Αποκαλύπτουμε το πραγματικό κόστος των επιπτώσεων του άνθρακα που ανήλθε το 2007 σε τουλάχιστον 360 δισ. ευρώ, σύμφωνα με νέα έκθεση που έδωσε στη δημοσιότητα η Greenpeace, στην οποία τονίζεται: οι ανθρακικές μονάδες εκπέμπουν στην ατμόσφαιρα 11 δισ. τόνους CO2 ετησίως! Η έκθεση, που εκπονήθηκε σε συνεργασία με το (ανεξάρτητο) ολλανδικό ινστιτούτο CE Delft, αποτιμά συστηματικά το κόστος της αλλαγής του κλίματος, τα προβλήματα υγείας από την ατμοσφαιρική ρύπανση και τους θανάτους από εργατικά ατυχήματα, είπε ο Δημήτρης Ιμπραήμ από το ελληνικό γραφείο της Greenpeace, επισημαίνοντας: Ο άνθρακας είναι το πιο φτηνό καύσιμο γι’ αυτό δεν υπολογίζονται οι τρομακτικές επιπτώσεις του στο περιβάλλον και την ανθρωπότητα…
Στο πλαίσιο των παραμέτρων που ελήφθησαν υπόψη για την ολοκλήρωση της έκθεσης είναι και οι συνέπειες από την καύση του άνθρακα στα εργοστάσια παραγωγής όπου έχουμε το μεγαλύτερο επίπεδο βλαβών. Το κόστος βλαβών λόγω των εκπομπών από την εξόρρυξη υπολογίζεται σε περίπου 674 εκατομμύρια ευρώ ετησίως και το κόστος βλαβών εξαιτίας των ατυχημάτων σε περίπου 161 εκατομμύρια ευρώ ετησίως.
Πεθαίνουν 150.000 ετησίως
«Κάθε χρόνο περίπου 150.000 συνάνθρωποί μας πεθαίνουν εξαιτίας του άνθρακα. Ο αριθμός αυτός θα εκτοξευθεί στα επόμενα χρόνια αν συνεχίσουμε την εμμονή σε αυτό το καύσιμο. Είναι καθήκον μας να σταματήσουμε αυτή την παράνοια», υπογραμμίζεται στην έκθεση της περιβαλλοντικής οργάνωσης.
Αν και υπάρχουν στη διάθεσή μας άλλες επιλογές εκτός από τον άνθρακα, εμείς επιλέγουμε άνθρακα. Εξοικονόμηση ενέργειας και ανανεώσιμες πηγές ενέργειας μπορούν να μειώσουν τις παγκόσμιες εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα από τα ορυκτά καύσιμα κατά 50%, ανέφερε ο Δημήτρης Ιμπραήμ.
Αν τελικώς υλοποιηθούν τα σχέδια για την κατασκευή νέων ανθρακικών μονάδων σε ολόκληρο τον πλανήτη, οι εκπομπές των αερίων του θερμοκηπίου (μόνο από τις μονάδες άνθρακα) θα αυξηθούν κατά 60% έως το 2030.
Σύμφωνα με τη Διακυβερνητική Επιτροπή για τις Κλιματικές Αλλαγές του ΟΗΕ (IPCC), προκειμένου να αποτραπούν οι χειρότερες επιπτώσεις των κλιματικών αλλαγών, οι εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου πρέπει να κορυφωθούν έως το 2015 και να μειωθούν σχεδόν στο μηδέν έως το 2050.
Οι καταστροφικές επιπτώσεις
Κλιματική κρίση, αποψίλωση των δασών, ατμοσφαιρική ρύπανση, όξινη βροχή, πρόωροι θάνατοι, εργατικά ατυχήματα, εξαθλίωση ολόκληρων κοινωνιών είναι μερικές από τις καταστροφικές επιπτώσεις που συνυπολογίζονται στην αγοραστική τιμή του άνθρακα.
Στην Ελλάδα ευλογούμε την κατασκευή νέων λιθανθρακικών μονάδων, αδιαφορώντας για το όποιο κόστος και παραγκωνίζοντας τις ΑΠΕ.
Το ενεργειακό μοντέλο που θα επιλέξουν σήμερα οι κυβερνήσεις θα καθορίσει το μέλλον, καθώς κάθε νέα μονάδα που κατασκευάζεται θα λειτουργεί τουλάχιστον για τα επόμενα 40 χρόνια!
(Πηγή: Ελευθεροτυπία)
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου