Κυριακή 2 Μαρτίου 2014

Δεν βιάζεται για την επόμενη κίνηση στην Ουκρανία ο Πούτιν


Ο Ρώσος πρόεδρος Β. Πούτιν έχει εξασφαλίσει το «ΟΚ» από τη ρωσική Άνω Δούμα για επίσημη στρατιωτική δράση στην Ουκρανία, αλλά δεν βιάζεται καθόλου!
 
Την στιγμή που τα ρωσικά στρατεύματα έχουν... καταφέρει να θέσουν υπό τον πλήρη έλεγχό τους ολόκληρη την Κριμαία, αθόρυβα, ειρηνικά και χωρίς να πέσει ούτε μια τουφεκιά, δεν υπάρχει κανένας λόγος για τους Ρώσους να κάνουν στη φάση αυτή, που ήδη έχουν αποκτήσει το «πάνω χέρι», βιαστικές κινήσεις που θα μπορούσαν να δώσουν αφορμή στη Δύση για αντίδραση.
 
Η οποιαδήποτε νέα κίνηση του Β. Πούτιν στην Ουκρανία, από εδώ και στο εξής, αναμένεται να είναι πολύ καλά σχεδιασμένη και υπολογισμένη για την επίτευξη του καλύτερου δυνατού αποτελέσματος με τις λιγότερες πιθανές «παρενέργειες».
 
Ο Ντμίτρι Πεσκόφ, εκπρόσωπος τύπου του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν, δήλωσε σήμερα και λίγο μετά το πράσινο φως που έδωσε η ρωσική γερουσία σε μια έκτακτη συνεδρίαση, πως ο Ρώσος πρόεδρος δεν έχει ακόμη λάβει απόφαση για την αποστολή ρωσικών στρατευμάτων στην Κριμαία.
 
Η απόφαση ανάπτυξης ρωσικών στρατευμάτων στην Κριμαία «αποτελεί την άποψη του Συμβουλίου της Ομοσπονδίας της Γερουσίας. Ο πρόεδρος αποφασίζει. Προς το παρόν δεν υπάρχει καμία απόφαση για κάτι τέτοιο» τόνισε ο Πεσκόφ σε δηλώσεις που μετέδωσε το πρακτορείο Ria Novosti.
 
Νωρίτερα ο υφυπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Γκριγκόρι Καρασίν είχε δηλώσει ότι η απόφαση της Άνω Βουλής να δώσει το πράσινο φως για την ανάπτυξη ρωσικών στρατευμάτων, όπως είχε ζητήσει ο Βλαντίμιρ Πούτιν, δε σημαίνει ότι θα εφαρμοστεί άμεσα.
 
«Η συναίνεση την οποία ο πρόεδρος έλαβε δε σημαίνει κυριολεκτικά ότι θα κάνει χρήση αυτού του δικαιώματος σύντομα» είπε ο Καράσιν.
 
Την ίδια ώρα η Δύση είναι ακόμα μουδιασμένη και διστακτική μπροστά σε όλες αυτές τις ραγδαίες εξελίξεις. 
 
Σήμερα το βράδυ, το Συμβούλιο Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών θα πραγματοποιήσει μια νέα συνεδρίαση κεκλεισμένων των θυρών απόψε στη Νέα Υόρκη με αντικείμενο την κατάσταση στην Ουκρανία και την Κριμαία, δήλωσαν διπλωμάτες.
 
Η συνεδρίαση αυτή, η δεύτερη που συγκαλείται εκτάκτως σε διάστημα 2 ημερών, για το θέμα αυτό θα ξεκινήσει στις 14:00 ώρα Νέα Υόρκης, (21:00 ώρα Ελλάδας), και θα συμμετάσχουν οι πρεσβευτές των 15 χωρών μελών του ΣΑ, μετά από αίτημα της Βρετανίας. 
 
Παράλληλα, ο ειδικός απεσταλμένος του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών στην Ουκρανία δήλωσε σήμερα ότι ματαίωσε την αποστολή του στην Κριμαία εξαιτίας της έντασης που έχει προκύψει και καθιστά οποιαδήποτε επίσκεψη σε αυτήν την περιοχή αδύνατη, όπως ζητήθηκε από τον γενικό γραμματέα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών Μπαν Γκι Μουν.
 
Ο Ρόμπερτ Σέρι έκανε την παραπάνω ανακοίνωση λίγο πριν την έγκριση της αποστολής ρωσικών στρατευμάτων στην Κριμαία από το Συμβούλιο της Ομοσπονδίας. Ο πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν είχε ζητήσει από την Άνω Βουλή να εγκρίνει το σχέδιο αυτό, την ώρα που η κατάσταση στην Κριμαία κλιμακώνεται.
 
Μετά από μία έκτακτη σύσκεψη κεκλεισμένων των θυρών στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ χθες, ο Μπαν Γκι Μουν είχε δώσει εντολή στον Σέρι να επιστρέψει στην Κριμαία με αποστολή να συμβάλει στην αποκλιμάκωση της έντασης.
 
«Είχα επαφές έκτοτε με τις αρχές της Αυτόνομης Δημοκρατίας της Κριμαίας και κατέληξα στο συμπέρασμα ότι μία επίσκεψη στην Κριμαία σήμερα δεν είναι δυνατή» υπογράμμισε ο Σέρι σε μία ανακοίνωση από το Κίεβο.
 
«Έτσι επιστρέφω στη Γενεύη όπου θα δώσω αναφορά αύριο Κυριακή, στο γενικό γραμματέα της αποστολής μου και θα τον συμβουλευτώ για τα επόμενα βήματα» προσέθεσε ο ίδιος.
 
Επισημαίνεται πως οι υπουργοί Εξωτερικών των χωρών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης αναμένεται ότι θα συνεδριάσουν και πάλι εντός των επόμενων ημερών με αντικείμενο την κρίση στην Ουκρανία, όπως ανέφεραν σήμερα Ευρωπαίοι διπλωμάτες.
 
«Μιλάμε για μια συνάντηση στις αρχές της επόμενης εβδομάδας», είπε ένας υψηλόβαθμος διπλωμάτης που ζήτησε να τηρηθεί η ανωνυμία του ενώ ένας άλλος εκτίμησε ότι η εκπρόσωπος της ευρωπαϊκής διπλωματίας Κάθριν Άστον θα συγκαλέσει μια συνεδρίαση πιθανότατα την Δευτέρα.
 
Το μόνο που έχει κάνει η Δύση μέχρι στιγμής για την κατάσταση στην Ουκρανία, είναι να… εκφράσει τις «σοβαρές της ανησυχίες» για την ανάπτυξη φιλορώσων διαδηλωτών και Ρώσων στρατιωτών στην Κριμαία, την αυτόνομη, ρωσόφωνη δημοκρατία στη νότια Ουκρανία.
 
Νωρίτερα σήμερα ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν ζήτησε από την Άνω Βουλή της χώρας του να εγκρίνει την ανάπτυξη ρωσικών ενόπλων δυνάμεων στην Κριμαία «μέχρι την εξομάλυνση της πολιτικής κατάστασης» στην Ουκρανία.
 
Ο αντιπρόεδρος του Σώματος Γιούρι Βορόμπεφ υποστήριξε ότι ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα υπερέβη την «κόκκινη γραμμή» και «ταπείνωσε τον ρωσικό λαό» όταν δήλωσε την Παρασκευή ότι μια στρατιωτική επέμβαση στην Ουκρανία θα έχει «κόστος» για τη Μόσχα.
 
Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου