Κυριακή 1 Ιανουαρίου 2012

Η ενέργεια φέρνει επενδυτικό… χρυσό στην Κύπρο


Η ενέργεια φέρνει επενδυτικό… χρυσό στην Κύπρο
Σοβαρές ανατροπές φέρνουν οι τελευταίες εξελίξεις στην Κύπρο, με το Χρηματιστήριο Αξιών να προεξοφλεί καλύτερες επιδόσεις. Είναι ενδεικτικό, πως μετά το 2ήμερο ράλι στο χρηματιστήριο της Λευκωσίας με πρώτες και καλύτερες τις μετοχές των δύο μεγαλύτερων τραπεζικών ομίλων της χώρας (Τράπεζα Κύπρου και Marfin- Λαϊκή) η συνέχεια... προοιωνίζεται εξόχως ενδιαφέρουσα.

Θεωρώντας, πως ο χρηματιστηριακός κανόνας, που θέλει τις αγορές να λειτουργούν ως μηχανισμοί προεξόφλησης τότε τα όσα διαδραματίζονται τις τελευταίες ημέρες στη μεγαλόνησο αποκτούν πρόσθετη σημασία. Δεδομένης της τεράστιας διαφοράς οικονομικών μεγεθών των δύο χωρών (από όρους ΑΕΠ μέχρι βασικών παραμέτρων, όπως λ.χ. το έλλειμμα, ρυθμός ανάπτυξης) η θεαματική ενίσχυση των κυπριακών τραπεζών σε σχέση με τις ελληνικές αναδεικνύει τις πολλές και διαφορετικές πτυχές της χρυσής ευκαιρίας που δράττει η Λευκωσία και του… μεγάλου ύπνου της Αθήνας. Ανεξήγητου από όλες τις απόψεις, όπως σημείωνε το m/p σε άρθρο του.

Μόνο και μόνο με όρους αποτίμησης να συγκριθούν πλέον οι κυπριακές τράπεζες με τις ελληνικές διαπιστώνουμε το παράδοξο (από οικονομικής πλευράς, προφανώς) η αποτίμηση των πρώτων να ξεπερνά αυτή των δεύτερων. Μέχρι πρότινος είθισται η χρηματιστηριακή αξία των ελλαδικών ομίλων (Εθνικής αλλά και Alpha Bank, Eurobank αλλά και Πειραιώς, Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου) να διαμορφωνόταν σε τιμές πολλαπλάσιες των κυπριακών και μάλιστα των δύο μεγαλύτερων.

Με τις τελευταίες όμως εξελίξεις έχουν ανατραπεί άρδην τόσο τα χρηματιστηριακά μεγέθη σε σημείο, που η Τράπεζα Κύπρου να είναι πλέον μεγαλύτερη από την υπό συγχώνευση Alpha-Eurobank που όταν θα υλοποιηθεί θα αποτελεί το μεγαλύτερο ελληνικό σχήμα.

Σύμφωνα με τον έγκυρο «Φιλελεύθερο» το ΧΑΚ λειτουργεί εδώ και μερικές συνεδριάσεις σαν μηχανισμός
προεξόφλησης μελλοντικών εσόδων και ωφελειών για την κυπριακή οικονομία. Ξέφυγαν  λοιπόν οι αδελφοί Κύπριοι από τη θανάσιμη μέγγενη της ύφεσης, που πνίγει την Ελλάδα, ασφαλώς και όχι. Πλην όμως διερευνούν μία διέξοδο, δεν κάθονται με σταυρωμένα χέρια, δουλεύουν μεθοδικά και είτε συμφωνεί κάποιος είτε όχι με τις κινήσεις του Δ. Χριστόφια και του ΑΚΕΛ στα εθνικά θέματα ναι! η Λευκωσία είναι πολλά βήματα μπροστά από την Αθήνα.

Συνάμα δυστυχώς για το ελλαδικό πολιτικό προσωπικό και κατεστημένο λειτουργεί  σε αντιδιαστολή αλλά και σημείο αναφοράς, προς μίμηση για όσα θα έπρεπε να έχουν γίνει και ακόμη δεν έχουν καν ξεκινήσει. Σύμφωνα με τα κυπριακά ΜΜΕ όταν η αξία ενός οικοπέδου (και προσέξτε το) μόνο για το φυσικό αέριο αποτιμάται στα περίπου 100 δις. δολάρια δίνεται μία ικανή τάξη μεγέθους.

Φανταστείτε στο ίδιο οικόπεδο να βρεθεί και αντληθεί πετρέλαιο για να μην μιλήσουμε για τα άλλα δώδεκα οικόπεδα, όπου έχουν δρομολογηθεί οι σχετικές διαδικασίες.

Προφανώς και τα δολάριο από το φυσικό αέριο δεν θα εισρεύσουν αύριο, κιόλας, καθώς το πρώτο κοίτασμα υπολογίζεται πως θα αρχίσει να αποδίδει από το 2015-16. Ωστόσο μέχρι τότε θα πρέπει να έχουν γίνει έργα υποδομής, που μόνο από κατασκευαστικές πλευράς θα μπορούσαν να αποφέρουν μισό κυπριακό ΑΕΠ μέσα στα επόμενα 3-4 χρόνια. Παράλληλή θα είναι η ενίσχυση της κυπριακής οικονομίας και σε χρηματοοικονομικό επίπεδο, από τη στιγμή που οι οίκοι αξιολόγησης θα εξετάσουν πολύ σοβαρά την προοπτική αναβάθμισης της οικονομίας, άρα της πιστοληπτικής αξιολόγησης κατά συνέπεια του κόστους δανεισμού.

Σε αυτές τις περιπτώσεις οι αντιδράσεις είναι αλυσιδωτές ακριβώς αντίθετες απ΄ αυτές που δρομολογούνται σε περιόδους απαξίωσης μίας οικονομίας, μίας χώρας. Όμως από τη στιγμή, που μία χώρα ακόμη και μικρή πληθυσμιακά όπως η Κύπρος ξαναμπαίνει στον επενδυτικό χάρτη ενεργοποιούνται παράπλευρες δυναμικές σε διάφορους τομείς με το ξένο κεφάλαιο να βλέπει με άλλο μάτι την προοπτική ανάπτυξης.

Δεν είναι τυχαίο, πως η Λευκωσία σε αντίθεση με την Αθήνα προωθεί για παράδειγμα την ιδιωτικοποίηση του ΧΑΚ δεν είναι τυχαίο πως οι Κύπριοι με συνοπτικές διαδικασίες προχωρούν στην ίδρυση- λειτουργία καζίνο, ενώ σε λιγότερο από τρεις μήνες κατάφεραν να συμφωνήσουν και να αποσπάσουν το o.k των επενδυτών του Κατάρ για την ανέγερση μεγάλης ξενοδοχειακής μονάδας. Και απ΄ ότι μαθαίνουμε κινούνται μεθοδικά σε διάφορους τομείς όπως προβολής των αθλητικών εγκαταστάσεων τους (για διαχειμώνευση ποδοσφαιρικών ομάδων κυρίως από το Η.Β) προγράμματα τουρισμού (με έμφαση στην αγαπημένη τους Ρωσία) και ένα σωρό πρόνοιες ικανές να τονώσουν και το ΑΕΠ της χώρας και κατ επέκταση το ηθικό του κόσμου.

Τι είπατε για συγκρίσεις με τον ελλαδικό χώρο, τους καρεκλοκένταυρους των Αθηνών.
Σωστά έχετε χίλια δίκια. Και λίγα λέτε, τρομάρα τους!


Aρίστος Οικονομίδης
 
www.newpost.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου