Νεότερη αμερικάνικη έρευνα των επιστημόνων του Πανεπιστημίου του Σικάγο αναφέρει ότι το διαζύγιο και η χηρεία έχουν μακροπρόθεσμη ζημιογόνα επίπτωση στην ψυχική και σωματική υγεία, ενώ είναι σημαντικό ότι ακόμα κι ένας επόμενος γάμος δεν μπορεί πλήρως να σβήσει…
Η μελέτη με επικεφαλής τη δρα Λίντα Γουέιτ αφορούσε 8.652 άτομα ηλικίας 51 έως 61 ετών, εκ των οποίων το 20% ξαναπαντρεμένοι, το 22% διαζευγμένοι ή χήροι αλλά όχι ξαναπαντρεμένοι και το 4% εργένηδες. Η έρευνα διαπίστωσε, μεταξύ...
άλλων, ότι οι χωρισμένοι έχουν 20% κατά μέσο όρο περισσότερες χρόνιες ασθένειες, όπως καρκίνο, καρδιά ή διαβήτη, σε σχέση με όσους δεν παντρεύτηκαν ποτέ. Το ποσοστό πέφτει απλώς στο 12% για όσους ξαναπαντρεύονται, αλλά η «ψαλίδα» παραμένει. Όσοι δεν παντρεύτηκαν ποτέ, ανέφεραν 12% περισσότερα προβλήματα κινητικότητας, όπως βαδίσματος ή ανεβάσματος μιας σκάλας, σε σχέση με τους παντρεμένους. Οι ανύπαντροι ήταν επίσης 13% πιθανότερο να εμφανίσουν σημάδια κατάθλιψης σε σχέση με τους παντρεμένους. Σύμφωνα με τους ερευνητές, το ...απόθεμα υγείας με το οποίο ξεκινά κανείς την ενήλικη ζωή του, διατηρείται ή διαβρώνεται ανάλογα με την ποιότητα του γάμου του. Όσοι παραμένουν συνεχώς παντρεμένοι, έχουν περίπου τα ίδια χαμηλότερα ποσοστά χρόνιων προβλημάτων υγείας με όσους δεν παντρεύτηκαν ποτέ. Αν και όσοι άνθρωποι ξαναπαντρεύονται μετά από ένα διαζύγιο, τείνουν να είναι πιο ευτυχισμένοι γενικά, στην πραγματικότητα, κατά την έρευνα, λίγα οφέλη έχουν από την άποψη της υγείας τους μακροπρόθεσμα.
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δε μου κάνει ιδιαίτερη εντύπωση αν σκεφτεί κανείς ότι μπορεί οι περισσότεροι ως παντρεμένοι να γκρινιάζουν για τη στερημένη ελευθερία τους, όμως έχουν κάποιον δίπλα τους για να "παρατηρεί" τη ζωή τους και να είναι κοντά τους στις δύσκολες στιγμές.
ΑπάντησηΔιαγραφή