Δευτέρα 24 Μαρτίου 2014

3 Δισεκατομμύρια δολλάρια θα πάει στο Ισραήλ η επίθεση στο Ιράν


maxitiko 469_355Ο στρατιωτικός προϋπολογισμός για το 2014 του Ισραήλ περιλαμβάνει τουλάχιστον 10 δισεκατομμύρια σέκελ αφιερωμένο στις προετοιμασίες για πόλεμο με το Ιράν, σύμφωνα με τις εκθέσεις της εφημερίδος Haaretz. Ανώτατοι αξιωματούχοι της Ιερουσαλήμ δήλωσαν πρόσφατα ότι το Ισραήλ μπορεί να...
πλήξει τις πυρηνικές εγκαταστάσεις της Τεχεράνης, ακόμη και χωρίς τη βοήθεια των ΗΠΑ.
Το Τελ Αβίβ καθημερινά κλητεύει τρεις Βουλευτές που ήταν παρόντες στις συνεδριάσεις της μικτής επιτροπή στην Κνεσέτ νωρίτερα αυτό το έτος. Τα στοιχεία του 10-12.000.000.000 σέκελ (2,89 δισεκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ σε 3.470 εκατομμύρια δολάρια), είχαν υπολογιστεί από ανώτερους αξιωματούχους των ισραηλινών αμυντικών δυνάμεων. Το ποσό που δαπανάται για την προετοιμασία για μια αεροπορική επιδρομή στις πυρηνικές εγκαταστάσεις του Ιράν, ακόμα και αν δε λάβει χώρα. Αποτελεί περίπου το ένα πέμπτο του συνολικού στρατιωτικού προϋπολογισμού - περίπου το ίδιο ποσό που δαπανήθηκε πέρυσι.
Οι βουλευτές εξετάζουν αν θα πρέπει να διατηρηθεί η χρηματοδότηση εν όψει της εξομάλυνσης των σχέσεων Τεχεράνης με τη Δύση, αλλά σύμφωνα με διοικητές του στρατού ότι οι πολιτικοί ηγέτες του Ισραήλ διέταξαν να συνεχιστεί πάραυτα. Ενώ οι ηγετικές δυνάμεις του κόσμου έχουν χαλαρώσει τις κυρώσεις κατά του Ιράν σε αντάλλαγμα για την περιστολή του πυρηνικού προγράμματος - διαπραγματεύονται στη Βιέννη αυτή την εβδομάδα - το Ισραήλ παρέμεινε ακλόνητο στην πεποίθησή του ότι η Τεχεράνη προσπαθεί να αναπτύξει τη δική πυρηνικών όπλων και πως οι Ιρανοί χρησιμοποιούν τις συνομιλίες για να αγοράσουν οι ίδιοι χρόνο και οικονομική ανακούφιση. Τη Δευτέρα, ο Ισραηλινός Υπουργός Άμυνας Moshe Yaalon επέκρινε τις ΗΠΑ για τους πόθους εξεύρεσης διπλωματικής λύσης. "Η αδυναμία σίγουρα δεν αποδίδει" είπε ο Yaalon σε φοιτητές στο Πανεπιστήμιο του Τελ Αβίβ. "Κανείς δεν μπορεί να αντικαταστήσει τις ΗΠΑ ως παγκόσμιος αστυνόμος. Ελπίζω ότι οι ΗΠΑ θα έρθουν στα συγκαλά τους." Ο Yaalon, ο οποίος εκπροσωπεί το κεντροδεξιό κόμμα Λικούντ του Πρωθυπουργού Νετανιάχου, επανέλαβε περαιτέρω τους ισχυρισμούς του προϊσταμένου του πως το Ισραήλ χρειάζεται ώστε να δράσει προληπτικά.
«Αν επιθυμούσαμε άλλοι θα κάνουν αυτή τη δουλειά για μας, δεν θα μπορούσε να γίνει σύντομα, και ως εκ τούτου, σε αυτό το θέμα, θα πρέπει να συμπεριφερόμαστε σαν να μπορούμε να βασιζόμαστε μόνο στον εαυτό μας," δήλωσε ο Yaalon. Μια γενική άποψη της μονάδας βαρέως ύδατος στο Αράκ Ο Νετανιάχου έχει επίσης επιμείνει με τη γραμμή που κράτησε κατά τη διάρκεια της λειαντικής προεδρίας του Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ, παρά την "επίθεση γοητείας", που το Ιράν έχει διπλωματικά επιδιώκει από το σχετικά μετριοπαθή Hassan Rouhani ο οποίος αντικατέστησε τον Αχμαντινετζάντ πριν από λιγότερο από ένα χρόνο. "Αφήνοντας το χειρότερο τρομοκρατικό καθεστώς στον πλανήτη να πάρει ατομικές βόμβες θα έθετε σε κίνδυνο όλους και σίγουρα θα έθετε σε κίνδυνο το Ισραήλ καθώς το Ιράν ζητά ανοιχτά για την καταστροφή μας", δήλωσε ο Νετανιάχου σε ομιλία του αυτό το μήνα.
Η Τεχεράνη επιμένει ότι δεν έχει σχέδια για την κατασκευή πυρηνικών όπλων και η υπηρεσία πληροφοριών του Ισραήλ ακόμη και τώρα πιστεύει ότι υπήρξε μια "αλλαγή στρατηγικής" στην πυρηνική στάση του Ιράν από το περασμένο έτος, σύμφωνα με μια προηγούμενη έκθεση Haaretz. Παρ 'όλα αυτά, κατά τις τελευταίες συνομιλίες στη Βιέννη - όπου το Ιράν έχει αντιμετωπίσει τις ΗΠΑ, την Κίνα, τη Ρωσία, τη Μεγάλη Βρετανία, τη Γαλλία και τη Γερμανία - δεν έχει παραχθεί ένα συγκεκριμένο αποτέλεσμα. Επιπρόσθετα μεγάλα θέματα αποτελούν οι προσβάσεις σε υφιστάμενους Ιρανικές εγκαταστάσεις για τον εμπλουτισμού και την αποθήκευση του πλουτωνίου (ένα βασικό συστατικό σε πυρηνικές συσκευές) όπως και σε ένα ακόμη προς κατασκευαστική ολοκλήρωση πυρηνικό αντιδραστήρα στο Αράκ. Δυτικοί διαπραγματευτές αναφέρουν ότι η εγκατάσταση στην τρέχουσα μορφή του θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για τον εμπλουτισμό πλουτωνίου και ορίζουν ότι θα πρέπει να τροποποιηθεί, ενώ η Τεχεράνη επιμένει πως οι χρήσεις του θα είναι κυρίως για ιατρικούς σκοπούς. Οι δύο πλευρές έθεσαν προθεσμία 20 Ιουλίου με την οποία μια οριστική συμφωνία πρέπει να παραχθεί για το πυρηνικό πρόγραμμα της χώρας. Αλλά για τους ηγέτες του Ισραήλ, κάθε μήνας χωρίς συγκεκριμένη δράση είναι ένας μήνας πιο κοντά στην απόκτηση πυρηνικών όπλων από την Τεχεράνη - πράγμα που σημαίνει ότι οι τεράστιες δαπάνες που πρέπει να γίνουν για ένα ενδεχόμενο χτύπημα είναι τόσο απαραίτητες όσο ποτέ.

elkosmos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου