Κυριακή 2 Μαρτίου 2014

Μάχη στο υπουργείο Εσωτερικών της Κριμαίας - Αποκρούστηκε επίθεση από το Κίεβο


Aνανέωση (11:50)  Πράκτορες της κυβέρνησης του Κιέβου προσπάθησαν να καταλάβουν το υπουργείο Εσωτερικών της Κριμαίας αργά τη νύχτα αλλά αποκρούστηκαν όταν έγιναν δεκτοί με μπαράζ πολυβολισμών, έγινε γνωστό πριν από λίγο.
Σύμφωνα με ανακοίνωση του ρωσικού ΥΠΕΞ, κατά την επίθεση πολλά άτομα τραυματίστηκαν, ενώ τονίζεται ότι...
«πολιτικοί κύκλοι στο Κίεβο θέλουν να αποσταθεροποιήσουν την κατάσταση στην Κριμαία».
Στην επίθεση συμμετείχαν περίπου 50 ένοπλοι και ένστολοι Ουκρανοί πιστοί στην κυβέρνηση του Κιέβου οι περισσότεροι από τους οποίους συνελήφθησαν ή τραυματίστηκαν.
Μία ομάδα ανδρών της «Vnevedomstvenaya Okhrana» της εταιρείας μισθοφόρων με την οποία έχει υπογράψει συμβόλαιο η κυβέρνηση της Κριμαίας, υποδέχθηκαν με μπαράζ πυροβολισμών την ομάδα των πρακτόρων η οποία τράπηε σε φυγή αφού άφησε πίσω της περίπου 15 τραυματίες και 15 συλληφθέντες.
Αποτέλεσμα της «ύπουλης προβοκάτσιας», όπως χαρακτηριστικά αναφέρει το ρωσικό ΥΠΕΞ για την απόπειρα του Κιέβου να θέσει υπό τον έλεγχό του τις υπηρεσίες ασφαλείας στη χερσόνησο, ήταν να προκληθούν θύματα, ο αριθμός των οποίων δεν διευκρινίζεται.
Νωρίτερα, οι ρωσικές δυνάμεις κατέλαβαν και τρίτο αεροδρόμιο στην περιοχή.
Πρόκειται για το στρατιωτικό αεροδρόμιο της πόλης Κιρόφσκογε, το οποίο χρησιμοποιείται κυρίως από μεταγωγικά αεροσκάφη, ενώ την Παρασκευή είχαν πάρει υπό τον έλεγχό τους αυτό του Μπελμπέκ, κοντά στη Σεβαστούπολη και εκείνο της Συμφερόπολης, της πρωτεύουσας της Κριμαίας.
Ο πρωθυπουργός της τοπικής κυβέρνησης, Σεργκέι Αξένοφ, αναγνώρισε το Σάββατο πως οι ένοπλοι που έχουν παραταχθεί στα κτίρια-κλειδιά της περιοχής, χωρίς να έχουν διακριτικά στις στολές τους, είναι πράγματι στρατιώτες του ρωσικού στόλου στη Μαύρη Θάλασσα.
Στο "ξήλωμα" οποιασδήποτε ουκρανικής στρατιωτικής υποδομής προχωρά μεθοδικά η Ρωσία στην Κριμαία, καταλαμβάνοντας άλλο ένα στρατιωτικό αεροδρόμιο. 
"Οι ρωσικές δυνάμεις έχουν θέσει υπό τον έλεγχό τους ένα δεύτερο στρατιωτικό αεροδρόμιο στην περιοχή της Κριμαίας το οποίο είχαν περικυκλώσει και αποκλείσει από εχθές το βράδυ", μετέδωσε το ειδησεογραφικό πρακτορείο Ιντερφάξ επικαλούμενο ουκρανικές στρατιωτικές πηγές.
Το αεροδρόμιο αυτό, στην πόλη Κιρόφσκογε, χρησιμοποιείται κυρίως από στρατιωτικά μεταγωγικά αεροσκάφη.
Φυσικά οι ουκρανικές Ένοπλες Δυνάμεις στην περιοχή στην συντριπτική τους πλειοψηφία είναι ρωσόφωνοι, και δεν προβάλουν καμμια αντίσταση στους Ρώσους καταδρομείς.
Μια ουκρανική στρατιωτική πηγή που μίλησε στο πρακτορείο είπε ότι οι ρωσικές δυνάμεις κατέλαβαν και μία βάση αντιαεροπορικών πυραύλων S-300 και S-200 στην Κριμαία, επιβεβαιωνοντας πλήρως τις πληροφορίες του defencenet.gr που μεταδώσαμε από εχθές του βράδυ.
Η βάση βρίσκεται στην Δυτική Κριμαία και είναι η πλέον απομακρυσμένη στρατιωτική εγκατάσταση στο ρωσικό πλάνο επέμβασης στην Κριμαία.
Αρχικά 20 και εν συνεχεία 50 άνδρες μπήκαν μέσα και με την συνεργασία του ουκρανικού προσωπικού ανέλαβαν τον έλεγχο της βάσης.

«Χάρη στις αποφασιστικές ενέργειες των μονάδων αυτοάμυνας έγινε δυνατό να αποτραπεί η κατάληψη του κτιρίου του υπουργείου Εσωτερικών και το γεγονός αυτό επιβεβαιώνει την επιδίωξη γνωστών πολιτικών κύκλων στο Κίεβο να αποσταθεροποιήσουν την κατάσταση στη χερσόνησο».

«Καλούμε όσους δίνουν παρόμοιες διαταγές στο Κίεβο σε αυτοσυγκράτηση. Θεωρούμε μέγιστη ανευθυνότητα την περαιτέρω κλιμάκωση της έτσι κι αλλιώς τεταμένης κατάστασης στην Κριμαία», καταλήγει η ειδική ανακοίνωση του ρωσικού ΥΠΕΞ.

Νωρίτερα ο νέος επικεφαλής της Κριμαίας πρωθυπουργός Σεργκέι Αξιόνοφ είχε αναφερθεί σε «επεισόδιο με άγνωστους ενόπλους» και είχε δώσει εντολή να υπαχθούν στη διοίκησή του όλες οι υπηρεσίες ασφαλείας και οι δυνάμεις των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων, οι οποίες υπάγονταν ως σήμερα στη δικαιοδοσία του Κιέβου. «Καλώ όσους διαφωνούν να εγκαταλείψουν την υπηρεσία τους», είπε σε δηλώσεις του ο τοπικός ηγέτης της Αυτόνομης Δημοκρατίας.
Ο επικεφαλής του υπουργικού συμβουλίου και πρωθυπουργός της Κριμαίας Sergey Aksyonov ανακοίνωσε το πρωί του Σαββάτου ότι το δημοψήφισμα για το μέλλον της περιοχής θα γίνει στις 30 Μαρτίου του 2014, δύο μήνες νωρίτερα από ό,τι είχε προγραμματιστεί, μετέδωσε το RIA Novosti.
Πρακτικά το Κρεμλίνο από τώρα έχει το πράσινο φως για να επέμβει ολοκληρωτικά.
----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Όπως αναμενότανε το Κρεμλίνο απάντησε θετικά και άμεσα στην έκκληση για βοήθεια του ρωθυπουργού της Κριμαίας Σεργκέι Αξιόνοφ.
Το Κρεμλίνο απάντησε πως«δεν θα αδιαφορήσει για την έκκληση του πρωθυπουργού της Κριμαίας Σεργκέι Αξιόνοφ, ο οποίος ζήτησε την παροχή στήριξης για τη διασφάλιση της ειρήνης και της ηρεμίας στο έδαφος της Αυτόνομης Δημοκρατίας».
Παράλληλα ο ρωσικός κολοσσός Gazprom ανακοίνωσε ότι η Ουκρανία έχει ένα «τεράστιο» χρέος ύψους 1,55 δισεκατομμυρίου δολαρίων για το φυσικό αέριο που δεν έχει πληρώσει στη Ρωσία και υπογράμμισε ότι η προνομιακή τιμή που δόθηκε στο Κίεβο μπορεί να τεθεί υπό αμφισβήτηση, και με αυτό τον τρόπο προειδοποιεί τους Ουκρανογερμανούς, ότι εάν κλείσει την στρόφιγγα θα παγώσουν κυριολεκτικά, και ο χειμώνας ακόμη είναι πολύ βαρύς.
«Έχουμε καλές σχέσεις με την Ουκρανία, η διαμετακόμιση φυσικού αερίου λειτουργεί, πρέπει απλώς να πληρώσει το φυσικό αέριο... Επί του παρόντος οι καθυστερημένες οφειλές ανέρχονται σε 1,549 δισεκατομμύριο δολάρια», δήλωσε ο εκπρόσωπος της Gazprom Σεργκέι Κουπριάνοφ στο πρακτορείο ειδήσεων Ria Novosti.
Η τοπική κυβέρνηση της χερσονήσου της Κριμαίας ανασύστησε τις ειδικές δυνάμεις της αστυνομίας «Μπερκούτ», που είχε με απόφασή του διαλύσει το Κίεβο. Μάλιστα από χθες το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών με επείγουσα εντολή του διέταξε το ρωσικό Προξενείο στη Συμφερόπολη να χορηγεί ρωσικά διαβατήρια σε όσους άνδρες της μονάδας Μπερκούτ το επιθυμούν.
Με αυτό τον τρόπο η Κριμαία κατασκευάζει δικές της κρατικές δομές και αντικαθιστά παντού το ουκρανικό κράτος, επιβάλοντας την αυτοδιάθεσή της. Εάν υπάρξει οποιοδήποτε ευτράπελο από ΝΑΤΟ-ΕΕ- και ότι έχει απομείνει από την Ουκρανία, θα προκαλέσει την άμεση επε΄μβαση των Ρώσων οι οποίοι θα τρέξουν να βοηθήσουν τους συμπατριώτες τους.
Την Πέμπτη, ρώσοι βουλευτές πρότειναν νομοσχέδια για τη διευκόλυνση της ενσωμάτωσης τμημάτων της Ουκρανίας από τη Ρωσία και της απόκτησης ρωσικής ιθαγένειας με διαδικασίες εξπρές.
Δεκάδες άνδρες κουκουλοφόροι οπλισμένοι με καλάζνικοφ περιπολούν στο κέντρο της Συμφερούπολης, στην Κριμαία της Ουκρανίας. Οι άνδρες, που φορούν στολή χωρίς όμως διακριτικά που να επιτρέπουν την αναγνώρισή τους, έλαβαν θέση κοντά στο κοινοβούλιο της Κριμαίας στη Συμφερούπολη, σύμφωνα με δημοσιογράφο του Γαλλικού Πρακτορείου.

Δύο οπλοπολυβόλα έχουν τοποθετηθεί επίσης κατά τρόπο έτσι ώστε να μπορεί να προστατευθεί το κτίριο του κοινοβουλίου. Φιλορωσική ομάδα κομάντος είχε ήδη πάρει τον έλεγχο του κοινοβουλίου την Πέμπτη στη Συμφερούπολη, την πρωτεύουσα της Κριμαίας, αλλά δεν είναι ορατή από την εξωτερική πλευρά του κτιρίου, σημειώνει το ΑΜΠΕ.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα προειδοποίησε τη Μόσχα για τις συνέπειες κάθε «στρατιωτικής επέμβασης» στην Ουκρανία, αλλά δεν αναφέρει τι μπορέι να κάνει. Θα ξεκινήσει Γ΄ ΠΠ;Πιστεύει ότι τα πυρηνικά του είναι καλύτερα από των Ρώσων;

Κανένα θωρακισμένο όχημα δεν διακρίνεται σήμερα στο κέντρο της πόλης. Ωστόσο αυτόπτες μάρτυρες έκαναν λόγο για τη μετακίνηση μιας αυτοκινητοπομπής μεταφοράς στρατιωτών και φορτηγών χθες βράδυ στον αυτοκινητόδρομο που συνδέει τις πόλεις Σεβαστούπολη και Συμφερούπολη.

Δείτε τις φωτογραφίες 













Με μεθοδικότητα η Ρωσία παίζει αυτό το power game, (chicken game για τους Αμερικανούς, όποιος υποχωρήσει πρώτος χάνει), και φροντίζει πρώτα να νομιμοποιήσει την στάση της μην επεμβαίνοντας επίσημα και δίνοντας, χρονο στους κατοίκους της Κριμαίας να βροντοφωνάξουν αυτοί στον κόσμο πως "είμαστε Ρώσοι, και θέλουμε να είμαστε μαζί με την Μητέρα Ορθόδοξη Ρωσία".
Στην ουσία πρόκειται για αίτημα βοήθειας από ένα ανεξάρτητο κράτος, το οποίο μέσω δημοψηφίσματος θα επιλέξεικαι την ενσωμάτωση του στις δομές της Ρωσικής Ομοσπονδίας.
Tμήμα ειδήσεων defencenet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου