Δευτέρα 14 Απριλίου 2014

Κύλησε ο τέντζερης και βρήκε το καπάκι


al salex
Ο λόγος για τη συνάντηση της υποψήφιας με την Ελιά - Δημοκρατική Παράταξη, Αφροδίτης Αλ Σάλεχ, με τον Γιάννη Μπουτάρη, τον άνθρωπο η υποψηφιότητα του οποίου «σώθηκε» δια της κοινοβουλευτικής οδού την τελευταία στιγμή. Η κυρία λοιπόν Αλ Σάλεχ, επισκέφθηκε τον δήμαρχο Θεσσαλονίκης στο γραφείο του και τα είπαν...

Θα τη βοηθήσει; Θεωρήστε το δεδομένο. Θα τον βοηθήσει; Το ίδιο. Η κυρία, σύμφωνα με την ιστοσελίδα real.gr, δήλωσε μεταξύ άλλων πως «ο Γιάννης Μπουτάρης πριν από τέσσερα χρόνια φύτεψε την πρώτη ελιά και η ελιά αυτή καρποφόρησε στην Θεσσαλονίκη. Ο Γιάννης Μπουτάρης έκανε και κάτι ακόμα πολύ σημαντικό: πήγε κόντρα στα στερεότυπα, έσπασε αγκυλώσεις και είπε όχι στην μιζέρια. Η Θεσσαλονίκη άλλαξε, και εμείς ακολουθώντας το δρόμο που χάραξε, αλλάζουμε τώρα σελίδα για την Ελλάδα και Ευρώπη». Κάτι συγκεκριμένο όσον αφορά στα πεπραγμένα του Γιάννη Μπουτάρη; Όχι. Απλά, γενικολογίες. 
Εδώ μιλάμε πάντως απόψεις και λογικές σαν αυτές του δημάρχου Αθηναίων και κάποτε Συνηγόρου του Πολίτη Γιώργου Καμίνη, που μετέτρεψαν τις συνοικίες της πρωτεύουσας για μεγάλο διάστημα σε δαντικές κολάσεις και τροφοδότησαν τους ναζιστές. Φυσικά, οι Καμίνης και Μπουτάρης είναι πολύ κοντά, καθώς μετέχουν και οι δύο στην πρωτοβουλία των πέντε αριστερών δημάρχων (Γιώργος Καμίνης Αθηνών, Γιάννης Μπουτάρης Θεσσαλονίκης, Γιάννης Δημαράς Πάτρας, Πάνος Σκοτινιώτης Βόλου και Φίλιππος Φίλιος Ιωαννίνων), που κατά τα άλλα ζητούν απεξάρτηση από τα κόμματα. Το λόγο έχουν πλέον οι πολίτες, που θα αποφασίσουν για το πώς θα είναι τα πράγματα στις πόλεις τους τα επόμενα πέντε – προσέξτε, πέντε – χρόνια. Μετά, δε, την απομάκρυνση από την κάλπη, το λάθος δεν αναγνωρίζεται.
Όπως και να έχει, ο κόσμος γνωρίζει. Οι τρεις προαναφερόμενοι πολιτικοί, οι Καμίνης, Μπουτάρης και Αλ Σάλεχ, είναι γνωστοί για τις απόψεις τους, αλλά και για τον δογματικό «κοσμοπολιτισμό» τον οποίο πρεσβεύουν. Οι απόψεις τους αυτές, σε μια χώρα σαν την Ελλάδα, η οποία δοκιμάζεται και συνεχίζει να είναι περιτριγυρισμένη από χώρες που δεν σέβονται το διεθνές δίκαιο και έχουν αποδεδειγμένα αλυτρωτικές βλέψεις εις βάρος μας, είναι επιεικώς απαράδεκτες. Και κάτι τελευταίο, για να κλείσουμε με το στρατόπεδο της κεντροαριστεράς: όσον αφορά στον ισχυρισμό του Παντελή Καψή στην ομιλία του σε εκδήλωση της Ελιάς ότι η κεντροαριστερά πλειοψηφεί σήμερα στην κοινωνία «και αυτό θα το δούμε και στους μεγάλους δήμους της χώρας», αυτός μόνο το γέλωτα προκαλεί.
ΘΕΤΙΚΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ
Βγαίνουμε από τη στενωπό; Έτσι φαίνεται, αν και η προσπάθεια δημοσιονομικής εξυγίανσης, έχει ακόμα δρόμο. Πάντως, αν αυτό λέει κάτι, στην πρώτη έξοδο στις αγορές μετά από τέσσερα χρόνια, τα πήγαμε καλύτερα και από την Πορτογαλία και από την Ιρλανδία! 4 δις ευρώ από τη δημοπρασία μας, με τους επενδυτές να δείχνουν αισιόδοξοι για την πορεία της ελληνικής οικονομίας και με πολλές ανταγωνιστικές προσφορές για τα ομόλογά μας. Και έπεται και συνέχεια. Η ροή του χρήματος από τις αγορές προς τη χώρα μας αποκαθίσταται, λύνοντας τα χέρια της κυβέρνησης, που μπορεί πλέον να αντλεί από έξω χρήμα για τις ανάγκες της. Είναι θέμα χρόνου λοιπόν να βελτιωθεί η ρευστότητα στην αγορά.
Η έμφαση εδώ πρέπει να δοθεί στη δημιουργία θέσεων εργασίας, ώστε να αρχίσει η σταδιακή αποκατάσταση της μεγάλης κοινωνικής αδικίας, της ανεργίας και να σταματήσει η αιμορραγία προς το εξωτερικό, που στερεί την πατρίδα από τους ανθρώπους της. Ναι, το κλίμα είναι καλό και αν κάτι έγινε εφικτό, είναι η αποκατάσταση της διεθνούς εικόνας της χώρας μας. Ο ΓΑΠ και οι τυχοδιωκτικές τακτικές του, αποτελούν πια παρελθόν και όσοι επένδυαν στη χρεοκοπία και στο χάος, παρακολουθούν αμήχανα τη διάψευσή τους. Το «αντιμνημόνιο» δεν τους καλύπτει πλέον.
Ήρθε όμως ο καιρός για πλεονασματικούς προϋπολογισμούς, για θετικά ισοζύγια και όσο περνάει ο καιρός, για όλο και φτηνότερο δανεισμό, για να μπορέσει η χώρα να ορθοποδήσει. Το κλίμα είναι καλό όντως. Και αυτό, λίγο πριν την άφιξη στη χώρα της Γερμανίδας καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ, είναι σημαντικό. Και ας προσπαθούν κάποιοι με βόμβες (Μαζιώτης, Ξηρός ή κάποιοι άλλοι;), να δημιουργήσουν συνθήκες αποσταθεροποίησης. Η δε μείωση της ανεργίας, έστω και αν αυτή είναι οριακή, είναι άλλη μια ένδειξη ότι η κατάσταση αναστρέφεται, ενώ η αναμενόμενη αύξηση των τουριστικών αφίξεων, θα δημιουργήσει τις συνθήκες για περαιτέρω καλυτέρευση. Ας ελπίσουμε για το καλύτερο.
Νίκος Χιδίρογλου

www.elora.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου