Δευτέρα 29 Ιουλίου 2013

«Ταφόπλακα» βάζει το ΤΕΒΕ στα καφενεδάκια και στα μπακάλικα των μικρών χωριών

«Χαριστική βολή» και «ταφόπλακα» για τα καφενεδάκια και τα μπακάλικα των χωριών χαρακτηρίζουν οι ιδιοκτήτες τους την πρόταση, που κατατέθηκε πριν λίγες μέρες, για τη «διάσωση» των ασφαλιστικών ταμείων, σύμφωνα με την οποία και οι επαγγελματίες που δραστηριοποιούνται σε χωριά και πόλεις με πληθυσμό κάτω των 2.000 κατοίκων, θα πρέπει να ασφαλιστούν στο ΤΕΒΕ!...

«Ένα τέτοιο μέτρο θα ήταν πραγματικά άδικο» λέει ο κ. Σπύρος Καπώνης που διατηρεί καφενείο στο Κουρτέσι και συνεχίζει: «Πολλά μαγαζιά θα κλείσουν. Ίσα – ίσα τα φέρνουμε πέρα. Η πελατεία έχει μειωθεί σε ποσοστό ακόμα και 75%. Ο κόσμος δεν έχει πια λεφτά για να βγει έξω να πιεί τον καφέ του. Την ίδια στιγμή τα έξοδα αυξάνονται, η Δ.Ε.Η. έχει τριπλασιαστεί, πληρώνουμε 600 ευρώ το δίμηνο. Αν αναγκαστούμε να ασφαλιστούμε στον ΤΕΒΕ για την πιο μικρή κατηγορία θα πρέπει να πληρώνουμε 2.500 – 3.000 ευρώ το χρόνο. Από που θα τα βγάλουμε αυτά τα χρήματα;

Το ένα και μοναδικό καφενεδάκι που λειτουργεί στην απομακρυσμένη Αετοράχη διατηρεί ο κ. Γεώργιος Βασιλόπουλος, ο οποίος σχολίασε στην εφ. «Πατρίς»: «Με δύο καφέδες που πουλάω την ημέρα στο χωριό πως θα μπω στο ΤΕΒΕ; Το μόνο πράγμα που έχει αυξηθεί τα τελευταία χρόνια είναι τα έξοδα. Η κίνηση έχει μειωθεί έως και 80%. Εγώ προσωπικά δεν αντέχω άλλο. Πήγα σήμερα στο λογιστή μου για να κάνω διακοπή εργασίας αλλά μου είπε να την κάνουμε τον Σεπτέμβρη. Διατηρώ το μοναδικό καφενείο που υπάρχει στην Αετοράχη και οι μοναδικοί μου πελάτες καθημερινά είναι 5 ηλικιωμένοι. Θα το κλείσω να κλειστούμε πλέον όλοι στα σπίτια μας».

«Δεν χρειαζόμαστε το ΤΕΒΕ ούτε κανένα άλλο μέτρο. Θα κλείσουμε έτσι αλλιώς μόνοι μας από τον Σεπτέμβρη» αναφέρει στην εφ. «Πατρίς» ο κ. Χρήστος Ρήγας που διατηρεί και αυτός καφενείο στο Κουρτέσι και συνεχίζει: «Δεν υπάρχουν χρήματα, έχουμε τελειώσει. Πελατεία δεν υπάρχει, προσπαθούμε να πουλήσουμε τσιγάρα για ένα ελάχιστο κέρδος τα οποία, όπως και όλα μας τα πράγματα, πρέπει να τα πληρώσουμε προκαταβολικά για να τα πάρουμε. Εδώ έκλεισαν σιγά – σιγά όλα τα περίπτερα. Την ίδια τύχη θα έχουμε και εμείς, δεν μπορούμε να αντέξουμε άλλο».

Τέλος, η κα. Αθανασία Κουργιαλά που διατηρεί παντοπωλείο στο Κουρτέσι είπε στην εφ. «Πατρίς»: «Δεν τα βγάζουμε πέρα, δεν είμαστε μεγάλο σουπερ μάρκετ. Είμαστε σε χωριό και περιμένουμε τον περαστικό να σταματήσει και να πάρει κάτι. Τα λειτουργικά έξοδα είναι τεράστια. Σκεφτόμαστε πολλές φορές να αφήσουμε τις λάμπες έξω αναμμένες γιατί φοβόμαστε πόσο θα έρθει ο λογαριασμός της ΔΕΗ. Από εκεί και πέρα πώς να ασφαλιστούμε στο ΤΕΒΕ; Τα ποσά που απαιτούνται είναι τεράστια. Από πού θα τα βγάλουμε; Υπάρχουν επιχειρήσεις που δεν θα αντέξουν και θα κλείσουν».

Στάθης Πουλιάσης

(Stathispatris@Yahoo.com)
www.patrisnews.com

1 σχόλιο:

  1. ΚΑΙ ΑΠΟ ΠΟΥ ΘΑ ΒΓΑΛΟΥΝ ΟΙ ΓΑΜΗΜΕΝΟΙ ΤΑ ΚΛΕΜΕΝΑ ΕΣΕΙΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑΤΑ ΠΛΗΡΩΣΕΤΑ ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΘΑ ΜΠΟΡΟΥΝ ΟΙ ΚΛΕΦΤΕΣ ΝΑ ΠΛΗΡΩΣΟΥΝ ΤΗΣ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ ΑΥΤΩΝ ΠΟΥ ΠΛΗΡΩΝΑΝ ΜΕΧΡΙ ΤΩΡΑ. ΓΑΜΩ ΤΟ ΣΠΙΤΙ ΤΟΥΣ ΟΙ ΑΛΗΤΕΣ ΦΑΓΑΝΕ ΤΑ ΛΕΦΤΑ ΤΩΝ ΤΑΜΕΙΩΝ ΚΑΙ ΕΔΑ ΘΑ ΑΡΧΙΣΟΥΝ ΝΑ ΚΛΕΒΟΥΝ ΤΟΥΣ ΚΑΦΕΤΖΗΔΕΣ ΤΟΥΣ ΜΠΑΚΑΛΙΔΕΣ ΓΙΑ ΝΑ ΠΛΗΡΩΝΟΥΝ ΤΗΣ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή