Τετάρτη 6 Μαρτίου 2013

Αλλαγή του σκηνικού στην Συρία


asantΟ ΑΣΑΝΤ ΠΑΙΡΝΕΙ ΤΟ ΠΑΝΩ ΧΕΡΙ

Μία σειρά από ενδιαφέρουσες εξελίξεις είχαμε τις τελευταίες εβδομάδες όσον αφορά τα όσα λαμβάνουν χώρα στο θέρετρο του “αγώνα” της ανατροπής του Συριακού καθεστώτος. Στη διεθνή επικαιρότητα γίνεται προσπάθεια από την μία να...
“υποτιμηθεί” ο Άσαντ εμφανιζόμενος να μην έχει πλέον τα ίδια ποσοστά δημοσιότητας που είχε προ καιρού και από την άλλη να διατηρηθεί μία αίσθηση του bussiness as usual, ότι δηλαδή η εξέγερση συνεχίζεται κανονικά, ότι οι εξεγερμένοι “νικάνε σιγά σιγά” και ότι ο Συριακός στρατός συνεχίζει στο να διαπράττει βαρβαρότητες κατά των “εξεγερμένων”.
Είναι όμως έτσι στην πραγματικότητα; Η αλήθεια είναι ότι εδώ και καιρό οι εξελίξεις στην Συρία έχουν πάψει να είναι καταιγιστικές. Η κατάσταση εδώ και αρκετό καιρό είχε λίγο πολύ παγιωθεί σε μια “ισοπαλία” με κανέναν από τους δύο αντιπάλους να μην μπορεί να εξασφαλίσει κάποια σημαντική νίκη. Αυτό οφειλόταν σε δύο κυρίως παράγοντες.
Για τους μέν εξεγερμένους αυτό που τους κράταγε ζωντανούς ήταν καταρχήν η βοήθεια που έπαιρναν από το εξωτερικό σε επίπεδο υλικό, δηλαδή οπλισμό. Πολύ σημαντική ήταν και η επιχειρησιακή και τακτική καθοδήγηση από το εξωτερικό. Δηλαδή πληροφορίες από τις μυστικές υπηρεσίες αραβικών και δυτικών χωρών, κάτι που εξηγεί τα επιτυχημένα χτυπήματά τους κατά κυβερνητικών στόχων στην αρχή της εξέγερσης, καθώς τα σχέδια δράσης τους είχαν προετοιμαστεί από έμπειρους στον τομέα ανθρώπους που δουλεύουν για μυστικές υπηρεσίες. Και τέλος το έμψυχο δυναμικό.
Αφού ένα μεγάλο μέρος των Σύριων εξεγερμένων δεν ήταν ούτε Σύριοι αλλά ούτε και… εξεγερμένοι. Άλλοι από αυτούς μισθοφόροι, άλλοι καταδικασμένοι ενώ άλλοι φανατικοί μουσουλμάνοι, και φυσικά πολλές περιπτώσεις ανθρώπων που οι παραπάνω ιδιότητες συνδυάζονταν στο πρόσωπό τους.
Στην απέναντι όχθη, η Συριακή κυβέρνηση έχει στο πλευρό της την πλειοψηφία του Συριακού λαού. Ένα μεγάλο μέρος του οποίου ακόμη και εάν αρχικά είχε ταχθεί υπέρ των εξεγερμένων, αποξενώθηκε από αυτούς λόγω της συμπεριφοράς αυτών σε περιπτώσεις όπου κατέλαβαν περιοχές και συμπεριφέρθηκαν σαν κατακτητές, αντί για απελευθερωτές.
Ένα δε μεγάλο κομμάτι πιθανών υποστηρικτών των ανταρτών εγκατέλειψε την χώρα και βρίσκεται σε γειτονικές χώρες όπως π.χ. στην Τουρκία καθώς δεν έβλεπε κάποια πρόοδο στις επιχειρήσεις των ανταρτών και φυσικά δεν θα ήθελε να πέσει θύμα των αντεκδικήσεων που σίγουρα θα ξεσπάσουν μετά την λήξη των συγκρούσεων, όποια πλευρά και εάν κερδίσει.
Το τέλος της “εξωτερικής βοήθειας” για τους αντάρτες;
Τον τελευταίο καιρό όμως φαίνεται ότι ο παράγοντας της “εξωτερικής βοήθειας” στον οποίο βασίζονται οι αντάρτες για να καταφέρνουν να συνεχίζουν να μάχονται τίθεται υπό αμφισβήτηση.  Φαίνεται πως το επιχείρημα ότι ο χρόνος «έχει τελειώσει» δεν είναι πια μόνο ένα επαναλαμβανόμενο κλισέ στα στόματα των δυτικών αξιωματούχων, αλλά μάλλον έχει αρχίσει να φαντάζει ως απειλητική πραγματικότητα.
Πρώτη φορά εδώ και αρκετούς μήνες διεφάνη, υπό την πίεση των ξένων δυνάμεων, μια προοπτική διαλόγου μεταξύ του καθεστώτος Ασαντ και της συριακής αντιπολίτευσης. Και πρώτη φορά οι διεθνείς πρωτοβουλίες στήριξης της αντιπολίτευσης πήραν μια πιο συγκεκριμένη μορφή, αν και όχι αυτή που θα ήθελαν οι Σύροι αντάρτες οι οποίοι ζητούν όπλα.
Φυσικά στην πρόσφατη συνάντηση των “Φίλων της Συρίας” που λήφθηκε στην Ρώμη αποφασίστηκε να αυξηθεί η “βοήθεια” προς τους αντάρτες. Όμως όχι με αυτό που χρειάζονται δηλαδή όπλα και πυρομαχικά. Οι αντάρτες όμως δεν χρειάζονται αυτή την στιγμή χρήματα, αλλά κάποια “στρατιωτική νίκη” προκειμένου να πείσουν τους Σύριους ότι θα κερδίσουν αυτή την μάχη. Ας θυμηθούμε άλλωστε ότι στην περίπτωση της Λιβύης οι “δυτικές δυνάμεις” είχαν παρέμβει άμεσα κάτι που είναι φανερό ότι δεν μπορούν να κάνουν στην περίπτωση της Συρίας.
Η μάχη της Ράκα
Και αυτό προσπάθησαν να κάνουν τις τελευταίες ημέρες, με την επίθεσή τους στην πόλη Ράκα.  Μόλις προχθές οι αντάρτες ανακοίνωσαν ότι ελέγχουν σχεδόν απόλυτα την πόλη Ράκα στη βόρεια Συρία. Πρόκειται για την πρώτη επαρχιακή πόλη της Συρίας στην οποία οι αντάρτες έχουν να επιδείξουν τέτοια στρατιωτικά αποτελέσματα, καθώς, σύμφωνα με το διευθυντή του Συριακού Παρατηρητηρίου για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, κ. Ραχμά, το καθεστώς ελέγχει μόνον μερικούς θύλακες εντός του αστικού ιστού. «Το καθεστώς ελέγχει μόνον το κτήριο της στρατιωτικής υπηρεσίας πληροφοριών και στα γραφεία του κυβερνητικού κόμματος Μπάαθ», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Ραμί Αμπντέλ Ραχμά.
Χτές όμως Αεροσκάφη της συριακής πολεμικής αεροπορίας βομβάρδισαν την πόλη της Ράκα σήμερα, στη βορειοανατολική Συρία, μία ημέρα μετά την κατάληψή της από τους αντάρτες, σύμφωνα με ακτιβιστές της αντιπολίτευσης και έναν κάτοικο της πόλης.«Το κέντρο της πόλης βομβαρδίζεται από πολεμικά αεροσκάφη. Μέτρησα 60 πυραύλους», δήλωσε ο κάτοικος, ο οποίος πρόσθεσε ότι τα νοσοκομεία απηύθυναν έκκληση για την δωρεά αίματος καθώς αυξάνονται οι απώλειες.
Ο Σάριφ Σιχάντα, μέλος του συριακού κοινοβουλίου, το οποίο ελέγχεται από την κυβέρνηση, δήλωσε στο τηλεοπτικό δίκτυο Αλ Τζαζίρα ότι εστάλησαν χερσαίες δυνάμεις στην περιοχή για να ξαναπάρουν τον έλεγχο της Ράκα. «Η κατάσταση θα αλλάξει ξαφνικά για τους τρομοκράτες», πρόσθεσε ο ίδιος, αναφερόμενος στους αντάρτες.
Τι σημαίνει αυτό; Σημαίνει μάλλον αποτυχία. Η οποία οφείλεται στην αεροπορία της Συρίας. Εδώ θα θυμίσουμε ότι οπουδήποτε οι Δυτικοί ήθελαν να προχωρήσουν με τον έναν ή τον άλλον τρόπο σε αλλαγή καθεστώτος το πρώτο πράγμα που φρόντιζαν να κάνουν ήταν το να δημιουργήσουν ένα “no fly zone” δηλαδή μια ζώνη απαγόρευσης πτήσεων για κάθε αεροσκάφος πάνω από τους χώρους των συγκρούσεων.
Αυτό δεν έχει συμβεί στην Συρία. Κάτι το οποίο σημαίνει ότι οι “εξεγερμένοι” δεν μπορούν να λογαριάζουν στην “ουδετεροποίηση” της συριακής αεροπορίας. Και κάτι το οποίο σημαίνει ότι μέχρι να αλλάξει αυτό δεν μπορούν επί της ουσίας να “κερδίσουν” κάτι το σημαντικό, παρά μόνο να κάνουν “επιδρομές”.
Νικήσαμε λέει ο Ασάντ
Μάλιστα την ίδια ημέρα με την αντεπίθεση του Συριακού στρατού ο Σύρος πρόεδρος Μπασάρ αλ Ασαντ τόνισε πως η Συρία «βγήκε νικήτρια από τη μάχη» και πως η αντιπολίτευση «παίζει τα τελευταία της χαρτιά», σύμφωνα με δηλώσεις του που δημοσιεύονται σε λιβανική εφημερίδα.«Η συνωμοσία φτάνει στο τέλος της», πρόσθεσε ο σύρος πρόεδρος, γράφει η εφημερίδα Al-Akhbar, επικαλούμενη Άραβες που συναντήθηκαν με τον Ασαντ πρόσφατα.
«Υπήρξαν σημαντικές επιτυχίες και η στρατηγική του σημασία είναι ξεκάθαρη ακόμα και γι' αυτούς που επεξεργάζονται μη πραγματοποιήσιμα σχέδια εναντίον της ασφάλειας της Συρίας», φέρεται να επισήμανε ο Ασαντ σύμφωνα με τους άραβες επισκέπτες.
Πρόκειται αν μη τι άλλο για ένα σημάδι ότι το εκκρεμές της δύναμης στην περιοχή αλλάζει υπέρ των καθεστωτικών.
Δημήτρης Παπαγεωργίου

www.elora.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου