Τρίτη 25 Μαρτίου 2014

Πολυπολιτισμός: Διδάσκουν τα αγγλικά ως ξένη γλώσσα σε αγγλικά σχολεία!


Dictionary-011Ένα σχολείο στο κέντρο του Leeds με παιδιά από 50 διαφορετικές χώρες πρόκειται να αρχίσει να διδάσκει όλες τους μαθητές του αγγλικά σαν ξένη γλώσσα σε μια απελπισμένη προσπάθεια να βελτιώσει τις επιδόσεις...

Το σχολείο κάνει το απροσδόκητο βήμα εγκαινιάζοντας τάξεις αγγλικών ως δεύτερη γλώσσα σε κάθε παιδί – συμπεριλαμβανομένων των γεννημένων στην Βρετανία μαθητών.
Η διευθύντρια Georgina Sale λέει ότι το σχολείο έπρεπε να «ξανασκεφθεί τον τρόπο που λειτουργεί» επειδή λιγότερο από το ένα τέταρτο το μαθητών του μίλαγε αγγλικά σαν πρώτη γλώσσα και περισσότερα από τα μισά παιδιά είχαν έρθει στην χώρα τα τελευταία 4 χρόνια. Είπε πως αποφασίστηκε να συμπεριληφθούν μαθητές που έχουν τα αγγλικά ως πρώτη γλώσσα στο πρόγραμμα επειδή σε πολλές περιπτώσεις το επίπεδο τους στα επίσημα αγγλικά δεν ήταν ικανοποιητικό για να βγάλουν καλούς βαθμούς.
Πέρσι το σχολείο είδε μόλις ένα τέταρτο το μαθητών του να πετυχαίνουν το εθνικό όριο στους βαθμούς, συμπεριλαμβανομένων των αγγλικών και των μαθηματικών, το χαμηλότερο ποσοστό από όλα τα σχολεία της πόλης.
Αλλά σύμφωνα με την κα. Sale είναι άδικο να αναμένεις το σχολείο να πιάσει τα εθνικά στάνταρ, όταν τόσοι πολλοί μαθητές είναι νέοι στην γλώσσα.
Το σχολείο έχει περίπου 55 διαφορετικές εθνότητες ανάμεσα στις τάξεις του, συμπεριλαμβανομένων μαθητών από την Αφρική, την Ευρώπη, την Κίνα και μέρη της Μέσης Ανατολής και της Ασίας.
Μας είπε πως μια από τις μεγαλύτερες ομάδες πλέον είναι τα παιδιά Ρομά από την Τσεχία.
Δήλωσε: «Πολλοί από τους μαθητές μας δεν είναι μόνο νέοι στα αγγλικά αλλά είναι αναλφάβητοι και στην δική τους γλώσσα. Σε κάποιες περιπτώσεις πιάνουν για πρώτη φορά στυλό.
«Περίπου μισά από τα παιδιά έχουν έρθει στην χώρα τα τελευταία 4 χρόνια. Θεωρείται γενικά πως χρειάζεται 5 χρόνια για να μάθεις μια γλώσσα και αυτό όταν έχεις καθημερινή επαφή με αυτήν. Πολλά παιδία δεν την έχουν γιατί δεν την μιλάνε στο σπίτι. Φανταστείτε να σας δώσουν λίγα χρόνια και μετά να περιμένουν από σας να πάρετε καλούς βαθμούς στην γεωγραφία όταν το τεστ είναι στα γαλλικά.
«Δεν ανησυχώ για το πόσα Γ έχουν τα παιδιά σε άλλα μαθήματα όταν είναι νέα στα αγγλικά. Η εκπαίδευση έχει να κάνει με το να δίνεις στα παιδιά αυτό που χρειάζονται, οπότε αναρωτηθήκαμε τι χρειάζονται τα παιδιά;»
Το Μητροπολιτικό Πανεπιστήμιο του Leeds και το Πανεπιστήμιο του Sheffield βοηθούν το σχολείο να εκπαιδεύσει το προσωπικό του ώστε να μπορεί να διδάξει αγγλικά ως συμπληρωματική γλώσσα.
Τα μαθήματα θα γίνονται σε τάξεις ανάλογα με το επίπεδο και όχι την ηλικία.
Όπως μας είπε στους μαθητές που μιλούν αγγλικά ως μητρική γλώσσα θα τους δώσει την ευκαιρία να βελτιώσουν την ορθογραφία και γραμματική τους.

www.elkosmos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου