Τετάρτη 25 Ιουνίου 2014

Απέκτησαν και επισήμως χημικά όπλα οι τζιχαντιστές! Την ίδια ώρα που ο Ασάντ κατέστρεψε τα δικά του


chemicalsΗ τζιχαντιστική ομάδα που έχει καταλάβει όλο σχεδόν το Β.  Ιράκ κατέλαβε μία από τις εγκαταστάσεις κατασκευής χημικών όπλων του Σαντάμ Χουσεΐν την Πέμπτη, αποκτώντας πρόσβαση σε εγκαταλελειμμένους εκατοντάδες τόνους δυνητικά θανατηφόρων δηλητηρίων συμπεριλαμβανομένου του «αερίου μουστάρδας» και σαρίν. Οι άνδρες του Isis εισέβαλαν...
στο Al-Muthanna, σε μία εγκατάσταση 60 μίλια βόρεια της Βαγδάτης σε μια καταδρομική ενέργεια. Η όλη κατάσταση χαρακτηρίστηκε από την κυβέρνηση των ΗΠΑ είπε ως ανησυχητική. Η εγκατάσταση ήταν γνωστή την δεκαετία του 1980 και του 1990 ως ο τόπος των προσπαθειών της βιομηχανικής παραγωγής του Σαντάμ να αναπτύξει πρόγραμμα χημικών όπλων. Η Isis έχει δείξει φιλοδοξίες να πάρει και να χρησιμοποιήσει χημικά όπλα στη Συρία, οδηγώντας τους κορυφαίους ειδικούς να προειδοποιήσουν χθες το βράδυ ότι η ομάδα θα μπορούσε να κατασκευάσει αυτοσχέδια όπλα για να πραγματοποιήσει επιθέσεις στο Ιράκ.
Ο Hamish de Bretton-Gordon, πρώην διοικητής των βρεταννικών στρατευμάτων χημικού πολέμου, δήλωσε πως η Al-Muthanna έχει μεγάλες αποθήκες που περιέχουν «αέριο μουστάρδας» αλλά και σαρίν αλλά και σε μορφή όπλων. «Είναι αμφίβολο ότι η Isis έχει την εμπειρία να χρησιμοποιήσει τα χημικά πυρομαχικά στην πιο λειτουργική τους μορφή, αλλά υπάρχουν υλικά στο χώρο που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν σε ένα αυτοσχέδιο εκρηκτικό μηχανισμό», είπε στην Telegraph. «Έχουμε δει ότι η Isis έχει χημικές ουσίες που χρησιμοποιούνται σε εκρήξεις στο Ιράκ και έχει πρωτύτερα πειραματιστεί στη Συρία.»
Αμερικανοί αξιωματούχοι αποκάλυψαν ότι η ομάδα είχε καταλάβει τον χώρο που περιέχει δύο ενισχυμένα υπόγεια καταφύγια με σφραγίδες σκυροδέματος. «Εξακολουθούμε να ανησυχούμε για την κατάληψη κάθε στρατιωτικού χώρου από την Isis» δήλωσε ο Jen Psaki, ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ. «Δεν πιστεύουμε ότι το συγκρότημα περιλαμβάνει υλικά χημικών όπλων αληθινής στρατιωτικής αξίας και θα ήταν πολύ δύσκολο, αν όχι αδύνατο, να μετακινηθούν με ασφάλεια τα υλικά αυτά.» Κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του 1980 έως τις αρχές της δεκαετίας του 1990, το Ιράκ παρήγαγε τέτοιες αποθήκες γεμάτες χημικά πυρομαχικά.
Μια έκθεση της CIA σχετικά με την εγκατάσταση, δήλωσε ότι 150 τόνοι «μουστάρδας» παράχθηκαν κάθε χρόνο από το 1983 και η πιλοτική παραγωγής του υγρού Sarin, άρχισε το 1984. Πιο πρόσφατη περιγραφή της al-Muthanna το 2007, σκιαγραφεί μια ανησυχητική εικόνα των χημικών σκορπισμένων σε όλη την περιοχή: «Δύο πόλεμοι, κυρώσεις και η εποπτεία των Ηνωμένων Εθνών μείωσαν την πρωταρχική παραγωγική μονάδα του Ιράκ σε απόθεμα παλαιών κατεστραμμένων και μολυσμένων χημικών πυρομαχικών (σφραγισμένα σε αποθήκες), σε μια χέρσα περιοχή γεμάτη καταστραμμένα χημικά πυρομαχικά, με ισοπεδωμένες δομές, και άχρηστες εγκαταστάσεις κατεστραμμένες από τον πόλεμο», ανέφερε. «Ορισμένες από τις αποθήκες περιείχαν μεγάλες ποσότητες των κενών χημικών πυρομαχικών, συμβατικών πυρομαχικών, δοχείων μεταφοράς ενός τόνου, παλιό εξοπλισμό παραγωγής και πολλές άλλες επικίνδυνες χημικές ουσίες.»
Ο Σαντάμ Χουσεΐν χρησιμοποίησε χημικά όπλα κατά τη διάρκεια του Ιράν - Ιράκ Πόλεμος (1980-1988) και κατά των Κούρδων στη Halabja το 1988. Ένας αξιωματούχος των ΗΠΑ δήλωσε στη Wall Street Journal χθες ότι οι ισλαμιστές της Isis θα μπορούσαν να έχουν μολυνθεί από τις χημικές ουσίες στο χώρο.

www.elkosmos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου