Σάββατο 4 Απριλίου 2009

Η ΝΕΑ ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗ ΤΣΙΧΛΑ

Είναι μεγάλη υπόθεση.
Γιατί;
Η ρύπανση από τις τσίχλες στα πεζοδρόμια είναι ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα καθαριότητας δημοσίων χώρων παγκοσμίως.
Αν έχετε ποτέ προσέξει οδοκαθαριστές ίσως να έχετε παρατηρήσει ότι εκτός από φαράσι και σκούπα, το μόνο άλλο εργαλείο που συνήθως έχουν είναι ένα ειδικό εργαλείο για να ξύνουν από τις επιφάνειες τις τσίχλες. Είναι από τα πιο χρονοβόρα και δύσκολα πράγματα για καθάρισμα.
Στην Αγγλία το κόστος καθαρισμού τσιχλών από πεζοδρόμια σε δήμους ξεπερνά τα 180 εκατομμύρια Ευρώ το χρόνο.
Στην Σιγκαπούρη οι τσίχλες απαγορεύονται από τον νόμο.
Ετοιμάζεται όμως μια επανάσταση στον κόσμο της τσίχλας, την οποία επικροτούμε.
Ένα κονσόρτσιουμ 56 συνεταιρισμών που αντιπροσωπεύουν 2000 αγρότες στο Τροπικό δάσος του Μεξικό, η Consorcio Chiclero, δημιούργησε την Chicza, την πρώτη βιοδιασπώμενη τσίχλα η οποία εντός 6 εβδομάδων γίνεται απλώς σκόνη και δεν βρωμίζει το περιβάλλον.
Η συγκεκριμένη τσίχλα άρχισε να πωλείται αρχικά μόνο στην Βρετανία και η άφιξη της έχει χαιρετισθεί από περιβαλλοντικές οργανώσεις.
Ίσως όμως το πιο σημαντικό προσόν της είναι το γεγονός ότι παράγεται από τελείως φυσικά υλικά, συγκεκριμένα από την γόμμα του δέντρου chicozapotec η οποία αποτελεί έτσι και αλλιώς ένα από τα υλικά της βιομηχανικής τσίχλας.
Όπως εξηγούν οι παραγωγοί, στην διαδικασία παρασκευής της τσίχλας τους, χρησιμοποιούνται αποκλειστικά φυσικά υλικά, ενώ η πρώτη ύλη έρχεται από δέντρα που ζουν μέχρι και 300 χρόνια και απαιτείται η υποστήριξη όλου του οικοσυστήματος του τροπικού δάσους ώστε να παραχθεί από τα δέντρα η φυσική ουσία.
Συνεπώς, οι αγρότες-παραγωγοί έχουν άμεσο συμφέρον στο να προστατεύουν το δάσος γενικότερα.
Δεν ρυπαίνει, παράγεται από ντόπιους αγρότες στο τροπικό δάσος με αγνά υλικά.
Άντε λοιπόν, ποιος έξυπνος θα την φέρει στην Ελλάδα πρώτος;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου