Παρασκευή 11 Νοεμβρίου 2011

Aπό σήμερα άρχισαν την προπαγάνδα τα ΜΜΕ!Νέα εποχή. Το στοίχημα του Λ. Παπαδήμου

 Νέα εποχή. Το στοίχημα του Λ. Παπαδήμου   ΤΗΝ ΝΕΑ ΕΠΟΧΗ ΝΑ ΤΗΝ ΒΑΛΕΤΕ ΣΤΟ ΠΑΤΟ ΣΑΣ ΑΛΗΤΕΣ ΤΟΥ ΕΘΝΟΥΣ 
Η ιστορική απόφαση για την ανάθεση της πρωθυπουργίας στον Λουκά Παπαδήμο προκαλεί αισθήματα ανακούφισης στην Ελλάδα και τους Ευρωπαίους εταίρους. Θεωρείται αφετηρία μιας νέας ελπιδοφόρας εποχής για τη χώρα. Το μεγάλο στοίχημα που καλείται να κερδίσει, είναι η επιτυχία των μέτρων για την ασφαλή έξοδο από την κρίση

Την "αλλαγή σελίδας" εντός της εξαιρετικά δύσβατης περιόδου...
για την ελληνική οικονομία επιχειρεί, κάνοντας τα πρώτα βήματα, η νέα κυβέρνηση υπό τον κ. Λουκά Παπαδήμο.
Μέχρι την ορκωμοσία, σήμερα στις 2 το μεσημέρι, αρκετά κομμάτια του παζλ μπορεί να αλλάξουν θέση, να αφαιρεθούν ή να αντικατασταθούν. Το σίγουρο είναι ότι οι τρεις λέξεις που ανέφερε με έμφαση ο νέος πρωθυπουργός, κ. Λουκάς Παπαδήμος -"ενότητα, συνεννόηση, σύνεση"- αποτελούν τη βάση των αποφάσέων του και της συνεργασίας με τα άλλα κόμματα. Η "ιστορική συμφωνία" προκάλεσε πλήθος θετικών σχολίων στην Ελλάδα και την Ευρώπη, ενώ την ίδια στιγμή ο νέος πρωθυπουργός ξεκίνησε την κορυφαία διαδικασία συγκρότησης του νέου Υπουργικού Συμβουλίου.
Οι καλά γνωρίζοντες και συμμετέχοντες (ακόμη και με αθόρυβο τρόπο) στην προσπάθεια συγκρότησης της νέας κυβέρνησης εκτιμούν ότι το αποτέλεσμα θα δικαιώσει τις προσδοκίες των πολιτών για μια "κυβέρνηση που θα εργαστεί αποτελεσματικά για την ανόρθωση της οικονομίας και της χώρας". Μετά τη συνάντηση στο Προεδρικό Μέγαρο άρχισε η διαβούλευση με τα κόμματα.
Ο κ. Παπαδήμος έφτασε στο Μέγαρο Μαξίμου τη στιγμή που οι εκπρόσωποι των κομμάτων (οι κ. Αθανασάκης, Σταμάτης, Λυκουρέντζος και Γεωργίου) είχαν ξεκινήσει να συζητούν "χαλαρά" για το νέο σχήμα. Ακουσε τις απόψεις τους, πήρε μαζί του σημειώματα, κλείστηκε στο γραφείο του πρωθυπουργού στη Βουλή, συνομίλησε τηλεφωνικά με τους άμεσα ενδιαφερομένους και άρχισε να "σχεδιάζει" το προφίλ του κυβερνητικού σχήματος.


Η επόμενη κίνηση
Η επόμενη κίνησή του αφορούσε την επικοινωνία με τα κόμματα, αφού θα είχε προηγουμένως μπροστά του συγκεκριμένη λίστα ονομάτων. Είναι ο κ. Παπαδήμος που θα βάλει τη "σφραγίδα" στη νέα κυβέρνηση - κάτι που ζήτησαν και τα άλλα κόμματα.
Εγκυρες πληροφορίες αναφέρουν ότι πρόσωπα-κλειδιά στη νέα κυβέρνηση είναι εκ των πραγμάτων ο Β. Βενιζέλος, που παραμένει αντιπρόεδρος και υπουργός Οικονομικών, αλλά δεν αποκλείεται η συνεργασία του να συνεχιστεί με άλλους στο οικονομικό επιτελείο όπως οι Αλ. Παπαδόπουλος, Β. Ράπανος, Τ. Γιαννίτσης και Γ. Φλωρίδης. Με βάση ίδιες πληροφορίες οι αντιπρόεδροι μπορεί να γίνουν τρεις: με την παραμονή του Θ. Πάγκαλου και την είσοδο του κ. Σταύρου Δήμα, ο οποίος θα αναλάβει ενδεχομένως και το υπουργείο Εξωτερικών.

Ο "συναγερμός", πάντως, από έμπειρα στελέχη σήμανε νωρίς χθες το βράδυ με την πρόβλεψη ότι πολλά μπορεί να αλλάξουν στο παρά πέντε. Αλλά σχεδόν βεβαιότητα αποτελεί το γεγονός ότι ο βασικός κορμός της κυβέρνησης δεν αλλάζει. Τι μπορεί να συμβεί; Ο κ. Ρέππας θα παραμείνει, ως φαίνεται, στο υπουργείο Δημόσιας Διοίκησης με το ίδιο επιτελείο και τη συμπλήρωση ενδεχομένως από τον ΛΑΟΣ (ίσως με τον κ. Βορίδη ή τον κ. Βελόπουλο).
Για το υπ. Αμυνας έχει προταθεί από τη ΝΔ ο Δ. Αβραμόπουλος, που θα οριστεί το πιθανότερο χωρίς υφυπουργό. Στο υπ. Ανάπτυξης θα παραμείνει ο κ. Μ. Χρυσοχοΐδης (αν δεν επανέλθει στο Προστασίας του Πολίτη) και θα εισέλθει κατά πληροφορίες στέλεχος της ΝΔ, όπως ο κ. Βάρδας. Στο Περιβάλλοντος φαίνεται ότι μένει ο Γ. Παπακωνσταντίνου, ενώ στο Παιδείας η Α. Διαμαντοπούλου - με "μάχη" για τη διατήρηση μίας εκ των δύο άλλων κυριών, των Γεννηματά και Χριστοφιλοπούλου.

Ο κ. Παπαδήμος θέλει ολιγομελές Υπουργικό Συμβούλιο, δεν "πειράζει" τον αριθμό των υπουργών, αλλά βάζει μαχαίρι στους υφυπουργούς.
Στην κυβέρνηση παραμένουν επίσης, όπως ακούγεται, οι κ. Λοβέρδος και Ραγκούσης (δηλαδή σύσσωμη η ομάδα των "τριών"), ο κ. Κουτρουμάνης και ο Κ. Σκανδαλίδης, αλλά εκτιμάται ότι θα "αποχωρήσουν" οι του υπουργείου Εσωτερικών (Χ. Καστανίδης), Επικρατείας (Ηλ. Μόσιαλος), Π. Οικονόμου (Οικονομικών), Μπεγλίτης, Λαμπρινίδης κ.ά. Σε κάθε περίπτωση, ο κ. Παπαδήμος εμφανίζεται αποφασισμένος να μειώσει τον αριθμό των υφυπουργών, αλλά και να εντάξει ανθρώπους της απολύτου εμπιστοσύνης του.
ΣΥΝΟΜΙΛΙΕΣ
Η στάση της ΝΔ, η ένσταση του ΛΑΟΣ
"Κάποιοι θα κοπούν εκ των πραγμάτων από τις καραμπόλες", έλεγε χθες αργά το βράδυ στέλεχος του ΠΑΣΟΚ που είχε "εικόνα" των διαβουλεύσεων για τη συγκρότηση της νέας κυβέρνησης. Η βάση της ανάλυσής του ξεκινούσε από το "αξίωμα" ότι το ΠΑΣΟΚ καταρχάς δεν προτείνει επιπλέον στελέχη στο υπουργικό συμβούλιο, κατανοώντας ότι η συνεργασία με τα άλλα κόμματα, παραπέμπει στο "κόψιμο" νυν υπουργών και υφυπουργών.
Από τη ΝΔ προτείνουν εξωκοινοβουλευτικά στελέχη- κάτι που οδηγεί τον Δ. Αβραμόπουλο στην απόφαση να παραιτηθεί από βουλευτής, προκειμένου να φανεί συνεπής με τη δέσμευση Σαμαρά. Εκτός από την αξιοποίηση του κ. Δήμα στην αντιπροεδρία και σε υπουργείο, προτείνονται επίσης, ο διευθυντής του γραφείου του προέδρου της ΝΔ, καθηγητής Κ. Αρβανιτόπουλος (ίσως για το Παιδείας) και ο σύμβουλος του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Γ. Μουρμούρας (ενδεχομένως για το οικονομικό επιτελείο).
Υπ. Ναυτιλίας
Η ίδρυση και πάλι υπουργείου Ναυτιλίας προκαλεί το ενδιαφέρον για την στελέχωσή του και των δύο κομμάτων- αλλά από τον ΛΑΟΣ ζητούν τον ορισμό στελεχών τους σε υπουργεία όπως το Πολιτισμού, το Αγροτικής Ανάπτυξης και αλλού. Είναι γεγονός ότι το κόμμα του κ. Καρατζαφέρη διεκδικεί τη συμμετοχή στο παζλ, μέσω τεσσάρων υπουργείων, αλλά μέχρι αργά χθες το βράδυ δεν είχε υπάρξει κατάληξη στις διαβουλεύσεις. Το σίγουρο είναι ότι ο κ. Καρατζαφέρης ζήτησε να υπάρξουν "καθαρές" λύσεις και η συμμετοχή στελεχών του να μην αποδειχθεί στο επίπεδο υφυπουργών που επισκιάζονται από τους υπουργούς. "Θέλουμε να έχουν οι συμμετέχοντες από τον ΛΑΟΣ ουσιαστικό αντικείμενο και μην παίζουν τις μαριονέτες", τονίζει χαρακτηριστικά στέλεχος του ΛΑΟΣ.
Φ. ΓΙΩΤΑΚΗ - Γ. ΣΑΡΑΝΤΑΚΟΣ

www.ethnos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου