Το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας θα μπορεί να παρέχει...
τέτοιες προληπτικές διαθέσιμες πιστώσεις σε χώρες οι οποίες δεν είναι σε θέση να δανείζονται από τις αγορές μόλις οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης συμφωνήσουν στις τεχνικές και νομικές λεπτομέρειες, περί τα τέλη Νοεμβρίου.
Την ίδια ώρα οι αποδόσεις των δεκαετών ιταλικών ομολόγων ξεπέρασαν σήμερα το 7%. Η Ιρλανδία και η Πορτογαλία είχαν αναγκαστεί να ζητήσουν έκτακτο δανεισμό από την ΕΕ και το ΔΝΤ όταν τα κόστη του δανεισμού τους είχε φθάσει σε τέτοια επίπεδα. Όμως το μέγεθος του δυνητικού δανεισμού της Ιταλίας, η οποία χρειάζεται να καταβάλει 326 δισ. ευρώ (δηλαδή ποσό ίσο σχεδόν με το σύνολο του ελληνικού χρέους) σε χρέος που «ωριμάζει» μέσα στους επόμενους 12 μήνες (!), είναι πολύ μεγάλο ώστε να το χειριστεί το Ευρωπαϊκό Ταμείο.
Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα προέβη σε εσπευσμένες αγορές ιταλικών ομολόγων σήμερα, δίνοντας μεγαλύτερος βάρος σε εκείνα 2ετούς και 10ετούς «ωρίμανσης», για να αναχαιτίσει την αύξηση των επιτοκίων, σύμφωνα με παράγοντες των χρηματαγορών. Αλλά η παρέμβασή τους είχε ως αποτέλεσμα απλώς να μειωθεί το επιτόκιο των 10ετών ιταλικών ομολόγων στο 7,25% από το 7,46%.
Πρόκειται συνολικά για μια εξαιρετικά δυσμενή εξέλιξη για την Ελλάδα, αφού δεν έχει ήδη συνομολογήσει τη σχετική συμφωνία χρηματοδότησης με την ΕΕ, με τους πολιτικούς της να αποδεικνύονται ανίκανοι στην εξεύρεση ατόμου που θα γίνει πρωθυπουργός, παρά το γεγονός ότι σε τρεις μήνες προβλέπονται εκλογές. Εάν η Ευρώπη διακηρύξει αδυναμία στήριξης της Ιταλίας, με ποια λογική να επιχειρήσει να διασώσει το ελάχιστο οικονομικό μέγεθος που λέγεται Ελλάδα; Για να μην αναφέρουμε ότι η «μόλυνση» και άλλων χωρών φαντάζει πλέον νομοτελειακή, μηδέ της Γαλλίας του υπερφίαλου Σαρκοζί εξαιρουμένης.
Μήπως απλώς παρακολουθούμε το τέλος της Ευρωζώνης;
www.defence-point.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου