Τετάρτη 16 Νοεμβρίου 2011

Επίθεση των κερδοσκόπων στην καρδιά της Ευρωζώνης

Η άνοδος των αποδόσεων αυξάνει το κόστος αναχρηματοδότησης του χρέους των χωρών της Ευρωζώνης

Εξακοντίστηκαν τα σπρεντ και σε Γαλλία, Ισπανία, Βέλγιο, Αυστρία.

Τα "παιχνίδια" τους ώθησαν χθες σε νέα ιστορικά ύψη τα spreads των ομολόγων σε Γαλλία, Ισπανία, Βέλγιο και Αυστρία, ενώ οι αποδόσεις στην Ιταλία εκτινάχθηκαν εκ νέου πάνω από το 7% και στην Ολλανδία διαμορφώθηκαν στα υψηλότερα επίπεδα από τον Απρίλιο του 2009
Επίθεση στην "καρδιά" της Ευρωζώνης πραγματοποιούν...
τα κερδοσκοπικά funds "πυροδοτώντας" νέα σενάρια περί διάσπασης της: τα "παιχνίδια" τους ώθησαν χθες σε νέα ιστορικά ύψη τα spreads των ομολόγων σε Γαλλία, Ισπανία, Βέλγιο και Αυστρία, ενώ οι αποδόσεις στην Ιταλία εκτινάχθηκαν εκ νέου πάνω από το 7% και στην Ολλανδία διαμορφώθηκαν στα υψηλότερα επίπεδα από τον Απρίλιο του 2009.
Με την κρίση χρέους να πατάει γερά… γκάζι και να επεκτείνεται με ιλιγγιώδη ταχύτητα στον "πυρήνα" των χωρών του ευρώ, οι επενδυτές εκφράζουν έντονους φόβους για τη βιωσιμότητα πολλών χωρών και τη συνοχή της Ευρωζώνης.
Χρηματιστηριακοί κύκλοι σχολίαζαν, εξάλλου, χθες πως "παρά τις παρεμβάσεις της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας στην αγορά ομολόγων, η κρίση μεταδίδεται με ταχύτατους ρυθμούς και είναι δύσκολο να διακρίνει κανείς το τέλος της".
Οι νέες κυβερνήσεις σε Ελλάδα και Ιταλία δημιούργησαν προσωρινά ένα κλίμα αισιοδοξίας, οδηγώντας σε αποκλιμάκωση τα spreads της ευρωπεριφέρειας.
Οι ανησυχίες επέστρεψαν, ωστόσο, γρήγορα στο προσκήνιο με αφορμή την ψήφιση πρότασης για οικειοθελή έξοδο χώρας από το ευρώ, από το συντηρητικό κόμμα των Χριστιανοδημοκρατών (CDU) της Ανγκελα Μέρκελ.
Την αστάθεια ενέτεινε η επικείμενη διενέργεια εκλογών την ερχόμενη Κυριακή στην Ισπανία. Τον νέο ευρωπαϊκό κανονισμό για τον περιορισμό των ανοικτών πωλήσεων και των αγοραπωλησιών των ασφαλίστρων κινδύνου (CDS) υπερψήφισε στο μεταξύ χθες το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.
Κανόνες για CDS
Ειδικότερα, με τους νέους κανόνες που θεσπίζονται, ουσιαστικά θα απαγορεύονται ορισμένες αγοραπωλησίες CDS, καθιστώντας έτσι πιο δύσκολη την κερδοσκοπία, που μέχρι τώρα στηριζόταν στα οικονομικά προβλήματα μιας χώρας.
Ο νέος κανονισμός, που θα τεθεί σε ισχύ τον Νοέμβριο του 2012, αφού προηγουμένως εγκριθεί επίσημα από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, ενδιαφέρει ιδιαίτερα την Ελλάδα, δεδομένου ότι οι ανοικτές πωλήσεις και οι αγοραπωλησίες των CDS είναι δύο πρακτικές μέσω των οποίων προκαλούνταν αστάθεια στις αγορές και διογκώνονταν τα δημοσιονομικά προβλήματα της χώρας μας.
Κατερίνα Κοσμά
kosma@pegasus.gr

www.ethnos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου