Τετάρτη, 2 Ιουλίου 2014

Ζητούν απαγόρευση της Μπούργκας και στην Αυστρία


austria-elections-far-rightΤην απαγόρευση και στην Αυστρία της μπούρκας - του ολόσωμου μανδύα που καλύπτει και το πρόσωπο με δικτυωτό κάλυμμα για τα μάτια και φορούν μουσουλμάνες - απαίτησε το εθνικιστικό Κόμμα των Ελευθέρων, το μεγαλύτερο κόμμα της αυστριακής αντιπολίτευσης, το οποίο, επικαλούμενο την...
σχετική απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Συμβουλίου της Ευρώπης στο Στρασβούργο, πρόκειται να καταθέσει πρόταση στην αυστριακή Βουλή την ερχόμενη εβδομάδα.
Σε δηλώσεις της στη Βιέννη, η αρμόδια γυναικείων θεμάτων του Κόμματος των Ελευθέρων Κάρμεν Κάρτελγκρουμπερ αιτιολόγησε την πρόθεση του κόμματός της με το γεγονός ότι σε ευρείς συντηρητικούς κύκλους της ισλαμικής κοινωνίας μεταναστών κυριαρχεί η άποψη ότι «οι γυναίκες είναι άνθρωποι δεύτερης κατηγορίας».
Πρόσθεσε δε, πως ένα από τα πολλά εργαλεία της καταπίεσης των γυναικών είναι η μπούρκα, ενώ δεν υπάρχει κανένας θρησκευτικός εξαναγκασμός στο Ισλάμ που να προβλέπει ένδυμα καθολικής κάλυψης και ως εκ τούτου μια απαγόρευση του δεν αποτελεί παραβίαση της θρησκευτικής ελευθερίας στην Αυστρία.
Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων με απόφασή του την Τρίτη έκρινε «θεμιτή» την απαγόρευση του ισλαμικού ενδύματος καθολικής κάλυψης στη Γαλλία, απορρίπτοντας την προσφυγή μιας Γαλλίδας η οποία διεκδικούσε το δικαίωμα να φοράει νικάμπ ή μπούρκα.
Στην απόφασή του το Δικαστήριο υπογραμμίζει πως «η διαφύλαξη των προϋποθέσεων για να "ζούμε μαζί" είναι ένας θεμιτός στόχος» των γαλλικών αρχών, οι οποίες διαθέτουν ως προς αυτό «ευρύ περιθώριο αξιολόγησης» και άρα ο νόμος που ψηφίσθηκε το 2010 στη Γαλλία δεν αντίκειται στην Ευρωπαϊκή Σύμβαση Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

www.elkosmos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου