Κυριακή, 16 Μαρτίου 2014

Δημοψήφισμα στην Κριμαία. Παράνομο το βλέπει η Δύση, νόμιμο η Ρωσία!


00-crimea-referendum-sign-11-03-14Περίπου 1,5 εκατομμύριο ψηφοφόροι στην Κριμαία καλούνται σήμερα να επιλέξουν την προσάρτηση της περιοχής στη Ρωσία ή την παραμονή της στην Ουκρανία σε ένα δημοψήφισμα που έχει καταγγελθεί από τη διεθνή κοινότητα, αλλά υποστηρίζεται από τη Μόσχα...

Σε μια χερσόνησο που κατά κύριο λόγο κατοικείται από Ρώσους, και η οποία παραχωρήθηκε το 1954 με απόφαση του Νικήτα Χρουστσόφ στην Ουκρανία, θεωρείται προφανές ότι η μεγάλη πλειοψηφία των ψηφοφόρων θα ταχθεί υπέρ της επίσημης ένωσης με τη Ρωσική Ομοσπονδία και ειδικά από τη στιγμή που η ουκρανική κοινότητα και η μειονότητα των Τατάρων, οι οποίες μαζί αποτελούν το 37% του πληθυσμού, έχουν απευθύνει έκκληση για μποϊκοτάζ.
Το ερώτημα που θέτει το δημοψήφισμα στους ψηφοφόρους δίνει την επιλογή μεταξύ «της επανένωσης με τη Ρωσία, ως μέλος της Ρωσικής Ομοσπονδίας» ή της «αποκατάστασης του Συντάγματος του 1992 και του καθεστώτος της Κριμαίας ως μέλους της Ουκρανίας».
Η επιλογή της διατήρησης του status quo εντός της Ουκρανίας δεν τίθεται ως ερώτημα στο δημοψήφισμα.
Οι κάλπες άνοιξαν στις 8 το πρωί και θα κλείσουν στις 8 το βράδυ. Τα πρώτα προκαταρκτικά αποτελέσματα του δημοψηφίσματος θα γίνουν γνωστά λίγο μετά το κλείσιμο των εκλογικών τμημάτων. Το επίσημο αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος θα ανακοινωθεί το πρωί της Δευτέρας.
Οι τοπικές αρχές της Κριμαίας δεσμεύονται ότι η διαδικασία θα είναι ελεύθερη και δίκαιη και προβλέπουν ότι το 80% των ψηφοφόρων θα εγκρίνει την ένωση με τη Ρωσία.
Το Σάββατο μια διεθνής αποστολή παρατηρητών με επικεφαλής τον Πολωνό, αριστερό πολιτικό Ματέους Πισκόρκι ανέφερε ότι δεν υπάρχουν ενδείξεις για νοθεία.
Ο Οργανισμός για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ) δεν έχει στείλει παρατηρητές γιατί, όπως διευκρίνισε, δεν το ζήτησε η κυβέρνηση της Ουκρανίας η οποία θεωρεί το δημοψήφισμα αντισυνταγματικό.

www.elkosmos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου