Ισχύει δυστυχώς!!!
Λιγότερο δημοφιλή είναι τα παχύσαρκα παιδιά στο δημοτικό σχολείο σύμφωνα με νέα έρευνα Ελλήνων ερευνητών.
Η μελέτη παρουσιάστηκε στο ετήσιο συνέδριο της Βρετανικής Ψυχολογικής Εταιρίας. Πραγματοποιήθηκε από τη δρα Αικατερίνα Κορνηλάκη και τον δρα Γρηγόρη Χλουβεράκη του πανεπιστημίου Κρήτης.
Οι ερευνητές μελέτησαν 414 αγόρια και κορίτσια ηλικίας πέντε έως δέκα ετών. Ταξινόμησαν τα παιδιά σε κατηγορίες ανάλογα με το δείκτη σωματικής μάζας καθενός (παχύσαρκα/υπέρβαρα, κανονικά, αδύνατα).
Τα παιδιά κοίταξαν πέντε φωτογραφίες με διάφορους σωματότυπους, αδύνατους έως παχύσαρκους. Ακολούθως, επέλεξαν...
εκείνον που πίστευαν ότι ανταποκρινόταν πιο πολύ στο δικό τους σώμα.
Παρότι το 36% των παιδιών είχαν κατηγοριοποιηθεί ως υπέρβαρα ή παχύσαρκα, τα περισσότερα (75%) από τα παιδιά επέλεξαν κανονικό σωματότυπο, θεωρώντας ότι έχουν φυσιολογικό βάρος. Σύμφωνα με τους ερευνητές, αυτό θεωρείται ένδειξη ότι τα παχύσαρκα/υπέρβαρα παιδιά «αρνούνται» να δουν την πραγματικότητα σε σχέση με το βάρος τους.
Αντίθετα, όλα σχεδόν τα παιδιά που είχαν εξ αντικειμένου ταξινομηθεί ως κανονικά ή αδύνατα, επέλεξαν σωματότυπους που όντως αντιστοιχούσαν στην πραγματικότητα.
Σε επόμενο στάδιο, για να διαπιστωθεί ο βαθμός δημοτικότητας κάθε παιδιού στο σχολείο του, οι ερευνητές ζήτησαν από κάθε παιδί να κατονομάσει τρεις συμμαθητές του που θα προσκαλούσε στο πάρτι του και τρεις που δεν θα καλούσε.
Όπως αποκαλύφθηκε από τις απαντήσεις, υπάρχει στενή συσχέτιση ανάμεσα στο βάρος των παιδιών και στη δημοτικότητά τους ανάμεσα στα άλλα παιδιά.
Τα πιο δημοφιλή παιδιά ήταν κυρίως μέσου βάρους ή αδύνατα. Από την άλλη, τα λιγότερο δημοφιλή ήταν κυρίως παχύσαρκα ή υπέρβαρα.
Τέλος, τα παιδιά άκουσαν μια σειρά από σύντομες ιστορίες με ήρωες που είχαν τόσο θετικά όσο και αρνητικά χαρακτηριστικά. Οι ήρωες εμπλέκονταν σε διάφορες δραστηριότητες, όπως κοινωνικές, σχολικές, αθλητικές, καλλιτεχνικές κ.α.
Στη συνέχεια, τα παιδιά κλήθηκαν να διαλέξουν τα πρόσωπα εκείνα στις ιστορίες που θεωρούσαν ότι αντιστοιχούσαν καλύτερα στα θετικά και στα αρνητικά προσωπικά χαρακτηριστικά.
Ανεξαρτήτου ηλικίας, τα παιδιά έτειναν να αποδώσουν θετικά χαρακτηριστικά πρωτίστως στα πρόσωπα κανονικού βάρους και δευτερευόντως στους λεπτούς.
Στην αντίπερα όχθη, απέδωσαν αρνητικά χαρακτηριστικά και ιδιότητες πρωτίστως στα υπέρβαρα και παχύσαρκα πρόσωπα των ιστοριών.
Αναφορικά με τις αντιλήψεις για το ποιος είναι πιο ευάλωτος σε ασθένειες, τα παιδιά πέντε έως οκτώ ετών έτειναν να αποδίδουν προβλήματα υγείας στους παχύσαρκους. Τα παιδιά δέκα ετών κυρίως απέδωσαν προβλήματα στους αδύνατους.
enet.gr
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου