Τρίτη 8 Απριλίου 2014

O τελευταίος Σέρβος Στρατιώτης στην Ελλάδα


ZEITENLIK-28Η παρακάτω είδηση αποτελεί αναδημοσίευση από την ιστοσελίδα vice.
Στα συμμαχικά νεκροταφεία του Ζέιτενλικ, στη Δυτική Θεσσαλονίκη, ζει ο τελευταίος Σέρβος στρατιώτης. Κάθε πρωί, περιποιείται τα...
μνήματα, τακτοποιεί τα αναθήματα που αφήνουν οι επισκέπτες και ανάβει καντήλια στο μνημείο των πεσόντων. Κάθε πρωί και αδιάλειπτα από το 1960. Φορώντας πάντοτε το στρατιωτικό δίκοχο και το χακί χιτώνιο, με το σέρβικο εθνόσημο στο αριστερό μανίκι και το όνομά του ραμμένο στο στήθος. Ο Γεώργιος Μιχαήλοβιτς, 86 ετών πια, είναι ο τελευταίος φύλακας του σέρβικου τομέα της μεγαλύτερης στρατιωτικής νεκρόπολης στην Ελλάδα.
Στα νεκροταφεία του Ζέιτενλικ, που στα τούρκικα σημαίνει ελαιώνας, είναι θαμμένοι 20.500 στρατιώτες των δυνάμεων της Αντάντ, οι οποίοι πολέμησαν στο Μακεδονικό Μέτωπο του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου, την περίοδο 1914-18. Από αυτούς, 8.089 ήταν Γάλλοι, 7.500 Σέρβοι, 3.000 Ιταλοί, 1.600 Άγγλοι και 400 Ρώσοι. Στον γαλλικό τομέα αναπαύονται και στρατιώτες με καταγωγή από τη Σενεγάλη, το Μαρόκο, την Αλγερία, ως και την άλλοτε Ινδοκίνα. Στους σταυρούς αυτών των τάφων είναι γραμμένο το αρχικό λατινικό γράμμα που φανερώνει τη χώρα καταγωγής τους: S για τους Σενεγαλέζους, Μ για τους Μαροκινούς και πάει λέγοντας.
Το ελληνικό κράτος αγόρασε την έκταση των κοιμητηρίων το 1920 και την παραχώρησε με δικαίωμα χρήσης στις παραπάνω χώρες. Ο Μιχαήλοβιτς γεννήθηκε λίγα χρόνια αργότερα, το 1928, και η ζωή του έμελλε να ταυτιστεί με τη σιωπηλή κοινότητα του Ζέιτενλικ. Ο παππούς του, όπως και πατέρας του, ήταν φύλακες στον σέρβικο τομέα του νεκροταφείου. Για περισσότερο από μισόν αιώνα, αυτός είναι η ζωντανή μνήμη των Σέρβων. Αμείβεται από το σέρβικο κράτος και από ένα περίεργο παιχνίδι της μοίρας, θα παραμείνει στρατιώτης του Ζέιτενλικ μέχρι να κλείσει τα μάτια του.
 Ο πατέρας του, που είχε παντρευτεί Ελληνίδα, πέθανε το 1960 κι έκτοτε ο Μιχαήλοβιτς έγινε ο φύλακας τρίτης γενιάς της οικογένειας. Ο ίδιος παντρεύτηκε επίσης Ελληνίδα και σήμερα ζει σε ένα μικρό σπίτι στην άκρη των κοιμητηρίων. Και μοιραία, θα είναι ο τελευταίος Σέρβος στρατιώτης του Ζέιτενλικ. Δεν απέκτησε γιο, αλλά μία κόρη, η οποία, σύμφωνα με τη διακρατική συμφωνία Ελλάδας-Σερβίας, δεν προβλέπεται να πάρει τη θέση του. Η ίδια μάλιστα έκανε δύο κόρες κι έτσι ο ηλικιωμένος Σέρβος στρατιώτης θα παραμείνει ο τελευταίος φύλακας. «Θα είμαι εδώ μέχρι να κλείσω τα μάτια μου, γιατί αν φύγω θα σημαίνει προδοσία» λέει. 
ZEITENLIK-16
ZEITENLIK-21
ZEITENLIK-22www.elkosmos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου