Τρίτη 20 Μαΐου 2014

Η επιβίωση της ΝΔ θάνατος της ΧΑ και το αντίθετο!


ndxaγράφει ο Δ. Παπαγεωργίου
Ας ξεκινήσουμε με μια απλή διαπίστωση. Η ΝΔ χτύπησε παγόβουνο. Η αποτυχία της να συμμετέχει στον Β΄ γύρο στην Αθήνα, είναι ακριβώς το ψυχολογικό σημείο καμπής της, αφού αναδεικνύεται πλέον στα μάτια του μέσου ψηφοφόρου της ως ένα κόμμα αδύναμο να θέσει φραγμούς στον ΣΥΡΙΖΑ. Οι συμφωνίες...

ΝΔ-ΠΑΣΟΚ για την παράδοση των Δήμων στους πασοκογενείς Καμίνη και Μπουτάρη, όχι απλά πέτυχαν, αλλά "υπερπέτυχαν". Και έτσι η ΝΔ δεν έχει καν υποψήφιο στον Β΄ Γύρο. Όπως δεν έχει και στην Περιφέρεια της Αττικής, αφού ο άχρωμος Κουμουτσάκος δεν μπόρεσε να ανταγωνισθεί Σγουρό και Δούρου.
H "μάχη της Αθήνας"
Η επίδοση Κασιδιάρη στην Αθήνα, ήταν πολύ απλά εκπληκτική. Κάποιοι στην ΧΑ είχαν καλλιεργήσει "ονειρικές" φιλοδοξίες, όμως σε επίπεδο πραγματικότητας το ποσοστό της Ελληνικής Αυγής για την Αθήνα είναι μεγάλη επιτυχία. Όπως επιτυχία φαίνεται να είναι και η επίδοση του Η. Παναγιώταρου στην περιφέρεια Αττικής.
Το γεγονός ότι κάποιοι είχαν καλλιεργήσει ψεύτικες προσδοκίες, οφείλεται σε δύο παράγοντες. Κατ' αρχήν στην προεκλογική τακτική της ΧΑ "αύριο πέφτει η κυβέρνηση", που για εμένα προσωπικά όπως έχω γράψει και παλαιότερα ήταν λάθος, και κατά δεύτερον στο γεγονός ότι σε ένα μεγάλο μέρος του πατριωτικού "διαδικτύου" υπήρχε ένας "ανταγωνισμός" ποιός θα πεί μεγαλύτερες κουβέντες για να πάρει τις περισσότερες "επισκέψεις" από τους φίλους της ΧΑ. Εμείς επιλέξαμε συνειδητά να μην μπούμε σε αυτή την λογική, γιατί αναγνωρίζουμε ακριβώς αυτή την αρνητική συνέπεια αυτής της τακτικής.
Επί της ουσίας σε σχέση με τις εκλογές του 2012 η ΧΑ είχε στην Αθήνα άνοδο της τάξης του 7%, ενώ στην Περιφέρεια Αττικής άνοδο περίπου 2%.
Εμείς επικοινωνήσαμε με τον καθηγητή Χ. Γούδη, υποψήφιο δημοτικό σύμβουλο της Ελληνικής Αυγής για την Αθήνα και του ζητήσαμε την δική του εκτίμηση. Μας είπε: "Η εκτόξευση των εθνικιστών της Χρυσής Αυγής στην Αθήνα και η αλματώδης άνοδος της στην Περιφέρεια Αττικής – αυτή είναι η πρώτη σαφής εικόνα που έχω τη στιγμή που κάνω αυτή τη δήλωση, καθώς βρισκόμαστε ακόμη στα πρώτα στάδια της καταμέτρησης των ψήφων – υποδηλώνει την εδραίωση της παρουσίας της στο πολιτικό σκηνικό, σε βαθμό καθοριστικό για την λειτουργία του δημοκρατικού πολιτεύματος στη χώρα. Αποτελεί «καμπανάκι» για όλους όσους προσπάθησαν να την εξοντώσουν είτε με βίαιο τρόπο, είτε με πραξικοπηματικές αντικοινοβουλευτικές πράξεις, παραβάσεις και μεθοδεύσεις, είτε με το πέπλο της σιωπής που απλώνουν τα ΜΜΕ – όταν δεν την υβρίζουν και δεν την συκοφαντούν – τα χειραγωγούμενα από παράγοντες της οικονομικής ζωής του τόπου. Όμως ο λαός είναι εκείνος που επιβάλλει την θέλησή του, επιβάλλει ως πολιτική παρουσία την Χρυσή Αυγή, και απαιτεί αυτό να γίνει σεβαστό από όλους. "
Οι Περιφέρειες
Από εκεί και πέρα φαίνεται να υπάρχει μεγάλη αναντιστοιχία αποτελεσμάτων στις υπόλοιπες περιφέρειες αλλά και στον Δήμο του Πειραιά, όπου λόγω της "ανωμαλίας Μώραλη" η ΧΑ χάνει ποσοστό περίπου 2% σε σχέση με αυτό που είχε πάρει. Αλλά και στην υπόλοιπη Ελλάδα οι συνδυασμοί της Ελληνικής Αυγής δεν πήγαν άσχημα σε γενικές γραμμές παίρνοντας ποσοστά περίπου 6-10%, με μικρές εξαιρέσεις.
Αναλυτικά τα αποτελέσματα των περιφερειακών εκλογών αργά το βράδυ της Κυριακής ήταν ως εξής:
  • Περιφέρεια Αν. Μακεδονίας & Θράκης - ΚΙΤΣΟΠΟΥΛΟΣ ΧΡΗΣΤΟΣ- 6,18
  • Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας - ΧΡΥΣΟΜΑΛΛΗΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ – 8,69
  • Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας - ΚΟΥΡΚΟΥΤΑΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ – 4,91
  • Περιφέρεια Ηπείρου - ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΥ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ – 3,88
  • Περιφέρεια Θεσσαλίας - ΗΛΙΟΠΟΥΛΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ – 7,02
  • Περιφέρεια Ιονίων Νήσων - ΛΕΜΟΝΤΖΗΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ- 5,01
  • Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας - ΡΗΓΑΣ ΧΡΗΣΤΟΣ – 7,74
  • Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας - ΓΚΛΕΤΣΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ – 8,57
  • Περιφέρεια Αττικής - ΠΑΝΑΓΙΩΤΑΡΟΣ ΗΛΙΑΣ - 11,25
  • Περιφέρεια Πελοποννήσου - ΔΟΛΤΣΙΝΙΑΔΗΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ - 8,87
  • Περιφέρεια Ν. Αιγαίου - ΣΠΥΡΙΔΗΣ ΣΑΒΒΑΣ - 5,98
  • Περιφέρεια Κρήτης - ΣΠΥΡΟΠΟΥΛΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ - 3,33
Αυτές όμως οι "μέτριες" επιδόσεις, που φέρνουν -με δεδομένη την φύση των αυτοδιοικητικών εκλογών – τουλάχιστον στο 9-10% πανελλαδικά, παράλληλα εκλέγουν περιφερειακούς συμβούλους για την Χρυσή Αυγή στο σύνολο σχεδόν της ελληνικής περιφέρειας. Κάτι που δίνει την ευκαιρία στο κόμμα της οδού Μεσογείων να αποκτήσει θεσμική παρουσία σε ολόκληρη την χώρα.
Η επιβίωση της ΝΔ θάνατος της ΧΑ και το αντίθετο!
Σε όλες αυτές τις περιοχές η ΝΔ επιβιώνει. Αυτό αποδεικνύει ένα πράγμα. Ότι για να κάνει ένα κυβερνητικό άλμα η ΧΑ, θα πρέπει να καταρρεύσει η ΝΔ. Θα πρέπει η ΧΑ να γίνει ο πόλος ενάντια στον ΣΥΡΙΖΑ. Δυστυχώς όμως λόγω ακριβώς των μικρότερων ποσοστών της ΧΑ στην γενικότερη περιφέρεια η ΝΔ επιβιώνει πολιτικά.
Κάτι που τονίζει και στο μέσα από την φυλακή μηνυμά του ο Χ. Παππάς ο οποίος σημειώνει: "Ο πατέρας μου μου έμαθε ότι ο αξιωματικός κατά την διάρκεια της μάχης δεν μοιράζει παράσημα, δεν κάνει αποτιμήσεις και προβλέψεις. Δίνει διαταγές για την νικηφόρα έκβασή της. Η μάχη λοιπόν συνεχίζεται και την άλλη Κυριακή πολιτικά «πάρτε τους φαλάγγι». Να τελειώνουμε τώρα με την ψοφοδεξιά Νέα Δημοκρατία, τον προδότη Σαμαρά και τον συνέταιρό του. Η χούντα Σαμαρά-Βενιζέλου καταρρέει χάρις σε σας."
Σίγουρα αυτά τα αποτελέσματα ως σύνολο, είναι μια επιτυχία για την Χρυσή Αυγή. Μία επιτυχία όμως που απέχει παρασάγγας από την λογική που κυριαρχούσε περί "κατάρρευσης" του συστήματος. Είναι σαφές ότι η επόμενη Κυριακή θα δώσει την ευκαιρία στην Χρυσή Αυγή να παγιωθεί ως πολιτική δύναμη στην χώρα. Το αν θα είναι δεύτερη όπως πιστεύουν κάποιοι, ή τρίτη ή και τέταρτη για μένα προσωπικά είναι δευτερεύουσας συμμαχίας. Το ζήτημα για την ΧΑ αυτή την στιγμή είναι να παγιώσει τα ποσοστά της. Να καταφέρει να κάτσει στο πλατύσκαλο και να φτιάξει μία βάση, που θα μπορεί να αναπτύξει μία σοβαρή δυναμική εξουσίας. Γιατί είτε 15% έχει, είτε 25% προοπτική εξουσίας άμεση δεν έχει. Και την χρειάζεται για να μπορέσει να υπερσκελίσει την ΝΔ που αποδεικνύεται πλέον ότι είναι ο θανάσιμος εχθρός της. Την ίδια στιγμή που η προοπτική μίας συγκυβέρνησης ΝΔ – ΣΥΡΙΖΑ απομακρύνεται μέσω της εμφάνισης κομμάτων τύπου "Το Ποτάμι" που θα αποτελέσουν πρόθυμους εταίρους για την οιαδήποτε κυβέρνηση, το σενάρια που ήθελε την επόμενη κυβέρνηση αυτής της συνεργασίας και την μεθεπόμενη της Χρυσής Αυγής, γίνεται ολοένα και λιγότερο πιθανό. Η Χρυσή Αυγή θα πρέπει να δημιουργήσει έναν "οδικό χάρτη". Έναν οδικό χάρτη που θα της επιτρέψει να ενσωματώσει σε πάγιες βάσεις ένα μεγάλο κομμάτι των ψηφοφόρων της ΝΔ. Που θα θωρακίσει τις βάσεις από τις οποίες θα κάνει την επέλαση που περιγράφει ο Χ. Παππάς.

elkosmos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου