Σάββατο, 28 Ιουνίου 2014

Βρετανικά ΜΜΕ: Ενα βήμα προς την έξοδο από την ΕΕ έκανε η χώρα μετά από την υποψηφιότητα Γιούνκερ

Η ήττα του Ντέιβιντ Κάμερον στο ζήτημα της υποψηφιότητας του Ζαν Κλοντ Γιούνκερ για την προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής προκαλεί ανησυχία στη Βρετανία. Και τα ΜΜΕ εκτιμούν ότι η χώρα είναι έτοιμη να εγκαταλείψει την Ευρωπαϊκή Ενωση.

Οι απόψεις που εκφράζονται στα δημοσιεύματα διίστανται σχετικά με το... ποιος ευθύνεται-ο Κάμερον ή οι Βρυξέλλες- για το γεγονός ότι είναι ακόμη πιο δύσκολο να πειστούν οι Βρετανοί να παραμείνουν στην ΕΕ, αν γίνει δημοψήφισμα με αυτό το ερώτημα το 2017. Διαδικασία για την οποία έχει δεσμευθεί ο Κάμερον, αν επανεκλεγεί στις βουλευτικές εκλογές του 2015.

«Ενα βήμα ακόμη προς την έξοδο της Ευρώπης», γράφει η συντηρητική Daily Telegraph. Η Daily Mail, που διατηρεί μια επιφυλακτική στάση απέναντι στην ΕΕ, αναφέρει ότι «Ο χαμένος Κάμερον είναι ο Ρούνεϊ της Ευρώπης», κάνοντας μια αναφορά στον ποδοσφαιριστή Γουέιν Ρούνει ο οποίος συμμετείχε στην εθνική ομάδας της Αγγλίας που αποκλείστηκε στην πρώτη φάση του Μουντιάλ.

Η εφημερίδα The Times αναφέρει στην πρώτη σελίδα της: «Η Βρετανία κοντά στην έξοδο της ΕΕ». Όμως εκτιμά ότι η χώρα θα έχει καλύτερη τύχη σε μια «εξαιρετική απομόνωση» και προσθέτει ότι ο Βρετανός πρωθυπουργός «ενίσχυσε τη θέση της Βρετανίας διατηρώντας μια ισχυρή αντιπολίτευση» και αύξησε τις πιθανότητές του να κερδίσει τις επερχόμενες βουλευτικές εκλογές.

Η φιλοευρωπαϊκή Independent κάνει λόγο για «μια ήττα, μια καταστροφή». «Αυτή η εξαιρετική απομόνωση δεν είναι ο τρόπος να συγκεντρωθούν επιχειρήματα υπέρ της ΕΕ», υπογραμμίζει η εφημερίδα.

Η Guardian επισημαίνει επίσης ότι «η Βρετανία βρίσκεται κοντά σε μια έξοδο από την ΕΕ μετά την εκλογή του Γιούνκερ», ενώ η Sun γράφει «Καμ, είμαστε σε πόλεμο με την ΕΕ». Τέλος, οι Financial Times αναλύουν αυτό που χαρακτηρίζουν «μια ιστορική αλλαγή εξουσίας στην ΕΕ» και «μια επικίνδυνη στιγμή για τις σχέσεις της Βρετανίας με την Ευρώπη».
 
www.iefimerida.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου