Δευτέρα 2 Ιανουαρίου 2012

Κυρώσεις ΗΠΑ, πύραυλοι Ιράν

Tο Ιράν προχώρησε στη δοκιμή πυραύλου μεσαίου βεληνεκούς, ο οποίος είναι αόρατος στα ραντάρ και μπορεί να διαπεράσει σχεδόν όλες τις άμυνες, φτάνοντας σε κρυφούς στόχουςΜε υπογραφή Ομπάμα οι νέες κυρώσεις εναντίον της Κεντρικής Τράπεζας της Τεχεράνης. Δοκιμή «αόρατου» πυραύλου και κατασκευή ράβδων πυρηνικού καυσίμου ανακοίνωσε το καθεστώς Αχμαντινετζάντ

Tο Ιράν προχώρησε στη δοκιμή πυραύλου μεσαίου βεληνεκούς, ο οποίος είναι...
αόρατος στα ραντάρ και μπορεί να διαπεράσει σχεδόν όλες τις άμυνες, φτάνοντας σε κρυφούς στόχους
Στο κόκκινο έφτασε χθες η ένταση μεταξύ ΗΠΑ και Ιράν μετά την επιβολή νέων κυρώσεων εναντίον της Κεντρικής Τράπεζας της Τεχεράνης με υπογραφή του Αμερικανού προέδρου Μπαράκ Ομπάμα και τη δοκιμή υπερσύγχρονου πυραύλου μεσαίου βεληνεκούς από πλευράς Ιράν στο πλαίσιο των συνεχιζόμενων ναυτικών ασκήσεων στα Στενά του Ορμούζ.
Η κίνηση του Αμερικανού προέδρου να υπογράψει χθες νόμο για την αύξηση της χρηματοδότησης του Πενταγώνου (πλέον φτάνει τα 662 δισεκατομμύρια δολάρια) και την ενίσχυση των κυρώσεων εναντίον της Κεντρικής Τράπεζας του Ιράν, που σκοπό έχουν να μειώσουν επιπλέον τα έσοδα της χώρας από την εξαγωγή πετρελαίου, προκάλεσε την οργή του Ιρανού προέδρου Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ.
Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Ιράν, η Κεντρική Τράπεζα της χώρας του θα αντιδράσει δυναμικά στις νέες αμερικανικές κυρώσεις, καθώς πρέπει «να αντιμετωπίσει τις πιέσεις των εχθρών και να εξαλείψει όλες τις συνωμοσίες τους». Με ρητορεία που θύμιζε εμπόλεμη κατάσταση, ο Αχμαντινετζάντ τόνισε: «Οφείλουμε να προστατεύσουμε τον λαό και το έθνος από τις συνωμοσίες των εχθρών ώστε ο λαός να μη βρίσκεται υπό πίεση».
Στον νέο κύκλο κυρώσεων που άνοιξαν οι ΗΠΑ εναντίον του Ιράν με αφορμή το πυρηνικό του πρόγραμμα σκέφτεται να μπει και η Ε.Ε., η οποία όμως θα ανακοινώσει τις αποφάσεις της στα τέλη Ιανουαρίου, όπως ανέφερε σε δηλώσεις της η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Κάθριν Αστον.
Πετρέλαιο
Αδιευκρίνιστο παραμένει εάν η Ευρωπαϊκή Ενωση θα πραγματοποιήσει τις απειλές της για επιβολή απαγόρευσης εισαγωγών ιρανικού πετρελαίου, μια κίνηση που θα δυναμιτίσει περαιτέρω την κατάσταση, αφού σε αυτή την περίπτωση το Ιράν έχει απειλήσει ότι θα κλείσει τα Στενά του Ορμούζ από τα οποία διακινείται το 40% του πετρελαίου που μεταφέρεται μέσω θαλάσσης.
Παράλληλα πάντως με τις διπλωματικές εξελίξεις, το Ιράν χθες ανακοίνωσε τη δοκιμή πυραύλου μεσαίου βεληνεκούς, ο οποίος είναι αόρατος στα ραντάρ και μπορεί να διαπεράσει σχεδόν όλες τις άμυνες φτάνοντας σε κρυφούς στόχους, αλλά και την επιτυχή κατασκευή ράβδων πυρηνικού καυσίμου, οι οποίες μάλιστα εισήχθησαν και στον ερευνητικό πυρηνικό αντιδραστήρα της Τεχεράνης.
Την ίδια στιγμή, οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν ότι υπέγραψαν συμφωνία πώλησης αμυντικού εξοπλισμού με τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα ύψους 3,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων για «τη βελτίωση της ασφάλειας της περιοχής».
ΧΡΗΣΤΟΣ ΣΤΑΣΙΝΟΠΟΥΛΟΣ
stasinopoulos@pegasus.gr

www.ethnos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου