Σάββατο 22 Μαρτίου 2014

Ολοένα και πιο ανθεκτικά γίνονται τα παράσιτα έναντι των ΓΤΟ


PictureΝέα δεδομένα σχετικά με το θέμα των γενετικά μεταλλαγμένων καλλιεργειών δίνει νέα μελέτη η Εθνική Ακαδημία Επιστημών των ΗΠΑ. Η μελέτη αναφέρει ότι...
οι επιβλαβείς ριζοσκώληκες του αραβοσίτου, εξελίσσονται και ολοένα καθίστανται ανθεκτικότεροι σε συγκεκριμένο είδος γενετικά μεταλλαγμένου καλαμποκιού.

Ένα παρασιτικό σκουλήκι γίνεται γρήγορα ανθεκτικότερο στο καλαμπόκι που ήταν γενετικά τροποποιημένο για να το σκοτώσει, σύμφωνα με τη νέα μελέτη.

Δημοσιεύθηκε στα Πρακτικά της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών, είναι μια προειδοποιητική έκθεση για το πώς η βιοτεχνολογία είναι μόνο επωφελής μέχρι η εξέλιξη να καταφέρνει να καλύψει τη διαφορά - και πώς η κακοδιαχείριση των βιοτεχνολογικών καλλιεργειών μπορεί να επιταχύνει αυτή τη διαδικασία.

Η εν λόγω καλλιέργεια, γνωστή ως Bt καλαμπόκι, φυτεύτηκε για πρώτη φορά το 1996. Αρχικά αντιστάθηκε στους ριζοσκώληκες, βοήθησε τους αγρότες να αυξήσουν τις αποδόσεις τους και να μειώσουν τη χρήση τους από τα συμβατικά φυτοφάρμακα. Είχε επιτυχία σήμερα αντιπροσωπεύει τα τρία τέταρτα των καλλιεργειών καλαμποκιού στις ΗΠΑ . Το Wired εξηγεί πώς όλα στράβωσαν:

Με την αλλαγή της χιλιετίας, επιστήμονες που μελετούν την εξέλιξη της ανθεκτικότητας στα εντομοκτόνα προειδοποιούσαν για επικείμενα προβλήματα. Κάθε ριζοσκώληκας που θα μπορούσε να επιβιώσει από το Bt θα είχε και την ευκαιρία να αναπαραχθεί άνετα.

Το κλειδί για την αποτελεσματική διαχείριση, είπαν οι επιστήμονες, είναι να σταματήσουν οι καλλιέργειες αυτές και να φυτευτούν άλλου τύπου εκτός από το μεταλλαγμένο καλαμπόκι Bt. Μέσα σε αυτούς τους αγρούς, οι σκώληκες των ριζών θα παραμείνουν ευάλωτοι στην τοξίνη Bt. Με το ζευγάρωμα με οποιοδήποτε ανθεκτικά σκουλήκια που έτυχε να εξελιχθούν σε γειτονικούς αγρούς, αυτό θα τους αποτρέψει να χτίσουν αντίσταση από το κτίριο στη δεξαμενή των γονιδίων τους.

Οι φωνές των ειδικών για την ανάγκη καλλιέργειας και άλλων ποικιλιών, μη τροποποιημένων καρπών αραβοσίτου δεν εισακούστηκαν εξαιτίας του συνασπισμού των εταιρειών βιοτεχνολογίας, την έλλειψη ρυθμιστικού πλαισίου και φυσικά τη στήριξη της κυβέρνησης Ομπάμα παρά τις προεκλογικές υποσχέσεις του, τόσο στην πρώτη του εκλογή, όσο και στη δεύτερη.

Το 2009 καταγράφηκαν μαζικές καταστροφές ΓΤ καλαμποκιού από ανθεκτικότερους ριζοσκώληκες στην Αϊόβα. Το πρόβλημα επεκτάθηκε στις Πολιτείες Νότια Ντακότα, Μιννεσότα, Νεμπράσκα και Ιλλινόις το 2011. Οι παρατηρήσεις έδειξαν ότι παρότι το συγκεκριμένο μεταλλαγμένο είδος παράγει διάφορες τοξίνες παραμένει ευάλωτο.

Αν οι αγρότες συνεχίσουν να το καλλιεργούν επειδή εξακολουθεί να σκοτώνει άλλα παράσιτα, τότε θα αναγκαστούν να αυξήσουν παράλληλα και τη χρήση παρασιτοκτόνων. Οπότε... προς τι το όφελος του μεταλλαγμένου καλαμποκιού πλην εκείνου του κέρδους της εταιρείας;

Τώρα, για την αποφυγή μιας καταστροφής βιβλικών διαστάσεων, οι ερευνητές προτείνουν την καλλιέργεια διαφορετικών καρπών στη γη τους, καθώς χωρίς ποικιλότητα καμία γενετική τροποποίηση δεν μπορεί να προστατεύσει το καλαμπόκι από τους εχθρούς του.

Κι εμείς προτείνουμε στον κο Μανιάτη τον... μεταλλαγμένο του περιβάλλοντος να διαβάσει το άρθρο...allnewz.weebly.com  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου