Δευτέρα 28 Σεπτεμβρίου 2009

ΤΟ ΞΥΛΟ ΜΕΙΩΝΕΙ ΤΗΝ ΕΞΥΠΝΑΔΑ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ

Ένα χτύπημα με την παλάμη στα μαλακά μόρια του παιδιού, ενδέχεται να προκαλέσει κάτι πολύ περισσότερο από δάκρυα. Μπορεί να μειώσει τον δείκτη ευφυίας του, σύμφωνα με τον Αυστραλό κοινωνιολόγο Μάρι Στράους. Έχοντας ως δείγμα 800 παιδιά, ηλικιών από 2 έως και 4 χρόνων, μελέτησε την επίδραση του ξύλου στα απείθαρχα παιδιά και συμπέρανε ότι εκείνα, που δέχονταν χτυπήματα από τους γονείς τους, είχαν δείκτη ευφυίας, πέντε βαθμούς χαμηλότερο από τα άλλα, που δεν υποβαλλόταν σ' αυτήν την μέθοδο επιβολής πειθαρχίας. Σε παιδιά ηλικιών από 5 έως και 9 χρόνων, που πήραν μέρος στην ίδια έρευνα, διαπιστώθηκε ότι το ξύλο μείωνε το IQ τους κατά 2,8 βαθμούς. Ο Μάρι Στράους δήλωσε ότι το αποτέλεσμα της έρευνάς του έχει μεγάλη σημασία για τη φυσιολογική ανάπτυξη των παιδιών όλου του κόσμου. Αλλά και η ψυχολόγος δρ. Τζούντιθ Κέννεντι, από το Σίδνεϊ, υποστήριξε ότι, ενώ ένα ελαφρό χτύπημα στα οπίσθια -σε αραιά διαστήματα- δεν αναμένεται να έχει τραυματική επίδραση στο παιδί, το συχνό ξύλο έχει σίγουρα βλαβερά αποτελέσματα, τόσο στην εξυπνάδα, όσο και στον χαρακτήρα του.

1 σχόλιο:

  1. 'Οντως, μέσα από το ξύλο δεν μπορούμε να κάνομε τα παιδιά να γίνουν ούτε πιο καλύτερα ούτε πιο έξυπνα. Πράγματι, εκείνο που κατορθώνομε είναι να τους κάνομε να αντιδρούν περισσότερο και να μην μας λαμβάνουν υπόψη. Εκτός αυτού, μειώνομε και την νοημοσύνη των μικρών αυτών αγγέλων. Οπόταν, μέσα στην οικογένεια υπάρχει η βία μεγάλη ή μικρή και την οποία θα πρέπει να την ανέχονται τα μικρά αυτά παιδιά χωρίς να ξέρουν που να αποταθούν.

    Μακάρι, όλοι μας να αντιληφθούμε τα λάθη μας και να σταματήσομε όσο είναι γρήγορα, να μην πολεμάμε τα μικρά αυτά χαριτωμένα αθώα αγγελάκια. Θα πρέπει απλόχερα να τους δίνομε και να τους δείχνομε την αγάπη μας και να φροντίζομε με τον δικό μας ήρεμο τρόπο, γεμάτο κατανόηση και υπομονή το τι λάθος έκαναν ή κάνουν. Μονάχα έτσι, θα μπορέσομε να τα βοηθήσομε. Το ξύλο, οι έπανειλημένες φωνές, δεν αλλάζουν την κατάσταση.

    Και να θυμάστε. Το κακό φέρνει πάντα κακό.

    ΑπάντησηΔιαγραφή