Παρασκευή 7 Αυγούστου 2009

ΕΛΛΗΝΕΣ ΕΚΚΑΤΟΜΥΡΙΟΥΧΟΙ ΠΟΥΛΟΝΤΑΣ ΓΥΡΟ ΣΤΗΝ ΑΜΕΡΙΚΗ

Ήταν μια ριψοκίνδυνη επένδυση στη χώρα των χάμπουργκερ, των χοτ ντογκ και της προτηγανισμένης πατάτας. Χρειάστηκε πάνω από μία δεκαετία για να φέρει κέρδη. Σήμερα όμως είναι «μόδα» που αποδίδει εκατομμύρια. Στον καιρό της οικονομικής κρίσης, Έλληνες μεγιστάνες και εστιάτορες της Αμερικής έχουν βρει τη συνταγή της επιτυχίας: πίτα με γύρο και τζατζίκι...
«Η δουλειά μας έχει πάρει τα πάνω της. Κάνουμε ρεκόρ πωλήσεων», λέει ο Πίτερ Μπαλτζής, ιδιοκτήτης της επιχείρησης Devanco Foods με έδρα το Σικάγο. Η οικονομική κρίση ελαττώνει τις εξόδους του κόσμου σε εστιατόρια, ενώ μεγάλες αλυσίδες γρήγορου φαγητού βομβαρδίζουν με προσφορές τους καταναλωτές. Όμως στην εποχή των χάμπουργκερ που στοιχίζουν μόλις 99 σεντς ο κ. Μπαλτζής κερδίζει εκατομμύρια. Όταν αγόρασε την επιχείρησή του ο τζίρος ήταν έξι εκατομμύρια δολάρια. Σήμερα φτάνει τα 25! Το μυστικό; Προμηθεύει με κατεψυγμένο γύρο χιλιάδες εστιατόρια στην Αμερική. Το εμπόριο κατεψυγμένου γύρου από Έλληνες ομογενείς έχει δημιουργήσει μεγιστάνες. Ο συνολικός τζίρος των επιχειρήσεων γύρου στην Αμερική ξεπερνά τα 250 εκατομμύρια δολάρια τον χρόνο- με το πλεόνασμα των κερδών να προέρχεται από το Σικάγο. Περίπου 50.000 κώνοι κρέατος...

περιστρέφονται καθημερινά σε εργοστάσια και εστιατόρια στις Ηνωμένες Πολιτείες, ενώ ορισμένα μαγαζιά πουλάνε περισσότερα από 200 σάντουιτς την ημέρα.
«Η επιτυχία του προϊόντος βασίζεται στην πρωτοτυπία, τη μυρωδιά και το χαμηλό κόστος», λέει στα «ΝΕΑ» ο Κρις Τομαράς, πρώην ιδιοκτήτης του «Κρόνου», μιας εταιρείας-κολοσσού στη βιομηχανία του γύρου. «Ο Αμερικανός δεν έχει συνηθίσει τις κάθετες σούβλες και το προϊόν κερδίζει την προσοχή του. Ενώ η μυρωδιά του σε κατακτά», συμπληρώνει.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου