Κυριακή 29 Ιουνίου 2014

Το τριπλό “μέτωπο” στο Ιράκ! Ισλαμιστές, Κούρδοι και φιλοιρανοί Σιίιτες!


50273Image1Στο βόρειο Ιράκ, χιλιάδες άνθρωποι από τις κατά κύριο λόγο Χριστιανικές κοινότητες της Qaraqosh (γνωστή και ως Hamdaniya) έχουν φύγει από τα σπίτια τους από την περασμένη Τετάρτη το απόγευμα ύστερα από το ξέσπασμα βίας κοντά στην κοινότητά τους...
Οι εκτοπισμένοι μας λένε ότι αυτό που τους έκανε να φύγουν ήταν οι οβίδες που έπεσαν κοντά στην Qaraqosh. Η Qaraqosh είναι μια ιστορική ασσυριακή πόλη με 50.000 κατοίκους, περίπου 30 χιλιόμετρα νοτιοανατολικά της Μοσούλης, της δεύτερης μεγαλύτερης πόλης του Ιράκ, τον έλεγχο της οποίας κατέλαβαν πριν δύο εβδομάδες ένοπλες ομάδες της αντιπολίτευσης.
Ηγέτες της κοινότητας αναφέρουν ότι το βράδυ της Τετάρτης, έως και 10.000 άνθρωποι διέφυγαν με λεωφορεία, αυτοκίνητα και ταξί με κατεύθυνση την περιοχή του Ιρακινού Κουρδιστάν. Μέσα σε αυτούς ήταν και πολλές γυναίκες και παιδιά. Τώρα μένουν με άλλες οικογένειες ή συγγενείς σε σχολεία και άλλα κέντρα της κοινότητας. Οι περισσότεροι βρίσκονται στην Ερμπίλ. Τράπηκαν σε φυγή βιαστικά χωρίς να έχουν χρόνο να φέρουν μαζί τους υπάρχοντα.
Το 2014, έως σήμερα, εκτιμάται ότι περίπου 1,2 εκατομμύρια Ιρακινοί έχουν εκτοπιστεί λόγω των εχθροπραξιών, συμπεριλαμβανομένων όσων έφυγαν από τις επαρχίες Νινευή και Ανμπάρ.
Ένα μεγάλο μέρος αυτών των "εκτοπισμένων" είναι οι Χριστιανοί του Βόρειου Ιράκ, οι οποίοι βρίσκουν καταφύγιο πίσω από τις δυνάμεις του Πεσμεργκά, των κουρδικών ομάδων αυτοάμυνας.
Οι οποίες μάλιστα έχουν καταλάβει και το Κιρκούκ.
Καθώς οι γειτονικές χώρες και η διεθνής κοινότητα προσπαθούν να μορφοποιήσουν μια κατάλληλη απάντηση στην σουνίτικη επέλαση που κερδίζει ταχύτατα έδαφος σε ολόκληρο το Ιράκ, τα κουρδικά στρατεύματα έχουν προκαλέσει διαμάχη με την επί της ουσίας "διασφάλιση" του πλούσιου σε πετρέλαιο Κιρκούκ. Το οποίο μάλιστα διεκδικούσαν με αξιώσεις ως "εθνική ομάδα" οι Τουρκομάνοι, που είναι υπό την επιρροή της Τουρκίας. Πράγματι, ενώ οι φοβισμένοι κάτοικοι ευγνωμονούν τους Κούρδους, υπάρχουν πλέον κρίσιμα ερωτήματα για το αν το Ιράκ, υπό την παρούσα μορφή του, θα επιβιώσει του χάους.
Οι Κούρδοι, ένα έθνος άνω των 30 εκατομμύριων είναι διεσπαρμένοι σε πολλές χώρες, έχουν διατηρήσει μια ημι-αυτόνομη περιοχή στο βόρειο τμήμα του Ιράκ που δημιουργήθηκε επί της ουσίας από μια δυτική ζώνη απαγόρευσης πτήσεων που επιβλήθηκε στο τέλος του πολέμου του Κόλπου το 1991. Στα χρόνια μετά την αμερικανική εισβολή στο Ιράκ το 2003, η κουρδική περιοχή έχει ευημερήσει χάρη στο μονοπώλιο πωλήσεων πετρελαίου μέσω της Τουρκίας και της εισροής δισεκατομμύριων δολάρια ξένων επενδύσεων που έχουν τροφοδοτήσει μια πρωτοφανή κατασκευαστική έκρηξη.
Ωστόσο, οι Κούρδοι δεν κρύβουν τις προσδοκίες τους για πλήρη ανεξαρτησία, και την λαχτάρα τους για το κομμάτι που θεωρούν ότι λείπει από το κράτος τους, το Κιρκούκ - που συχνά αποκαλείται η «κουρδική Ιερουσαλήμ». Μέχρι την περασμένη εβδομάδα, όταν οι κουρδικές δυνάμεις Peshmerga εισήλθαν στην πόλη με το πρόσχημα της «προστασίας των αμάχων» αφού οι ιρακινοί στρατιώτες εγκατέλειψαν τις θέσεις τους σύμφωνα με πληροφορίες.
Αυτή η εξέλιξη δεν προβληματίζει όμως μόνον του Ιρακινούς που τώρα έχουν πιο... πιεστικά προβλήματα, αλλά και τους Σύριους, οι οποίοι επίσης έχουν ένα "αυτόνομο κομμάτι" στην χώρα τους, που έχει από την αρχή του εμφυλίου στην περιοχή μία σχετική αυτονομία και διατηρεί μία σχετική ουδετερότητα στις συγκρούσεις μεταξύ των τζιχαντιστών και του συριακού στρατού που είναι πιστός στον Άσαντ.
Ένας σημαντικός όμως αριθμός Κούρδων κατοικεί και στο γειτονικό Ιράν, στην βορειοδυτική περιοχή της χώρας και οι οποίοι σίγουρα θα "μπαίνουν σε πειρασμό" να ενωθούν με τους συμπατριώτες τους στο Ιράκ. Και φυσικά οι Τούρκοι που εδώ και χρόναιο έχουν τις συγκρούσεις με τους Κούρδους που αποτελούν μία τεράστια μειονότητα στο εσωτερικό της. Οι δε Τούρκοι πολιτικοί, ιδιαίτερα ο Ερντογάν έχουν κατηγορηθεί για τις σχέσεις τους με ακραίες σουνιτικές ομάδες, και για να τα πούμε απλά, για τον εξοπλισμό των ανταρτών-τζιχαντιστών της ISIS.
Συνεργασία Ιράν – Ιράκ για την προστασία των σιϊτών (και την αντιμετώπιση των Κούρδων;)
To Ιράν την ίδια στιγμή κατευθύνει drones επιτήρησης πάνω από το Ιράκ από ένα αεροδρόμιο στη Βαγδάτη και επικεντρώνεται στην προμήθεια των ιρακινών δυνάμεων με τόνους στρατιωτικού εξοπλισμού και άλλων προμηθειών, σύμφωνα με Αμερικανούς αξιωματούχους.
Τα μυστικά αυτά ιρανικά προγράμματα είναι μια σπάνια περίπτωση κατά την οποία το Ιράν και οι Ηνωμένες Πολιτείες μοιράζονται έναν βραχυπρόθεσμο στόχο: την αντιμετώπιση της ISIS, των σουνιτών μαχητών που έχουν καταλάβει πόλεις και κωμοπόλεις σε όλο το δυτικό και Βόρειο Ιράκ. Αλλά οι μεταξύ τους σχέσεις μόνον φιλικές δεν είναι, καθώς μετά το όποιο αποτέλεσμα στην περιοχή είναι βέβαιον ότι θα αρχίσει και πάλι ο ανταγωνισμός για την επιρροή του ενός εναντίον του άλλου.
Και εδώ τίθεται το ερώτημα των Κούρδων. Θα αποδεχθούν τα κράτη της Μέσης Ανατολής την de facto αναγνώριση ενός Κουρδικού κράτους που θα πάρει εδάφη από όλους τους, πλήν της Τουρκίας, όπως φαίνεται αυτή την στιγμή; Της ίδιας Τουρκίας που εξόπλισε τους σουνίτες σε Ιράκ αλλά και Συρία, έτσι ώστε οι Κούρδοι να μπορέσουν να πλησιάσουν ακόμη πιο κοντά στην πραγμάτωση των εθνικών τους πόθων; Είναι αρκετά μπλεγμένα τα πράγματα. Και θα γίνουν ακόμη πιο μπλεγμένα τα πράγματα εάν βάλουμε στην "εξίσωση" και το Ισραήλ.
Ο υπουργός Εξωτερικών του Ισραήλ Άβιγκντορ Λίμπερμαν είπε στον ομόλογό του των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής Τζον Κέρι ότι η ανεξαρτητοποίηση του Κουρδικού θύλακα στο βόρειο Ιράκ είναι ουσιαστικά «προκαθορισμένη» και ότι ισραηλινοί ειδικοί προτείνουν να αναγνωριστεί το ταχύτερο αυτό το νέο κράτος, εάν σχηματιστεί. Το Ισραήλ διατηρεί διακριτικά σχέσεις με τους Κούρδους σε διάφορους τομείς — συνεργάζεται μαζί τους σε στρατιωτικά θέματα, σε ζητήματα πληροφοριών, συνάπτει οικονομικούς δεσμούς μαζί τους — από τη δεκαετία του 1960, εν μέρει διότι θεωρεί ότι η εθνική αυτή ομάδα, που αποτελεί μειονότητα σε πολλές χώρες, αποτελεί έναν σύμμαχό του έναντι των Αράβων αντιπάλων του κι όχι μόνο.
Η Ουάσινγκτον όμως θέλει η ενότητα του Ιράκ, η οποία αμφισβητείται όλο και πιο έντονα, να αποκατασταθεί. Προχθές Τρίτη ο ΥΠΕΞ των ΗΠΑ Κέρι επισκέφθηκε ιρακινούς κούρδους ηγέτες και τους προέτρεψε να επιδιώξουν στενότερη πολιτική ολοκλήρωση με τη Βαγδάτη. Ο Κέρι συζήτησε σήμερα σχετικά με την κρίση στο Ιράκ με τον Λίμπερμαν στο Παρίσι. «Το Ιράκ διαλύεται μπροστά στα μάτια μας και η δημιουργία ενός ανεξάρτητου κουρδικού κράτους μοιάζει να είναι ένα προκαθορισμένο αποτέλεσμα» της κρίσης αυτής, είπε ο Λίμπερμαν στον Κέρι, σύμφωνα με τον εκπρόσωπό του.

elkosmos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου