Τρίτη 8 Απριλίου 2014

"Έξυπνοι μετρητές": Στο εξωτερικό τους καταργούν, εδώ θέλουν να τους βάλουν!


Με την πώληση της μικρής ΔΕΗ θ' αρχίσουν και να εγκαθίστανται στα σπίτια μας οι έξυπνοι μετρητές, που θα είναι και το κερασάκι στην τούρτα της ηλεκτρομαγνητικής απειλής. Μια ολοένα αυξανόμενη απειλή με τα αρνητικά αποτελέσματα της ήδη να διαφαίνονται.
Picture
Έξυπνοι μετρητές ρεύματος: εκπομπές ακτινοβολίας, ασφάλεια δικτύου και άλλα προβλήματα
Αυτός είναι και ο τίτλος του άρθρου της Home Biology που ασχολείται με μετρήσεις ηλεκτρομαγνητικής ρύπανσης και προτείνει λύσεις.

Όπως αναφέρει το άρθρο, οι... έξυπνοι μετρητές που σύντομα θα καλύψουν το μεγαλύτερο ποσοστό των καταναλωτών ρεύματος, εκτός από τους αυξημένους κινδύνους είναι και ευάλωτοι σε επιθέσεις hackers, αλλά η εγκατάσταση τους επηρεάζει και την ιδιωτικότητα.

Οι νέας τεχνολογίας «έξυπνοι» ψηφιακοί μετρητές ηλεκτρικού ρεύματος αποτελούν το βασικό κομμάτι του έξυπνου δικτύου, που θα παρέχει στους καταναλωτές και τις εταιρείες παροχής ηλεκτρικού ρεύματος συνεχή στοιχεία της κατανάλωσης ρεύματος. Υπόσχονται ότι θα καθιερωθεί φθηνότερο κόστος ενέργειας τις ώρες χαμηλής ενεργειακής κατανάλωσης, θεωρητικά τουλάχιστον, (αν και στο εξωτερικό έχει γίνει ακριβώς το αντίθετο) θα ενθαρρυνθεί η χρήση λιγότερης ηλεκτρικής ενέργειας από τους καταναλωτές και η μετατόπιση της χρήσης σε ώρες εκτός αιχμής. Στα πλεονεκτήματα του έξυπνου δικτύου που προβάλλουν είναι ο γρηγορότερος εντοπισμός βλαβών και η επαναφορά από blackout. Όμως η εξυπνάδα τους δεν περιορίζεται εδώ, προχωράει και στις γρήγορες και άμεσες διακοπές παροχή ρεύματος σε καταναλωτές που δεν έχουν πληρώσει.

Νέες θέσεις εργασίας; Όχι φυσικά, το αντίθετο. Απολύσεις προσωπικού αφού οι μεγάλοι κερδισμένοι θα είναι οι εταιρείες παροχής ηλεκτρικής ενέργειας που δε θα χρειάζονται επιπλέον προσωπικό για επιτόπου καταμέτρηση κάθε τετράμηνο, ενώ θα μπορούν να προσαρμόζουν συνεχώς την τιμολογιακή πολιτική τους όποτε θέλουν και όσο θέλουν.
Το συνολικό κόστος της συνολική αντικατάστασης των 7,5 εκατ. μετρητών πανελλαδικά και του σχετικού εκσυγχρονισμού του δικτύου αναμένεται να φτάσει στα 2,5 δις. ευρώ, μεγάλο μέρος του οποίου πιθανότατα θα μετακυλιστεί στους καταναλωτές, με την ενσωμάτωση κάποιου ειδικού τέλους στους λογαριασμούς του ηλεκτρικού ρεύματος.

Το... 'έξυπνο δίκτυο' θα αυξήσει σημαντικά τα σημερινά επίπεδα ηλεκτρομαγνητικής ρύπανσης, αφού οι έξυπνοι μετρητές, αλλά και οι έξυπνες ηλεκτρικές συσκευές που ήδη βρίσκονται στην αγορά, θα εκπέμπουν ακτινοβολίες είτε ασύρματα είτε μέσω των καλωδίων ρεύματος, για να επικοινωνήσουν μεταξύ τους, αναφέρει ο ειδικός συντάκτης του άρθρου.
Επιπλέον, εκφράζονται παγκοσμίως επιφυλάξεις σχετικά με την ασφάλεια του έξυπνου δικτύου και την δυνατότητα επηρεασμού του από hackers, τους αυξημένους λογαριασμούς για τους καταναλωτές, την παραβίαση των προσωπικών δεδομένων, τις βλάβες, το αυξημένο κόστος εγκατάστασης κ.α.

Picture
Οι έξυπνοι μετρητές που θα εκπέμπουν μέσω των καλωδίων ρεύματος (τεχνολογία PLC) θα επιβαρύνουν την εκπεμπόμενη ακτινοβολία από τα καλώδια, παραμορφώνοντας το απλό ημιτονοειδές σήμα του εναλλασσόμενου ρεύματος (φαινόμενο του «βρώμικου ηλεκτρισμού» = dirty electricity), γεγονός που μπορεί να δημιουργεί πρόβλημα σε ευαίσθητα άτομα, ιδιαίτερα σε κατοικίες με ανεβασμένα ηλεκτρικά πεδία από τα καλώδια στους τοίχους.

“Οι αρνητικές επιδράσεις της ηλεκτρομαγνητικής ρύπανσης μπορεί να χρειαστούν δεκαετίες για να εκτιμηθούν, αν και κάποιες όπως η πρόκληση καρκίνου ήδη έχουν βγει στην επιφάνεια. Αυτό το γιγαντιαίο πείραμα στα παιδιά και τα εγγόνια μας μπορεί να οδηγήσει σε τεράστιες βλάβες στο μυαλό και το σώμα και έχει την προοπτική να προκαλέσει τραγωδία πρωτόγνωρων διαστάσεων, εκτός και αν ληφθούν άμεσα μέτρα” Paul Rosch, καθηγητής Ιατρικής στην Ιατρική Σχολή Νέας Υόρκης 
Αν και οι εκπομπές ακτινοβολίας διαφέρουν σημαντικά ανάλογα με την χρησιμοποιούμενη τεχνολογία, σε πολλές περιπτώσεις η οφειλόμενη στους έξυπνους μετρητές έκθεση υπερβαίνει κατά πολύ αυτή από τα κινητά τηλέφωνα, όπως δείχνει και η έκθεση του ειδικού στην πυρηνική πολιτική, λέκτορα του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνιας, Daniel Hirsch. Από τον Μάιο του 2011, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (WHO) έχει εντάξει την ακτινοβολία των κινητών τηλεφώνων στα πιθανά καρκινογόνα.
Έρευνες των τελευταίων ετών έχουν συνδέσει τις ασύρματες ακτινοβολίες με την αϋπνία, την κατάθλιψη, τον καρκίνο του εγκεφάλου, των όρχεων, του δέρματος, του σιελογόνου αδένα, την ανδρική στειρότητα, τις αποβολές εγκυμοσύνης, την λευχαιμία, κ.α.
Picture
Η Αμερικανική Ακαδημία Περιβαλλοντικής Ιατρικής ζητά να επανεξεταστεί η εγκατάσταση των έξυπνων μετρητών μέχρι να διερευνηθούν οι επιπτώσεις στην ανθρώπινη υγεία[>] καθώς πολλοί έξυπνοι μετρητές θα εκπέμπουν 24ώρες το 24ωρο δίπλα σε υπνοδωμάτια, παιδικά δωμάτια και άλλους ευαίσθητους χώρους.
Σύμφωνα με έρευνα του EMF Safety Network στην Καλιφόρνια[>], μετά την εγκατάσταση των έξυπνων μετρητών, τα κυριότερα προβλήματα υγείας που καταγράφηκαν ήταν τα εξής:
  • προβλήματα ύπνου (στο 49% των συμμετεχόντων στην έρευνα)
  • αυξημένο άγχος ( 43%)
  • πονοκέφαλοι (40%)
  • βουητό στα αυτιά (38%)
  • καρδιολογικά προβλήματα (26%)

Κίνδυνος hacking: Παρά το γεγονός ότι τα έξυπνα συστήματα είναι κρυπτογραφημένα, η κρυπτογράφηση συχνά αποτυγχάνει.
Εξαιτίας των πολλών προβλημάτων ασφαλείας, ο πρώην διευθυντής της CIA James Woolsey αποκαλεί το έξυπνο δίκτυο «ηλίθιο»[>] καθώς είναι πολύ ευάλωτο σε επιθέσεις hacker με στόχο την συλλογή προσωπικών δεδομένων, την αλλαγή των χρεώσεων, την παρακολούθηση των ενοίκων κ.α.! Ακόμη και απλές συσκευές παρεμβολών μπορούν να σαμποτάρουν τη λειτουργία των έξυπνων μετρητών.
Σύμφωνα με το FBI, οι επιθέσεις hackers είναι πιθανό να κοστίζουν στις εταιρείες παροχής ενέργειας 400.000.000 δολάρια ετησίως [>]!
Παγκόσμιες αντιδράσεις: Οι αντιδράσεις στην εγκατάσταση έξυπνων μετρητών συνεχίζονται παγκοσμίως με ψηφίσματα, μηνύσεις, προπηλακισμούς κ.α.
Πολλές πόλεις ζητούν την δυνατότητα της προαιρετικής εγκατάστασης, ενώ δοκιμαστικές εγκαταστάσεις, όπως στην Αυστραλία, έχουν αποτύχει, μετά την εγκατάλειψη του προγράμματος από τους μισούς χρήστες.
Συμφώνα με έρευνα του EMF Safety Network στην Καλιφόρνια[>], το 40% των ατόμων στις κατοικίες των οποίων έγινε εγκατάσταση έξυπνων μετρητών έχει παραπονεθεί στην εταιρεία παροχής ηλεκτρισμού και το 94% επιθυμεί την επανεγκατάσταση των παλαιού τύπου αναλογικών μετρητών.
Στην Καλιφόρνια επίσης κατατέθηκε συλλογική αγωγή για υπερβάσεις στις εκπομπές ακτινοβολίας, καταπάτηση ξένης περιουσίας και βλάβες υγείας. [>]
Picture
"Κάθε πληροφορημένος πολίτης θα πρέπει να απαιτήσει να του επιτραπεί να κρατήσει τον παλαιού τύπου αναλογικό μετρητή» Δρ. David Carpenter, σχολή Δημόσιας Υγείας, Πανεπιστήμιο Albany Νέας Υόρκης 
Πηγή: Με πληροφορίες από το home-biology.gr. Η εταιρεία προσφέρει μελέτη και λύσεις για την όποια ηλεκτρομαγνητική μόλυνση εντός κι εκτός της οικίας σας. Την δοκιμάσαμε και την συνιστούμε.
Για οποιαδήποτε αναδημοσίευση του υλικού απαιτείται άδεια από την εταιρεία στην οποία ανήκουν τα πνευματικά δικαιώματα.
 
allnewz.weebly.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου