Σάββατο 17 Μαρτίου 2012

Γεμάτες... σκάνδαλα οι αποθήκες

Ενορκη διοικητική εξέταση για τις τεράστιες ποσότητες υγειονομικών υλικών που βρέθηκαν σε αποθήκες του ΙΚΑ , διέταξε ο πρόεδρος του ΕΟΠΥΥ Γ. Βουδούρης.   Οκτω τόνους γύψου και μεγάλες ποσότητες οδοντιατρικών αναλώσιμων που «σάπιζαν» στις αποθήκες, έφεραν, μεταξύ άλλων, στο φως οι έρευνες. Πολλά από τα υλικά είχαν αγοραστεί, αφού είχε λήξει η σύμβαση με τον προμηθευτή


Σκάνδαλο πρώτου μεγέθους αποκαλύπτει...
ο έλεγχος που διενεργείται στο υλικό που βρέθηκε στις αποθήκες του ΙΚΑ. Οκτώ τόνοι γύψου που δεν χρειάζονταν, πιεσόμετρα που είχαν αγοραστεί, αλλά δεν είχαν διανεμηθεί, αγορές υλικού από προμηθευτές των οποίων οι συμβάσεις είχαν λήξει, φάρμακα και υλικό που είχε λήξει ή επρόκειτο να λήξει το επόμενο διάστημα, είναι μερικές μόνον από τις πρώτες διαπιστώσεις.
Το θέμα ερευνάται στο πλαίσιο ένορκης διοικητικής εξέτασης (ΕΔΕ), την οποία διέταξε ο πρόεδρος του Εθνικού Οργανισμού Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ) Γεράσιμος Βουδούρης. Η διοίκηση του Οργανισμού αναζητεί τυχόν ατασθαλίες με προμήθειες στις μονάδες Υγείας του ΙΚΑ, οι οποίες έχουν πλέον ενταχθεί στον ΕΟΠΥΥ.
Με βάση τα πρώτα στοιχεία των ελέγχων σε έντεκα αποθήκες της Αθήνας αλλά και στην κεντρική αποθήκη στον Αλιμο βρέθηκαν:
Οκτώ τόνοι γύψου, ο οποίος είχε αγορασθεί προ ετών και δεν είχε αξιοποιηθεί. Εκτιμάται ότι οι ποσότητες αυτές υπερβαίνουν κατά πολύ τις ανάγκες των Μονάδων Υγείας του Ιδρύματος. Μεγάλες ποσότητες οδοντιατρικών αναλώσιμων και μη υλικών, όπως βαμβάκι, οινόπνευμα και αντίστοιχα υλικά.
Το χθεσινό πρωτοσέλιδο του «Εθνους» για τη λεηλασία χωρίς όρια στα Ταμεία

Στις ίδιες αποθήκες, εντοπίσθηκαν 369 πιεσόμετρα που είχαν αγορασθεί, αλλά δεν είχαν διανεμηθεί στις Μονάδες Υγείας με αποτέλεσμα πολλές εξ αυτών να παρουσιάζουν ελλείψεις σε πιεσόμετρα.
Επίσης, βρέθηκαν 8.000 τεμάχια πανάκριβων επιθεμάτων, τα οποία κόστισαν σε κάθε Μονάδα Υγείας στην οποία θα μεταφέρονταν 60.000 ευρώ.
Βρέθηκαν, επίσης, 2,5 εκατομμύρια ξύλινα γλωσσοπίεστρα, 204.833 χάρτινα επιστόμια για σπιρόμετρα, δύο εκατομμύρια καλυπτρίδες μικροσκοπίων, 1,5 εκατομμύριο αντικειμενοφόρες πλάκες για μικροβιολογικές εξετάσεις, 2.900 κοχλιάρια οδοντίνης και 113.000 ξύλινες σφήνες για σφραγίσματα.
Πολύ μεγάλες είναι οι ποσότητες οδοντιατρικού υλικού, χωρίς ημερομηνία λήξης, όπως τροχόλιθοι εργαστηρίου, κώνοι χάρτου για απονευρώσεις, ελαφρόπετρα (825 κιλά), ταινίες υαλόχαρτου για λείανση οδοντοστοιχίας, τέσσερις τόνοι καλλιτεχνικού γύψου και άλλοι τέσσερις τόνοι γύψου αποτυπωμάτων.
Σύμφωνα με χθεσινή ανακοίνωση του υπουργείου Υγείας, πολλά από τα υλικά αγοράσθηκαν, αφού είχε λήξει η σύμβαση με τον προμηθευτή.
Βρέθηκαν, επίσης, φαρμακευτικά είδη τα οποία είχαν λήξει και άλλα που πρόκειται να λήξουν σε σύντομο χρονικό διάστημα. Η Ενορκη Διοικητική Εξέταση συνεχίζεται και το τελικό πόρισμα του ΕΟΠΥΥ με τα συμπεράσματα θα δοθεί στη δημοσιότητα την ερχόμενη εβδομάδα από την ηγεσία του υπουργείου Υγείας.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΑΡΑΓΙΩΡΓΟΣ

 www.ethnos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου