογος δεν είδε με "καλό μάτι" την έγκριση που έδωσε στις 12/4 το νομαρχιακό συμβούλιο Ξάνθης (μετά από δύο απορρίψεις). Σύμφωνα με ανακοίνωσή του στις 16/4, «το ‘’ναι’’ στην Αθωνική Τεχνική έχει δημιουργήσει στους ελεύθερους επαγγελματίες της Ξάνθης έναν ακόμη λόγο να βλέπουν το μέλλον των καταστημάτων τους αβέβαιο».
Οι καταστηματάρχες της περιοχής υποστηρίζουν ότι η έλευση του εμπορικού πάρκου θα οδηγήσει σε «λουκέτο» πολλά μικρά καταστήματα, θα δημιουργήσει ολιγοπώλια και θα αυξήσει την ανεργία, καθώς ο ανταγωνισμός δεν θα είναι επ΄ίσοις όροις, μεταξύ άλλων και λόγω ανυπαρξίας χώρων στάθμευσης στο κέντρο της πόλης.
Κατά τον κ.Κετίπη, ωστόσο, οι ανησυχίες αυτές είναι αβάσιμες, καθώς η δημιουργία νέων θέσεων εργασίας και άρα πρόσθετων εισοδημάτων, θα τονώσει με τη σειρά της την τοπική αγορά της Ξάνθης, φέρνοντας "ζεστό χρήμα", ενώ θα δώσει ώθηση σε κλάδους όπως οι μεταφορές και η τοπική γεωργία. Παράλληλα, θα προσελκύσει ευρύτερα στην πόλη (εστιατόρια, ξενοδοχεία κτλ) καταναλωτές από γειτονικές περιοχές (ακόμη και από τη Βουλγαρία με την ολοκλήρωση του κάθετου άξονα Ξάνθης-Φιλιππούπολης), που σήμερα "διαφεύγουν" προς Θεσσαλονίκη.
Ένα Flamingo …15.500 τετραγωνικών στην Ξάνθη
Στο 91% ανέρχεται ήδη το ποσοστό των εκμισθωμένων χώρων στο νέο εμπορικό κέντρο "Flamingo", που προβλέπεται να δημιουργήσει στην Ξάνθη η εταιρία "Ζήνων Αθανασιάδης ΑΤΕ". Κατά την εταιρία, η τοπική κοινωνία "έχει λαμβάνειν" πολλά από τη λειτουργία του πάρκου, τόσο σε επίπεδο απασχόλησης (αναμένεται να δημιουργηθούν 300 μόνιμες θέσεις εργασίας), όσο και κατασκευαστικής δραστηριότητας (μεγάλο μέρος της κατασκευής ανατίθεται ως υπεργολαβία σε τοπικές εταιρίες).
"Πολύ μεγάλο μέρος του προϋπολογισμού της επένδυσης, που ανέρχεται σε 20 εκατ. ευρώ, θα μείνει σε τοπικές εταιρίες της Θράκης, χωρίς να συνυπολογίζονται τα κεφάλαια που διατέθηκαν για αγορά οικοπέδων" επεσήμανε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο συνιδιοκτήτης της εταιρίας, Νικόλας Λιαναντωνάκης, σύμφωνα με τον οποίο η καλυμμένη επιφάνεια του πάρκου -που ήδη έχει λάβει οικοδομική άδεια- προβλέπεται να φτάσει τα 15.500 τετραγωνικά μέτρα, με το 90% αυτών να αφορά σε μεγάλα καταστήματα, άνω των 800 τετραγωνικών μέτρων έκαστο.
Μεταξύ των εταιριών που θα αποκτήσουν παρουσία στο πάρκο θα περιλαμβάνονται -κατά τον ίδιο- η «Carrefour» και η «Praktiker», κάτι που σημαίνει ότι ο τοπικός πληθυσμός δεν θα χρειάζεται πλέον να "τρέχει Θεσσαλονίκη" για τις αγορές του, γλιτώνοντας χρόνο και χρήμα. Παράλληλα, θα διατεθούν περίπου 15 μικρότεροι χώροι για τοπικούς επιχειρηματίες της Ξάνθης, που θα μπορούν να δραστηριοποιηθούν μέσα στις εμπορικές στοές του κέντρου.
"Οι καταστηματάρχες του κέντρου δεν κινδυνεύουν. Άλλωστε, όποιος πάει να ανταγωνιστεί το κέντρο θα χάσει. Στο εμπορικό κέντρο θα έρθουν τα μεγάλα καταστήματα, αυτά που ούτως ή άλλως δεν "χωράνε" στα ακίνητα του κέντρου, θα έρθουν καταναλωτές που θα αγοράζουν ογκώδη προϊόντα και χρειάζονται οπωσδήποτε το αυτοκίνητό τους για τη μεταφορά. Την ίδια στιγμή, η ύπαρξη ενός τέτοιου κέντρου αναβαθμίζει συνολικά την περιοχή. Δημιουργεί ένα άλλο επίπεδο και κίνητρο διαβίωσης για τους φοιτητές του πανεπιστημίου, για τις εταιρίες που αποκτούν παρουσία στην Ξάνθη, δημιουργεί συνολικά έναν πιο ολοκληρωμένο τρόπο διαβίωσης", επεσήμανε. Υπενθυμίζεται ότι η «Ζήνων Αθανασιάδης ΑΤΕ» έχει ήδη κατασκευάσει μεγάλα εμπορικά κέντρα στην περιοχή της Θεσσαλονίκης, όπως το "Μακεδονία", στα ανατολικά.
“Iasmos Park” για χίλιους διακόσιους
Στο μεταξύ, περίπου 1.200-1.300 θέσεις εργασίας, που θα απορροφηθούν σε ποσοστό άνω του 70% από δημότες της περιοχής, προβλέπεται να δημιουργήσει το εμπορικό κέντρο "Iasmos Park", ύψους επένδυσης 50-55 εκατ. ευρώ, που η εταιρία διαχείρισης ακινήτων “Vita Development" σχεδιάζει να δημιουργήσει στον Ιασμο Κομοτηνής.
Το εμπορικό πάρκο αναμένεται να είναι το μεγαλύτερο από τα τρία, καθώς προβλέπεται να αναπτυχθεί σε περίπου 60.000 τετραγωνικά μέτρα, σε έκταση 320 στρεμμάτων. Μεταξύ των καταστημάτων, που αναμένεται να στεγαστούν στο κέντρο, περιλαμβάνεται -σύμφωνα με πληροφορίες- και κατάστημα επίπλων ΙΚΕΑ._
troktiko
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Θα είναι καλό για τον τόπο μας γιατί θα μειωθή η ανεργία
ΑπάντησηΔιαγραφή