Δευτέρα 3 Δεκεμβρίου 2012

Γάλα Γαϊδούρας για τέλειο δέρμα και γερή καρδιά εξάγουν οι Έλληνες κτηνοτρόφοι


Γάλα Γαϊδούρας για τέλειο δέρμα και γερή καρδιά εξάγουν οι Έλληνες κτηνοτρόφοιΟι καλλυντικές, αντιγηραντικές και θεραπευτικές ιδιότητες του γαϊδουρόγαλου, ήταν ήδη γνωστές από τα αρχαία χρόνια και παρόλο που στην Ελλάδα, δεν είναι ιδιαίτερα δημοφιλές ως προϊόν, στο εξωτερικό...
κάνει θραύση με τους καταναλωτές να πληρώνουν μέχρι και 400 ευρώ για μία κρέμα με γάλα γαϊδούρας.
Όπως αναφέρει η εφημερίδα το Έθνος, μεγάλες εταιρίες καλλυντικών του εξωτερικού παίρνουν κατεψυγμένο γάλα γαϊδούρας από Έλληνες παραγωγούς και το χρησιμοποιούν ως βάση για αντιγηραντικές και αναπλαστικές κρέμες προσώπου, σαμπουάν, μάσκες, κρέμες χεριών και σαπούνια, οι τιμές των οποίων ξεκινάνε από 8 (για το σαπούνι) και 30 (για την κρέμα) ευρώ και μπορεί να φτάσουν εως και 400 ευρώ, αναλόγως το προϊόν. 
Το θηλυκό γαϊδούρι ζευγαρώνει μετά το 3ο έτος της ηλικίας του και η εγκυμοσύνη κρατάει μέχρι 374 μέρες. Μετά τη γέννα, η μητέρα παράγει γάλα για τους επόμενους 10 μήνες, ενώ το πουλάρι απογαλακτίζεται στους 4 με 6 μήνες, όπου αρχίζει να λαμβάνει κανονική τροφή, ωστόσο συνεχίζει παράλληλα να θηλάζει. 
Προκειμένου λοιπόν το άρμεγμα της γαϊδούρας να είναι παραγωγικό, το ζώο θα πρέπει να αρμέγεται 3 φορές τη μέρα και το πουλάρι θα πρέπει να απομακρυνθεί από τη μητέρα του τρεις ώρες πριν από το πρώτο άρμεγμα, ενώ κατά μέσο όρο μία γαϊδούρα παράγει συνολικά 1,5 λίτρο γάλα την ημέρα. 
Καθώς όμως η παραγωγή αυτή είναι καινούριο επάγγελμα στην Ελλάδα, οι κτηνοτρόφοι αντιμετωπίζουν αρκετές δυσκολίες στην σύσταση της φάρμας τους. 
Μιλώντας στο Έθνος ο Σπύρος Οικονόμου, κτηνοτρόφος και παραγωγός γάλακτος γαϊδούρας, εξηγεί τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι νέοι παραγωγοί, καθότι το γάλα γαϊδούρας δεν είναι ακόμη καταχωρημένο στους καταλόγους με τα είδη γάλακτος του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης: «Αυτή τη στιγμή έχουμε κολλήσει στις διευκρινιστικές εγκυκλίους για να πάρουμε άδεια στάβλων αφού για τον επίσημο φορέα που είναι το Υπουργείο Γεωργίας, δεν υπάρχει πρόβλεψη για παραγωγή γάλακτος από όνους» .
Εκτός από τις αντιγηραντικές και καλλωπιστικές του ιδιότητες αξίζει να σημειωθεί ότι το γάλα της γαϊδούρας χρησιμοποιείται για βρέφη με δυσανεξία στο γάλα της μητέρας τους, ενώ έχουν παρατηρηθεί θετικές επιδράσεις του στην μείωση της χοληστερίνης, στην οστεογέννεση , τη θεραπεία της αθηροσκλήρωσης και την ανάρρωση ασθενών που αντιμετωπίζουν καρδιακά προβλήματα 


iefimerida.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου