Παρασκευή 16 Μαρτίου 2012

Η τελευταία πράξη πριν τον «εύκολο» πόλεμο




Ένα από τα κορυφαία θέματα της γεωπολιτικής σκηνής την τρέχουσα χρονική περίοδο είναι το θέμα της ενδεχόμενης επίθεσης στο Ιράν από ΗΠΑ και Ισραήλ. Σε συνδυασμό με την ήδη τεταμένη κατάσταση στη Συρία, τα δύο αυτά, αποτελούν... μια ωρολογιακή βόμβα στα θεμέλια της Μέσης Ανατολής, όπως επίσης οδηγούν τα γεγονότα σε ευθεία αντιπαράθεση ανάμεσα σε Ρωσία και Κίνα με τις ΗΠΑ.

Ενδεχόμενη μονομερής απόφαση του Ισραήλ περί στρατιωτικής επίθεσης εναντίον του Ιράν φαντάζει μάλλον ακραία. Αυτό δηλώνουν Αμερικανοί αλλά και Ισραηλινοί αξιωματούχοι κατά καιρούς. Μάλιστα δεν κρύβουν ορισμένοι να το χαρακτηρίσουν εως ένα «τρελό» μέχρι και καταστροφικό σενάριο.


Συχνά ακούμε περί οικονομικών κυρώσεων στο Ιράν. Η αλήθεια είναι ότι ουδέποτε κανείς ασχολήθηκε να περιγράψει τι σημαίνουν οι λέξεις «οικονομικές κυρώσεις» για μία χώρα. Οι οικονομικές κυρώσεις δεν έχουν τις ίδιες επιπτώσεις σε όλες τις χώρες. Σε κάθε όμως περίπτωση είναι καταστροφικές.

Οι οικονομικές κυρώσεις δεν είναι κάτι σημερινό, δεν είναι μια νέα μόδα ή απόφαση. Οι ΗΠΑ και γενικότερα η Δύση επιβάλλουν οικονομικές κυρώσεις σε όσα κράτη δεν υπακούουν όσα εκείνες υποστηρίζουν εδώ και δεκαετίες. Οι οικονομικές κυρώσεις έχουν ως βαθύτερο νόημα το …«ζήσε με όσα παράγεις» χωρίς να εξάγεις κιόλας.

Οι οικονομικές κυρώσεις στο Ιράν

Οι οικονομικές κυρώσεις στο Ιράν έχουν μέχρι στιγμής αποφέρει τα ακόλουθα πλήγματα στην Ιρανική οικονομία:

-  Το Ιρανικό νόμισμα έχει χάσει το 50% της αξίας του στις άτυπες αγορές

-  Το Ιρανικό τραπεζικό σύστημα δέχεται απίστευτες πιέσεις και οδεύει προς την καταστροφή

-  Ο πληθωρισμός και η ανεργία έχουν ήδη φτάσει σε διψήφια νούμερα

-  Από το καλοκαίρι που η Ε.Ε αποφάσισε να σταματήσει να εισάγει πετρέλαιο από το Ιράν, εκείνο έχασε το 1/5 των εξαγωγών του.

-  Σύμφωνα με τη Διεθνή Υπηρεσία Ενέργειας το Ιράν θα απολέσει το 50% των εξαγωγών του στο άμεσο μέλλον αν και εφόσον διατηρηθούν οι οικονομικές κυρώσεις.

Το Ισραήλ και τις ΗΠΑ όλοι αναμένουμε να αντιδράσουν, λόγω που σφίγγει ασφυκτικά ο κλοιός γύρω από το «λαιμό» του Ισραήλ σχετικά με το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν. Ωστόσο την ίδια ώρα σφίγγει και ασφυκτικά το ίδιο και για το Ιράν. Ο συνδυασμός των πιέσεων μετατρέπεται σε λίαν επικίνδυνο "παιχνίδι" για την ευρύτερη περιοχή και το μέλλον αυτής.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου