Αν και μέχρι σήμερα δεν έχει ακριβώς προσδιοριστεί, οι επιστήμονες υπολογίζουν ότι αποτελεί το 23% του Σύμπαντος, ενώ εντοπίζεται από την επίδραση της στη «φυσιολογική» ύλη. Στη μελέτη που δημοσιεύτηκε στην επιστημονική έκδοση Nature, οι επιστήμονες εξηγούν το γεγονός εντοπισμού μιας ανεξήγητης πηγής ποζιτρονίων στο Διάστημα με τη βοήθεια ενός οργάνου σε δορυφόρο.
Το επιστημονικό όργανο, γνωστό ως Πάμελα, βρίσκεται σε τροχιά από το 2006 με σκοπό να μελετήσει στοιχεία της σκοτεινής ύλης. Αυτό που καταμέτρησε στη συγκεκριμένη περίπτωση ήταν η υπερβολική συγκέντρωση ποζιτρονίων σε μια περιοχή υψηλής ενέργειας, γεγονός προς το παρόν ανεξήγητο.
«Το ποσοστό των ποζιτρονίων σε σχέση με τα ηλεκτρόνια θα έπρεπε να μειώνεται με την αύξηση της ενέργειας» ανέφερε ο Πιερτζόρτζιο Πικότζα, καθηγητής στο πανεπιστήμιο της Ρώμης και ένας από τους συγγραφείς της μελέτης. «Αυτό που βρήκαμε ωστόσο δείχνει ότι σε συγκεκριμένο ενεργειακό φάσμα, το ποσοστό αυξάνει, κάτι που δεν περιμέναμε».
Όπως τονίζουν οι συγγραφείς της μελέτης, θα χρειαστούν πολλές ακόμη παρατηρήσεις για την επαλήθευση των μετρήσεων, ενώ κάποιοι επιστήμονες ερμηνεύουν με ένα… λιγότερο εντυπωσιακό τρόπο το γεγονός, θεωρώντας ότι τα ποζιτρόνια προέρχονται από πάλσαρ, ταχέως περιστρεφόμενα νεκρά άστρα υψηλής πυκνότητας που απελευθερώνουν μεγάλα ποσά ενέργειας στο σύμπαν.
Ο Πικότζα πάντως επιμένει ότι θα μπορούσαμε πλέον να μιλάμε για τον ακριβή εντοπισμό της σκοτεινής ύλης, υπό την προϋπόθεση ότι τα ποζιτρόνια δεν προέρχονται από πάλσαρ και ότι τα πειράματα στον LHC αποδείξουν τις θεωρίες της σκοτεινής ύλης.
www.kathimerini.gr με πληροφορίες BBC
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου