Τετάρτη 16 Οκτωβρίου 2013

«Μετανάστες» στον τόπο μας οι Έλληνες με το νέο Μεταναστευτικό Κώδικα

metanastes-sthn-perioxhΘΑ ΔΙΝΟΥΝ ΑΜΕΣΑ ΑΔΕΙΑ ΠΑΡΑΜΟΝΗΣ ΚΑΙ ΙΘΑΓΕΝΕΙΑ ΣΕ ΛΑΘΡΟΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ, ΕΝΩ ΜΕ ΤΟ ΑΝΤΙΡΑΤΣΙΣΤΙΚΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΚΑΙ ΝΑ ΤΟΥΣ ΤΑΪΖΟΥΜΕ!
Από το απόγευμα της Κυριακής, είχε ειδοποιήσει το υπουργείο Εσωτερικών τους αρμόδιους συντάκτες για την παρουσίαση του νέου μεταναστευτικό κώδικα που έλαβε χώρα προχθές το πρωί.
Στην παρουσία μάθαμε ότι...
ο Νέος Μεταναστευτικός Κώδικας που παρουσιάστηκε, προβλέπει απλοποίηση των διαδικασιών για τη χορήγηση αδειών διαμονής, με μείωση των απαιτούμενων δικαιολογητικών κατά 20, ενώ Μειώνονται επίσης οι κατηγορίες των αδειών διαμονής από 50 σε 19.
Ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών Λεωνίδας Γρηγοράκος ανέφερε ότι με τη νέα νομοθετική πρωτοβουλία θα δίνεται άδεια παραμονής στα παιδιά των νόμιμων μεταναστών επί μακρόν διαμενόντων. Όταν αυτά φθάνουν στην ηλικία των 18, θα μπορούν να καταθέτουν τα απαιτούμενα δικαιολογητικά, προκειμένου να ενεργοποιηθεί η διαδικασία για τη χορήγηση ιθαγένειας. Επίσης, με τη χορήγηση άδειας επί μακρόν διαμονής, οι νόμιμοι μετανάστες που βρίσκονται στην Ελλάδα θα έχουν τη δυνατότητα να ταξιδεύουν και σε άλλα κράτη της Ε.Ε..
«Για πρώτη φορά η Ελλάδα αποκτά Μεταναστευτικό Κώδικα... Αντιμετωπίζουμε τα θέματα των μεταναστών δεύτερης γενιάς, στους οποίους παρέχουμε τα δικαιώματα των επί μακρών διαμενόντων στην Ελλάδα», είπε από την πλευρά του ο υπουργός Εσωτερικών Γιάννης Μιχελάκης.
Από ό,τι φαίνεται λοιπόν η κυβέρνηση όχι μόνον δεν έμαθε από την ήττα του ΠΑΣΟΚ στο ζήτημα της ιθαγένειας, αλλά επιμένει να φέρει ένα μέτρο το οποίο σίγουρα δεν βρίσκει σύμφωνη την μεγάλη πλειοψηφία της βάσης της ΝΔ.
Και ο οποίος κώδικας κατά πάσα πιθανότητα θα “εκτινάξει” το ενδιαφέρον στον τρίτο κόσμο για περαιτέρω λαθρομετανάστευση στην Ελλάδα αφού όχι μόνον νομιμοποιούνται defacto αλλά θα έχουν το δικαίωμα, μέσω των διαδοχικών νομιμοποιήσεων που έχουν γίνει τα τελευταία 10 χρόνια στην χώρα μας και από ό,τι φαίνεται θα ξαναρχίσουν – σε ατομικό επίπεδο- να ταξιδεύουν και στην υπόλοιπη Ευρώπη.
Στην οποία Ευρώπη όμως τα πράγματα γύρω από το μεταναστευτικό ξεσηκώνουν πολιτικές εξελίξεις. Ας μην ασχοληθούμε ιδιαίτερα με την περίπτωση της Γαλλίας, όπου η τρομακτική άνοδος του Εθνικού Μετώπου της Μαρί Λεπέν  τρομάζει τους πάντες. Ο υποψήφιος του κόμματος Λοράν Λοπέζ εξασφάλισε το 53,9% των ψήφων, κερδίζοντας με σαφή διαφορά την υποψήφια του κεντροδεξιού κόμματος στις ενδιάμεσες εκλογές, που είχε την υποστήριξη και των σοσιαλιστών δημιουργώντας έκδηλη ανησυχία για την ανοδική πορεία του εθνικιστικού κόμματος του Εθνικού Μετώπου τους τελευταίους μήνες στη Γαλλία, που έχει εστιάσει τη ρητορική του σε υποσχέσεις για την καταπολέμηση του εγκλήματος και της παράνομης μετανάστευσης
Αν και η νίκη Λοπέζ σημειώθηκε σε μια μικρή περιοχή, πολιτικοί αναλυτές θεωρούν ότι αποτελεί βαρόμετρο για την πρόθεση των Γάλλων ενόψει των δημοτικών και ευρω-εκλογών του 2014. Και στην Ιταλία όμως που έχει βρεθεί στο επίκεντρο του διεθνούς ενδιαφέροντος τα πράγματα είναι περίπλοκα. Χτές τα ξημερώματα, ένα ακόμη πλοιάριο, το οποίο μετέφερε 137 μετανάστες, μεταξύ των οποίων 22 γυναίκες, έφθασε  στη Λαμπεντούζα, σύμφωνα με τα ιταλικά μέσα ενημέρωσης. Το πλοιάριο, μήκους 12 μέτρων, μπήκε στο λιμάνι του νησιού χωρίς να έχει εντοπιστεί νωρίτερα.
Οι μετανάστες μεταφέρθηκαν στο υπερπλήρες κέντρο υποδοχής του νησιού, όπου έχει στεγαστεί και μέρος των επιζώντων των ναυαγίων της 3ης Οκτωβρίου και της περασμένης Παρασκευής.
Σύμφωνα με τηλεοπτικό δίκτυο Sky-TG24, το πλοίο έδεσε στη μέση της νύκτας στην κεντρική προβλήτα του λιμανιού και οι επιβαίνοντες, που προέρχονται από την υποσαχάρια Αφρική, περίμεναν την άφιξη των καραμπινιέρων που τούς οδήγησαν στο κέντρο υποδοχής. Στη Ρώμη, θα συνεδριάσει σήμερα το υπουργικό συμβούλιο, παρουσία των υπουργών Αμυνας, Εξωτερικών και Εσωτερικών, με θέμα την διάθεση στρατιωτικών και μη μέσων για την ναυτική και αεροπορική ανθρωπιστική αποστολή που ο πρωθυπουργός Ενρίκο Λέτα αποφάσισε να αναπτύξει στη Μεσόγειο.
Μια “ανθρωπιστική αποστολή” που πολλοί θεωρούν ότι έχει περισσότερο ρόλο “αποτροπής” της λαθρομετανάστευσης, παρά “φύλαξής” τους.
Η Ρωσία δείχνει τον δρόμο!
Σε τουλάχιστον 1.200 συλλήψεις έχουν προχωρήσει οι ρωσικές Αρχές, οι οποίες πραγματοποίησαν εφόδους με στόχο μετανάστες, μετά τα εκτεταμένα επεισόδια που σημειώθηκαν στη διάρκεια της νύχτας στη Μόσχα.
Νωρίτερα, είχαν ξεσπάσει εκτεταμένες ταραχές  στα νότια προάστια της ρωσικής πρωτεύουσας, μετά τη δολοφονία νεαρού, η οποία αποδίδεται σε μετανάστη από τον Καύκασο .
Την επιχείρηση είχε ανακοινώσει ο δήμαρχος της Μόσχας, Βλαντιμίρ Σομπιάνιν, μετά από σύσκεψη με τον ρώσο Πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν.
«Στη διάρκεια της σύσκεψης, αποφασίστηκε η κινητοποίηση επιπλέον αστυνομικών δυνάμεων για την αποκατάσταση της τάξης. Σε αυτό περιλαμβάνονται και οι υπηρεσίες ελέγχου των μεταναστών» δήλωσε ο Βλ. Σομπιάνιν.
Πρώτος στόχος της αστυνομίας είναι η λαχαναγορά του προαστίου Μπιριουλόβο, νότια της πρωτεύουσας, σκηνικό των βίαιων επεισοδίων. Εκεί, συνελήφθησαν εκατοντάδες μετανάστες εργάτες.
Η λαχαναγορά του Μπιριουλόβο τροφοδοτεί τη Μόσχα με φρούτα και λαχανικά που προέρχονται από τη νότια Ρωσία, από την περιοχή του Καυκάσου και από χώρες της κεντρικής Ασίας. Μεγάλος αριθμός μεταναστών -πολλοί από αυτούς προέρχονται από τις ρωσικές δημοκρατίες του Καυκάσου- εργάζεται στην αγορά αυτή.
Ο δήμαρχος της Μόσχας προανήγγειλε αστυνομικές επιχειρήσεις και στις υπόλοιπες αγορές της πρωτεύουσας, καθώς και έρευνες σε κτίρια για την αναζήτηση παράνομων μεταναστών.
«(Αυτό) είναι απαραίτητο για την αντιμετώπιση των διαστάσεων του προβλήματος και για να βοηθηθεί η αστυνομία στον εντοπισμό του δράστη» υποστήριξε.
Διαδηλωτές (πολλοί από αυτούς φωνάζοντας συνθήματα, όπως «Η Ρωσία στους Ρώσους» και «Λευκή Δύναμη») συγκεντρώθηκαν την Κυριακή στο Μπιριούλοβο, απαιτώντας τη σύλληψη του δράστη του φόνου και το κλείσιμο της λαχαναγοράς.
Σύντομα, τα πνεύματα οξύνθηκαν, η διαδήλωση οδήγησε σε ταραχές και επεκτάθηκε σε γειτονικό εμπορικό κέντρο.
Σε κατάσταση συναγερμού τέθηκαν οι αστυνομικές δυνάμεις της περιφέρειας της Μόσχας, ενώ αναπτύχθηκαν ειδικές δυνάμεις αντιμετώπισης ταραχών τόσο στη συνοικία, όσο και στο κέντρο της πρωτεύουσας για τον φόβο επανάληψης των ακραίων εθνικιστικών ταραχών του 2010.
Τουλάχιστον 28 άνθρωποι τραυματίσθηκαν κατά τις συγκρούσεις με την αστυνομία, οκτώ από τους οποίους νοσηλεύονται σε νοσοκομεία.
Διαδηλωτές όρμησαν μέσα σε εμπορικό κέντρο, έσπασαν παράθυρα και στη συνέχεια εισέβαλλαν στην αγορά λαχανικών, αναζητώντας μετανάστες εργάτες.
Και οι γραφειοκράτες των Βρυξελλών ακολουθούν τον αντίθετο δρόμο
Όσο όμως και εάν οι λαοί της Ευρώπης (βλ. Γαλλία), ακόμη και κάποια κράτη (βλ. Ιταλία και Ρωσία) αντιτίθενται στην αθρόα μετανάστευση, υπάρχουν κάποιοι οι οποίοι θεωρούν ότι μπορούν ακόμη να επιβάλλουν τον πολυπολιτισμό στην Ευρώπη. Ετσι, νομοθετικά μέτρα σε ευρωπαϊκό επίπεδο για εισαγωγή νομοθεσίας που θα ρυθμίζει τη μετανάστευση ζητά ο πρόεδρος της Ευρωβουλής (και «φαβορί» για την προεδρία της Κομισιόν) Μάρτιν Σουλτς, μετά τη συζήτηση που με δραματικό τρόπο έχουν φέρει στο προσκήνιο οι τραγωδίες στη Μεσόγειο.
«Η Ευρώπη πρέπει να αναγνωρίσει πως είναι ήπειρος μεταναστών, είτε μας αρέσει είτε όχι, και χρειάζεται νομικό σύστημα για τη μετανάστευση» είπε σε συνέντευξή του στο Spiegel, προτείνοντας σύστημα «επιμερισμού» μεταναστών στις 28 χώρες της ΕΕ. Ο Σουλτς επισημαίνει ότι αναγνωρίζει πως η Ευρώπη «δεν μπορεί να λύσει τα προβλήματα όλης της υφηλίου, ούτε μπορούμε να υποδεχθούμε τους πάντες». «Χρειαζόμαστε όμως επιτακτικά μεταρρύθμιση των νόμων που ορίζουν τη μετανάστευση» είπε, λέγοντας πως «μέρος της θα ήταν ένας κανόνας, βάσει του οποίου οι μετανάστες θα μοιράζονται στα 28 κράτη μέλη».
Από ό,τι φαίνεται η χώρα μας, για μία ακόμη φορά παγιδεύεται στα κελεύσματα της γραφειοκρατίας των Βρυξελλών.
Δημήτρης Παπαγεωργίου

www.elora.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου