Τετάρτη 21 Δεκεμβρίου 2011

Καίγεται για το «Helios»


Εντείνεται η προσπάθεια της κυβέρνησης Μέρκελ για τη διάσωση των γερμανικών εταιριών φωτοβολταϊκών και γι' αυτό πολλοί πιστεύουν ότι θα υπογραφεί ταχύτερα η διμερής συμφωνία με την Ελλάδα για το σχέδιο «Ηλιος». 

Στα τέλη της περασμένης εβδομάδας κατέθεσε αίτηση πτώχευσης...
η εισηγμένη στο γερμανικό χρηματιστήριο Solon, μια εκ των ιστορικών εταιριών φωτοβολταϊκών συστημάτων που κάποτε ήταν από τους κυρίαρχους της διεθνούς αγοράς. 

Προ εβδομάδων είχε ανακοινωθεί η περικοπή εκατοντάδων θέσεων εργασίας από την Q-Cells, ενώ τον ίδιο δρόμο (των απολύσεων και των ζημιών) ακολουθούν και άλλες ισχυρές γερμανικές εταιρίες φωτοβολταϊκών, όπως η SolarWorld.


Οσο φουντώνουν τα προβλήματα με την κραταιά γερμανική βιομηχανία φωτοβολταϊκών τόσο γίνονται αντιληπτές οι επιδιώξεις της κυβέρνησης Μέρκελ με το σχέδιο «Ηλιος», δηλαδή την εγκατάσταση τεράστιων συστημάτων στην Ελλάδα και τη «λογιστική» μεταφορά ενέργειας στη Γερμανία. 

Τα προβλήματα των γερμανικών εταιριών δεν συνδέονται μόνο με τον ισχυρό ανταγωνισμό των Κινέζων, αλλά και με τον περιορισμό των επιδοτήσεων για την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών στη Γερμανία. Οι τεράστιες επιδοτήσεις στην τιμή του παραγόμενου ρεύματος από φωτοβολταϊκά οδήγησαν σε «φούσκα» που η κυρία Μέρκελ φρόντισε να σπάσει και γι' αυτό οι εταιρίες «φορτώνονται» με ζημιές. Ηδη ανακοινώθηκε ότι οι τιμές αγοράς του ηλεκτρικού ρεύματος από τα φωτοβολταϊκά πάρκα θα μειωθούν περαιτέρω (κατά 15%) το 2012.

Πώς μπορεί να διασώσει τις εταιρίες χωρίς να επιβαρυνθεί η Γερμανία με το κόστος (π.χ. των επιδοτήσεων); Να πείσει την Ελλάδα ώστε να εγκαταστήσει γερμανικά συστήματα φωτοβολταϊκών και στη συνέχεια να αγοράζει την παραγόμενη ηλεκτρική ενέργεια. Οπως είναι πλέον σαφές, η ενέργεια που θα παράγεται από το σχέδιο «Ηλιος» στην Ελλάδα δεν θα μεταφέρεται στη Γερμανία, καθώς κάτι τέτοιο είναι τεχνικά ανέφικτο προς το παρόν. Μπορεί, όμως, να προσμετρηθεί στη γερμανική παραγωγή «καθαρής ενέργειας» και συνεπώς να καλύπτει τους στόχους του Βερολίνου, στο πλαίσιο των ευρωπαϊκών συνθηκών. Ετσι οι Γερμανοί κερδίζουν τριπλά: Κόβουν τις επιδοτήσεις στο εσωτερικό, έχουν αγορά για να πωλήσουν τα φωτοβολταϊκά των βυθιζόμενων εταιριών τους και αγοράζουν δικαιώματα «πράσινης ενέργειας» από την Ελλάδα.

Τι ακριβώς κερδίζει η Ελλάδα; Η κυβέρνηση κάνει λόγο για έσοδα δισεκατομμυρίων, ανάλογα με το ποσοστό συμμετοχής της χώρας μας στο έργο, και προαναγγέλλει τιτλοποιήσεις. Αρκετοί αμφισβητούν τα στοιχεία που παρουσιάζει το υπουργείο Περιβάλλοντος και επισημαίνουν ότι το μόνο σίγουρο είναι το όφελος της Γερμανίας.

Φώτης Κόλλιας -  
www.dimokratianews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου