Τετάρτη 16 Νοεμβρίου 2011

Μεγάλη υποβάθμιση εκτιμήσεων για το αέριο στην κυπριακή ΑΟΖ


Μεγάλη υποβάθμιση εκτιμήσεων για το αέριο στην κυπριακή ΑΟΖ Η εταιρεία που πραγματοποιήσει τις δοκιμαστικές γεωτρήσεις στο οικόπεδο 12 με νεότερη εκτίμησή της μείωσε σημαντικά τις προσδοκίες. Προειδοποιήσεις Πισσαρίδη

Απογοήτευση διαδέχθηκε τον αρχικό ενθουσιασμό στη Λευκωσία για το μέγεθος του κοιτάσματος φυσικού αερίου που εντοπίστηκε κατά τις ερευνητικές γεωτρήσεις στο οικόπεδο 12 της κυπριακής ΑΟΖ.
Η Noble που πραγματοποιεί τις έρευνες στο "Αφροδίτη", ενώ είχε εκτιμήσει το μέγεθός του σε 290 δισ. κ.μ., προχώρησε σε σημαντική μείωση με νέα ανακοίνωση, περί κοιτάσματος που κυμαίνεται από...
85 δισ. κ.μ. μέχρι 255 δισ. κ.μ.
Οπως γράφει ο Φιλελεύθερος, αναπαράγοντας και τον ισραηλινό Τύπο, εάν επιβεβαιωθούν τα νέα νούμερα, το κοίτασμα της "Αφροδίτης" θα είναι μικρότερο από αυτό του "Λεβιάθαν", καθώς και του "Ταμάρ" στην ισραηλινή ΑΟΖ.
Εξάλλου, αναφέρεται ότι μετά τη χθεσινή ανακοίνωση των εκτιμήσεων από τη Noble Energy σημείωσαν πτώση οι μετοχές της Delek Group και των θυγατρικών Avner Oil, Gas LP και Delek Drilling LP, εταίρων της αμερικανικής εταιρίας σε "Λεβιάθαν" και "Ταμάρ". Συγκεκριμένα, χθες η μετοχή της Delek Group υποχώρησε στο χρηματιστήριο του Τελ Αβίβ κατά 1.3%.
Η εφημερίδα “Globes” αναφέρεται στη δυνατότητα εξαγοράς μεριδίου 30% στο οικόπεδο 12 από την Delek, μετά από έγκριση των κυπριακών Αρχών και προσθέτει ότι η χθεσινή πτώση των μετοχών του ομίλου Delek αποτελεί στην ουσία "παράπλευρη απώλεια", εφόσον οι εταιρίες δεν έχουν αυτή τη στιγμή κάποια σχέση με την δραστηριότητα της Noble Energy στο οικόπεδο της κυπριακής ΑΟΖ.
Προειδοποιήσεις από τον Κύπριο νομπελίστα
"Είναι επικίνδυνο να περιμένουμε ότι η κυπριακή οικονομία θα σωθεί από τα έσοδα που μπορεί να προκύψουν από ενδεχόμενη εξεύρεση φυσικού αερίου στην κυπριακή ΑΟΖ", εκτιμά ο Κύπριος οικονομολόγος και νομπελίστας Χριστόφορος Πισσαρίδης.
Μιλώντας στην εκπομπή του Sigma "Πρωτοσέλιδο" και σχολιάζοντας την οικονομική προοπτική που ενδεχομένως να δημιουργηθεί από την εξεύρεση φυσικού αερίου, είπε ότι είναι "κάτι πολύ επικίνδυνο, αφού δεν πρόκειται να σωθούμε μόνο από αυτό".
Ανέφερε ότι το να μην προχωρούμε σε μέτρα, επειδή θα προκύψουν οικονομικά οφέλη από το φυσικό αέριο, "θα αποτελεί μέγα οικονομικό σφάλμα". Δεν πρέπει, τόνισε, ο πολιτικός κόσμος να πιστέψει τέτοιο πράγμα.
Δήλωσε, επίσης, πως θα ήταν σωστή πράξη η δημιουργία ενός ταμείου για το φυσικό αέριο, όπως έχουν όλες οι χώρες, οι οποίες έχουν φυσικούς πόρους, το οποίο πρέπει να επενδύεται ανεξάρτητα του πολιτικού κόσμου, γιατί, εξήγησε, ότι οι πολιτικοί δεν είναι απαραίτητα και οικονομολόγοι.
Από αυτό το ταμείο πρέπει να μπαίνουν στα δημοσιονομικά έσοδα μόνο τα κέρδη, σημείωσε και πρόσθεσε ότι δεν πρέπει να αποτελεί ένα ακόμα έσοδο για να μπορεί η κυβέρνηση να πληρώνει τα χρέη που έχει τώρα. "Τα έσοδα από το φυσικό αέριο πρέπει να αποθηκευτούν ως πλούτος για τον τόπο", κατέληξε.
Ο Χριστόφορος Πισσαρίδης είπε ότι η ελληνική κυβέρνηση πρόσφατα είχε ζητήσει τη συμβουλή του σχετικά με τα προβλήματα ανεργίας της χώρας. Από την άλλη η Κυπριακή Δημοκρατία δεν το έχει πράξει μέχρι στιγμής.
Αναφερόμενος σε στατιστικά, τόνισε ότι η Κύπρος και η Ελλάδα αποτελούν ίσως τις μόνες χώρες στις οποίες τα έξοδα του δημόσιου τομέα ανεβαίνουν την ίδια ώρα που στον ιδιωτικό τομέα τα εισοδήματα των υπαλλήλων μειώνονται και η ανεργία ανεβαίνει.

 www.ethnos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου